• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Eskişehir’de 3 Hasta Domuz Gribi Şüphesiyle Tedavi Altında

Eskişehir’de 3 Hasta Domuz Gribi Şüphesiyle Tedavi Altında
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Doyuk Kartal, hastanede 1'i çocuk 3 kişinin domuz gribi şüphesiyle tedavi gördüğünü belirtti.

Yaptığı yazılı açıklamada "İnfluenza" ya da diğer adıyla "grip" hastalığının mevsimsel olduğunu ve yılın belli periyodunda ortaya çıktığını ifade eden Prof. Dr. Doyuk, "Yıldan yıla, ülkeden ülkeye hatta ülkenin bölgelerine göre değişmekle birlikte hastalık, Ekim-Mayıs ayları arasında gözlenmektedir. Ülkemizde de coğrafi konumuna göre olağan bir seyir söz konusudur. H1N1 İnfluenza A virüsü ya da halk arasında bilinen ismi ile "domuz gribi" virüsünün grip mevsiminde görülmesi gayet normaldir. İlk saptandığı 2009 yılından beri ortamda bulunmaktadır. Bu nedenle grip A H1N1 tipi o yıldan beri grip aşısı içeriğinde de mevcuttur" ifadelerini kullandı.

ESOGÜ Tıp Fakültesinde bugün itibariyle 1'i çocuk 3 kişinin domuz gribi şüphesiyle yatarak tedavi gördüğünü belirten Doyuk, konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Şu an panik oluşturacak bir seyir söz konusu olmayıp, Dünya Sağlık Örgütü güncel verilerine göre korkulacak bir salgın uyarısı yoktur. Gripten korunma yolları her yıl grip dönemi başlamadan gündeme gelmekle birlikte, vaka sayıları ve ölüm vakaları arttıkça bir panik havası yaşanmaktadır. Korunma konusunda yapılacaklar belli olup; içinde bulunduğumuz dönemde de mutlak dikkatle uygulanmalıdır. Çünkü grip olağan bir seyirde görülebilmekle birlikte, 65 yaş üstü yetişkinler, gebeler ve kronik sağlık problemi olanlarda komplikasyonları ile ciddi olabilmektedir. 50 yaş üstünde olanlar, kronik sağlık sorunu olanlar ve gebelerin mümkünse grip mevsimi başlamadan her yıl aşı olması önerilmektedir. Ancak virüs ortamda bulunduğu sürece yani grip mevsimi süresince aşı uygulanabilir. Aşı olduktan 2 hafta sonra koruyucu antikorlar oluşuyor ve yaklaşık 6 ay boyunca koruma sağlıyor. Aşılanmak dışında gripli kişilerden uzak durmak, el hijyenine dikkat etmek, hastalıktan korunmada başlıca yollar olup, gripli iken evde kalarak istirahat etmek, okula ve işe gitmemek başkalarını hastalıktan korumak için gereklidir."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim