• BIST 9692.61
  • Altın 2490.431
  • Dolar 32.5901
  • Euro 34.8531
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Eskişehir Valiliği’nde TÜBİTAK Semineri

Eskişehir Valiliği’nde TÜBİTAK Semineri
Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonu'nda TÜBİTAK Eğitim Semineri verildi.

Eskişehir Valiliği Yunus Emre Toplantı Salonu'nda TÜBİTAK Eğitim Semineri verildi.

Seminere, Vali Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı Günhan Yazar, İl Milli Eğitim Müdürü Necmi Özen, ilçe kaymakamları, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Eskişehir Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Artvinli ile okul müdürleri katıldı.

Bilimsel faaliyetlerin ülke kalkınmasına büyük katkısı olduğunu dile getiren Vali Tuna, seminerin açılışında yaptığı konuşmada, "Bilimsel faaliyetlerin desteklediği ekonomik yapılar, yerli ve kendi doğal kaynaklarının farkındalığına vararak gelişirler. Bunun farkına yeterince varamayan ülkeler ise tüketici ülkeler olarak yaşarlar" dedi.

Çocukların kabiliyeti olduğu alanda kendilerini iyi yetiştirmesini isteyen Vali Tuna, TÜBİTAK araştırmalarına her zaman destek vereceklerini belirterek, "Tüketici bir ülke ve millet olmaktan, üretici bir ülke ve millet olmaya dönüşmenin temel taşlarından biri, bilimsel faaliyetlerin ürüne ve çıktıya dönüştürüldüğü bir yapının o ülkede işlevsel olmasıdır. Bunu gerçekleştirmenin en kolay, en ucuz, en sağlam yolu ise gençlerimizi erken yaşta eğitmek, problem üreten değil, problem çözen nesiller olmaları için onlara destek olmaktır. Nitekim bu konudaki potansiyelini yeterince ortaya koyamamış olduğumuzdan uluslararası patent sayımız ve marka sayımız yok denecek kadar azdır. Ülkemizin gençleri sonuç ve test odaklı yapısı nedeniyle problem çözen, okulda öğrendiklerini hayatın gerçeklerine ait sorunları çözmekten çok, üniversite sınavında bir fazla net yapmak üzere programlanmış bir eğitim anlayışı içinde kaldılar. Onları bu anlayıştan kurtaracak, test ve net odaklı hedeflerden, ürün ve çıktı almaya odaklı hedeflere yöneltecek, genç yaşta onları proje odaklı eğitimle meşgul ederek, çıktı, ürün, patent gibi yeni hedeflere yöneltecek olan ve 46 yıldır TÜBİTAK Bilim İnsanı Destekleme Dairesi tarafından "Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması" organize edilmektedir. Bu yarışmanın temel amacı, lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamaktır" şeklinde konuştu.

TÜBİTAK Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nın Eskişehir'in de dahil olduğu Bölge Koordinatörlüğü 2013 yılından itibaren Osmangazi Üniversitesine verildiğini anlatan Vali Tuna, konuşmasına şu şekilde devam etti;

"Eskişehir Bölge Koordinatörlüğü Türkiye genelindeki 12 bölge koordinatörlüğünden biri olmuştur. Söz konusu proje yarışmalarının Bölge Finali Sergisi bu sene 21-25 Mart 2016 tarihleri arasında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Spor Salonu'nda gerçekleşecek olup; Bilgisayar, Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik, Teknolojik Tasarım, Coğrafya, Sosyoloji, Psikoloji, Tarih, Türk Dili ve Edebiyatı ile Değerler Eğitimi branşlarından toplam 100 proje, proje sahibi öğrenciler tarafından 3 gün süreyle ziyaretçilere sergilenecek ve içlerinden seçilecek en iyi projeler Türkiye Finallerinde bölgemizi temsilen gönderileceklerdir. Eskişehir için bir diğer önemli husus bu yarışmaların 46 yıldır Ankara'da yapılan finallerinin bu yıl ilke defa Ankara dışına çıkarılarak ilimizde yapılma olasılığıdır. Bu amaçla TÜBİTAK ile görüşmeler devam etmekte olup bu yarışmaların Türkiye finallerinin ilimizde yapılabilir olması Eskişehir için ayrıca bir gurur kaynağı olacaktır. Böylece ilimizin gerek yerel ve gerek ulusal ölçekte bilimsel faaliyetlerle de adından söz ettiren bir il olması amacımızdır. Bu amaçla ortaöğretim kurumlarımızda bu konudaki proje çalışmalarının

yaygınlaştırılması ve artırılması gerekmektedir. Bunu sağlamak için her ortaöğretim kurumumuzdan, TÜBİTAK'ın yarışmaya kabul ettiği 12 branşın her birinden en az bir projeyle yarışmaya başvuru yapması da temel amacımızdır. Çünkü elinizde bulunan geçmiş yıllara ait ilimiz istatistiklerini incelediğinizde, bu konunun ilimiz liselerinde yeterince yaygınlaştırılamadığı görülmektedir. Bu yıl Türkiye finallerine aday bir il olarak üzerimize düşeni yaparak, hem sayı olarak hem de nitelik olarak daha kaliteli projeler ortaya koymalıyız."

Kültür ve sanat alanında belirli bir noktaya gelen Eskişehir'i bilim alanında da tanıtmaya çalıştıklarını aktaran Vali Tuna, çocukların iyi yönlendirilerek TÜBİTAK'a gerekli desteğin verilmesini istedi. Vali Tuna sözlerini seminerin iyi geçmesi dileğiyle bitirdi. Vali Tuna'nın açılış konuşmasından sonra Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve TÜBİTAK Eskişehir Bölge Koordinatörü Doç. Dr. Eyüp Artvinli, Proje tabanlı öğrenmenin ne kadar gerekli olduğu hakkında seminer verdi.

Eskişehir Valiliği’nde TÜBİTAK Semineri

Eskişehir Valiliği’nde TÜBİTAK Semineri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim