• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor
Eskişehir'de yaşayan emekli astsubay İlhan Aydın, genellikle Osmanlı döneminden kalan savaş aksesuarlarını restorasyon yaparak, sanata dönüştürülüyor.

Eskişehir'de yaşayan emekli astsubay İlhan Aydın, genellikle Osmanlı döneminden kalan savaş aksesuarlarını restorasyon yaparak, sanata dönüştürülüyor. Yenilenen silahlar, gözde Osmanlı dizilerinde kendilerine yer buluyor.

Osmanlı zamanında kullanan ve işlevliğini yitiren tüfekler, kılış ve baltalar tarihin önemini aktaran en etkili unsurlar. Tarihde yaşanan savaşlara tanıklık etmiş tüfek, kılıç ve balta gibi savaş unsurlarının bir bölümü müzelerde sergilenirken bir çoğu köy samanlıklarında, evlerde çürümeye yüz tuttu. Astsubaylıktan emekli olan İlhan Aydın'ın merakı ise Osmanlı savaş aksesuarlarının yeniden canlanmasını sağladı. Aydın, özellikle emekli olduktan sonra kurduğu atölyesinde birbirinden güzel eserler yaparak, Osmanlı ve Selçuklu dönemindeki motivleri de yaşatmaya başladı. Tüfek, balta ve kılıç gibi savaş aletlerini yeni bir görünüme kavuşturan Aydın, özellikle Osmanlı döneminin anlatıldığı dizilere de tüfek, balta ve kılıç göndermiş.

Savaş aletlerini günümüzde restorasyon yaparak sanata çevirdiğini belirten İlhan Aydın, Osmanlı eserleri olan kale tüfekleri, yatağanlar, kılıçlar, barutluklar gibi savaş aksesuarlarının restorasyon çalışmalarını yaptığını söyledi.

"OSMANLI VE SELÇUKLU DESENLERİNE BAĞLI KALIYORUZ"

Osmanlı ve Selçuklu desenlerine sağdık kalarak çalışmalarını sürdürdüğünü ifade eden Aydın, "Genellikle bunların üzerinde kullandığımız ağaçları ceviz ve gürgen ağacından kullanarak aslına uygun restorasyonları yapılıyorum. Kemik, sedef ve boyunuz gibi malzemeleri işleyerek gerekli desen hazırlıkları yapıldıktan sonra ağaç ve metal üzerine nakşetmek üzere kullanıyoruz ve bu şekilde desenleri elde ediyoruz" dedi.

Yapılan sanat eserlerine çok sayıda vatandaşın ilgi gösterdiğini belirten İlhan Aydın, sözlerine şöyle devam etti:

"Biz bunları genellikle film sahnelerine yapıyoruz. Ya da atalarının kullandığı savaş aletlerine meraklı olanlara yapıyoruz. Aslına uygun yaparak teslim ediyoruz. Son zamanda izlenen bir Osmanlı dizisine de kale tüfeklerinden, balta ve barutluklar yaptık."

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Eski Silah Ve Kılıçları Sanat İçin İşliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim