• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3617
  • Euro 34.938
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Eskişehir yaban hayatı büyük tehlike altında

Eskişehir yaban hayatı büyük tehlike altında
Eskişehir Merkez Avcılar Kulüp Başkanı Rıdvan Batır, kınalı keklik, çil gibi yabani hayvanlarda bilinçsiz kaçak avcılık ve zirai ilaçlamalar nedeni...

Eskişehir Merkez Avcılar Kulüp Başkanı Rıdvan Batır, kınalı keklik, çil gibi yabani hayvanlarda bilinçsiz kaçak avcılık ve zirai ilaçlamalar nedeni ile Eskişehir'de yüzde 90 azalma olduğunu söyledi.

Biyolojik gelişimlerini tamamlamamış, hala yumurta ve yavrulama dönemi içerisinde bulunan kınalı keklikler ve çillerde, kaçak avlanma ve zirai ilaçlar yüzünden ciddi bir azalma söz konusu. İlgililer, keklik cinsi yabani hayvanların yüzde 90 civarında azalmasının nedenini kaçak avcılığın yanı sıra yanlış uygulanan zirai tarım ilaçlarında görüyor. Eskişehir Merkez Avcılar Kulüp Başkanı Rıdvan Batır, yabani hayvanların nesillerinin azalmasının; ruhsatsız silah satan av bayilerinin denetlenmesi ve zirai ilaçların doğru bir şekilde kullanılmasıyla engellenebileceğini belirtti. Rıdvan Batır, "Bilinçsiz avcılık yani kaçak avcılığı önlemek dağlarda kaçak av yapanları yakalamakla olmaz. Kaçak avcılık ne zaman usulsüz silah satışları engellenirse, o zaman engellenmeye başlar. Yasak avı engellemek için bilinçlendirmek lazım. Kaçak avcılığın önünü kesmek için önce silahların temin edildiği yer yani kaynağın bulunması lazım. Av bayileri çatır çatır ruhsatsız silah satıyor. Bu ruhsatsız silahların hepsi yasak avda kullanılıyor. Ruhsatsız silah satmak suçtur. Bir yılda örneğin 300 tane ruhsatsız silah satılıyor, bu silahlarla av yaparken yakalanan ise 5 tane. Denetim eksikliği var" dedi.

"Hayvanlar eritmeden tarlalara atılan gübreyi yiyerek ölüyor"

Hayvanların zirai ilaçları yiyerek toplu şekilde öldüğü vurgulayan Başkan Batır, "Av neslinin azalmasının nedeni elbette sadece yasak av değil. Bunun yanında zirai ilaçlar da var. Beyaz kum gibi bir gübre var. Önceden bir yasak çıkmıştı. Tarım gübrelerini sulandırarak tarlalara atmaya başlamışlardı. Bundan vazgeçildi ve yine tane olarak atılmaya başlandı. Bu gübreler yağmurla birlikte hemen eriyip, toprağa karışacak diye. Fakat yağmur yağıncaya kadar geçen sürede tane olan gübreleri hayvanlar yiyor ve toplu halde ölümlere neden oluyor. Geçen yıldan beri yabani hayvanlardan kınalı keklik ve çillerde çok fazla bir azalma var. Azalmanın sebebini biz tarım gübrelerine bağlıyoruz. Keklik ve çilde yüzde 90 azalma var. Bir araştırma yaptık. Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne yazı yazdım. Geçen sene attığınız gübre ile evvelki senelerde attığınız gübreler arasında bir fark var mı? Diye. Bunları araştırıyorlar şuanda" diye konuştu.

Eskişehir yaban hayatı büyük tehlike altında

Eskişehir yaban hayatı büyük tehlike altında

Eskişehir yaban hayatı büyük tehlike altında

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim