• BIST 9039.77
  • Altın 2298.627
  • Dolar 32.3159
  • Euro 35.1084
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Esnaf 100 TL’lik Müjdeyi Bekliyor

Esnaf 100 TL’lik Müjdeyi Bekliyor
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, asgari ücretin bin 300 TL olmasıyla birlikte esnafın ödediği prime 129 lira ek...

Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer, asgari ücretin bin 300 TL olmasıyla birlikte esnafın ödediği prime 129 lira ek yük bindiğini, esnafın bu yükü kaldıramayacağını belirtti. Devletten istedikleri 100 TL'lik prim desteğini hâlâ beklediklerini anlatan Dinçer, "bu destek verilmezse prim ödeme oranının yüzde 20'ye kadar düşeceği" uyarısında bulundu.

Mersin ESOB Başkanı Dinçer, asgari ücretin artmasıyla birlikte sigorta primlerinde meydana gelen artış ve bundan olumsuz etkilenen esnafın beklentilerine ilişkin İHA muhabirine açıklama yaptı. Asgari ücretin yükselmesine karşı olmadıklarını, sonuçta o paranın büyük bir bölümünün zaten ticari hayatta kendilerine döneceğini ifade eden Dinçer, ancak yeni düzenleme yapılırken sacayağının iyi oluşturulmasını istediklerini anımsattı. O dönemde, "Bu artış oranındaki maliyeti tek taraflı işverene yüklemeyin, bu yükü paylaşın" dediklerini aktaran Dinçer, "Tabi bu çalışma yapılırken gördük ki, bu yükün neredeyse tamamı esnafın, işverenlerin sırtına yüklendi. Çok ağır bir yük bu. Bugün 400 lira Bağ-Kur primi ödeyen küçük esnaf sanatkarımız, 568 lira gibi bir yükün altına girmek zorunda kaldı. Bir anda 129 lira esnafın üzerine ek yük olarak bindirildi" dedi.

"ESNAF BU YÜKÜ KALDIRAMAZ"

Esnafın hem yanında çalıştırdığı elemanın hem kendisinin sigorta primini ödediğine dikkat çeken Dinçer, asgari ücretin bin 300 TL'ye çıkmasıyla sadece çalışanın değil, esnafın priminin de arttığına işaret etti. "Dolayısıyla bizim yükümüz ağır" diyen Dinçer, o dönemde bu yükün tamamının esnafa yüklenmemesini istediklerini kaydederek "Maalesef uygulama başladı, asgari ücretin yükselmesiyle birlikte otomatik hesaplamalar yapıldı, bir anda esnafın ödeyeceği primi 568 lira oldu. Biz buna gerekli itirazı yaptık. Esnaf bu yükü kaldıramaz. Eski primdeyken bile yüzde 40-50 civarında bir prim ödeme vardı. Yüzde 50 kesim yükü kaldıramadığı için Bağ-Kur'unu ödeyememiş ve şu an hepsi kuruma borçlu. Böyle bir durumda ödenemeyen bir primin üstüne 129 liralık bir fark daha koyarsanız, bu adam hiç ödeyemez zaten" diye konuştu.

"BAKANLIK 88 LİRA DEDİ, BİZ 100 LİRA İSTEDİK"

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken'in de bu konuda çok hassas olduğunu dile getiren Dinçer, devletin sigorta primlerine verdiği desteği zor durumdaki esnaf için de vermesi taleplerini daha önce ilgili bakanlarla görüştüklerini anlattı. Bu talebi Başbakan Ahmet Davutoğlu'na da ilettiklerini belirten Dinçer, son olarak geçen günlerde Ankara'da bir çalışma gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının, bu yükün bir miktarının devlet tarafından karşılanacağı sözünü verdiğini vurgulayan Dinçer, sözlerine şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalarda 88 lira gibi bir rakam çıkardılar. Biz de TESK olarak, "Bu yükün 100 lirasını devletimiz karşılasın, geri kalan kısmı da esnafımız ödesin" dedik. Böyle bir çalışmamız var. İnşallah gerçekleşir. Bunun gerçekleşmesi lazım."

"BİR TARAFI MUTLU EDERKEN, BİR TARAFI DA BATIRMAMAK LAZIM"

Çalışmaların devam ettiği ve hesaplamaların yapıldığı bilgisini veren Dinçer, şunları söyledi: "Bakanlık kanadı da haklı olarak dengeyi bozmamaya çalışıyor. Tabi ki, işçilerimiz daha fazla maaş alsın, asgari ücret yükselsin isteriz ama bir tarafı mutlu ederken bir tarafı da batırmamak lazım. Sonuçta işverenler ayakta kaldıkları sürece eleman çalıştıracak ve asgari ücretten maaş verecekler. Yoksa kendisi ayakta kalamazsa yarın o işçi de yok. O zaman sosyal güvenlik ne işe yarayacak? Sadece devlet kurumlarında çalışanlarla bu iş yürümüyor, herkesi devlet memuru yapamıyoruz."

İstihdamın büyük bölümünü işverenlerin üstlendiğini anlatan Dinçer, sözlerini şöyle sürdürdü: "O zaman bu işverenlere yardımcı olmak lazım. Bu yükün bizim üzerimizden biraz alınması lazım. Bu karar değişmediği sürece yarınlarda belki birçok esnafımız bu yükün altından kalkamayacak ve iş yerini kapatmaya kadar gidecek. Bu da hem vergi yönünden ekonomik bir kayıp hem çalıştırdığı eleman yönünden bir istihdam kaybı hem de buna bağlı olarak işsizlik çok yüksek seviyelere çıkacak."

"ESNAFIMIZ 100 TL'LİK MÜJDEYİ BEKLİYOR"

Esnafın sırtındaki yükün azaltılması için Bağ-Kur primlerine de 100 TL destek verilmesini istediklerini yineleyen Dinçer, sözlerini şöyle tamamladı:

"Esnafımız 100 TL'lik müjdeyi bekliyor. Umutluyuz, getirilen ek yükün 100 lirasını devletimiz üstlenecek gibi gözüküyor. Yani 568 liranın 100 lirasını devlet üstlenecek diye bekliyoruz. Şu an Bakanlık çalışmalarını yapıyor, bu çalışma netleştiğinde ve 100 liraya da karar verirse esnafımız bu durumda daha önce 414 lira ödediği primi 468 lira olarak ödeyecek. O zaman "bu normal bir artış deriz" ve kabulleniriz. Ancak, bu yük kaldırılmaz ve yükün tamamı esnafın üzerinde kalırsa emin olun Bağ-Kur'a pirim ödeme yüzdesi yüzde 20'ye düşer."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim