• BIST 8988.07
  • Altın 2282.65
  • Dolar 32.2607
  • Euro 35.0338
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Eski Bakan Zeybekci: Denizli'yi ite köpeğe maskara ettirmeyiz

Eski Bakan Zeybekci: Denizli'yi ite köpeğe maskara ettirmeyiz
Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, şehirde batacağı söylenen büyük şirketlerin borçlarıyla ilgili olarak bankalarla görüştüğünü,...

Ekonomi eski Bakanı ve AK Parti Denizli Milletvekili Nihat Zeybekci, şehirde batacağı söylenen büyük şirketlerin borçlarıyla ilgili olarak bankalarla görüştüğünü, Denizli'yi ite köpeğe yedirmeyecekleri söyledi. Zeybekci, Denizli İhracatçılar Birliği (DENİB) tarafından düzenlenen, Heimtextil Fuarı değerlendirme toplantısına katıldı. Toplantıdan önce Zeybekci'nin hayat hikayesinin anlatıldığı bir sinevizyon gösterisi sunuldu. Hazırlanan CD de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Süleyman Kocasert, Zeybekci ve eşi Ayşen Zeybekci'ye takdim edildi.

'İŞADAMLARI HEİMTEXTİL'E ALIM YAPMAYA, İSTANBUL EV TEKSTİLİ FUARI'NA TURİSTİK GEZİ İÇİN GİDİYOR'

Açılışta konuşan TİM Başkan Vekili Kocasert, Almanya'nın Frankfurt şehrinde düzenlenen Heimtextil ile İstanbul'daki Ev Tekstili Fuarı'nı karşılaştırdı. Ev Tekstili Fuarı'nın katılımcılarının arttığını belirten Kocasert, "Sektördeki aktörler olarak şu gerçeği de kabul etmemiz lazım, son beş yılda Frankfurt hiçbir turistik ziyaretçiyi almıyor dersek, abartılı bir ifade kullanmış olmayız. Frankfurt'a, gerçekten iş yapmaya gelen kişiler geliyor. İstanbul için bunu söylememiz söz konusu değil, çünkü VIP alım heyetlerini Uludağ İhracatçı Birlikleri Japonya'dan, ABD'den getirmeye çalışıyor ancak başta Körfez ve Arap ülkeleri olmak üzere Ev Tekstil'in bir kısmının turistik olduğu gerçeğini kabul etmemiz gerekiyor." dedi.

Eski Bakan Zeybekci ise, "2016 Yılı Ekonomi-Dış Politikalar" konulu bir söyleşi yaptı. 2008 krizinin Türkiye'yi teğet geçtiğini, Avrupa Birliği'ninse yerle bir olduğunu, hala hayat belirtisi vermediğini söyledi. ABD ve Almanya'yı, "Dünya ekonomisini yazan ülkeler" olarak tanımlayan Zeybekci, krizden de çok hızlı bir şekilde sıyrılmayı başardıklarını belirtti.

'TÜRKİYE EKONOMİSİ ABD'DEN ÇOK, AB'DEN ETKİLENİR'

Türkiye'nin 2008'e kadar IMF programlarıyla geldiğini, o tarihten sonra enflasyonla mücadele yöntemini değiştirmede başarılı olamadığını belirten Nihat Zeybekci, ABD'den çok Avrupa'dan etkilenildiğini ifade etti. Zeybekci, "İhracatın yüzde 45'i Avrupa Birliği'ne. Bugüne kadar ortalama son 10-12 yıl içindeki Türkiye'ye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarına bakacak olursak, yüzde 71 Avrupa Birliği'nden gelmiş. Ekonomi olarak, ihracat olarak Avrupa Birliği'ne bağlı olan, doğrudan yabancı sermaye girişiyle bu kadar Avrupa Birliği'ne bağlı olan bir Türkiye, FED'in kararlarından mı daha çok etkilenir, Avrupa Birliği Merkez Bankası'nın kararlarından mı daha çok etkilenir?" dedi.

'ŞU KONJONKTÜRDE FAİZLER İNMEZ, EKONOMİNİN YÜZDE 35'İ KAYITDIŞI'

Türkiye'nin 2014 yılında faizlerle ilgili yeterince cesur davranamadığını belirten Ekonomi eski Bakanı Zeybekci, "Cesur adımlar atması gerekiyor dedik. O yüzde 4.5-5'lik oranı, 28 Ocak 2014'te attığı o adımı hızlı bir şekilde geri alması gerekiyor dedik. Maalesef sadece dedik. Şu konjonktürde artık indiremez." diye konuştu. Türkiye'de tasarruf oranının yüzde 16 olarak negatif anlamda pazarlandığını vurgulayan Zeybekci, "Türkiye'de kayıtdışı ekonomiyi yüzde 35 diye bir tarafa koyup da tasarruf oranı yüzde 16 derseniz, matematik bilmiyorsunuz derler. Sadece kayıtdışı ekonomiden baksanız, Türkiye'nin tasarruf oranı yüzde 25'tir. Türkiye'deki kayıtdışı ekonominin yüzde 35'ler seviyesinde olması, mevduat ve tasarrufla ilgili kayıtdışının çok daha fazla olması mantıklı olanıdır. Türkiye, yakın gelecekte finans anlamında, para piyasaları anlamında hiçbir sıkıntı yaşamayacaktır." şeklinde konuştu.

Çevre ülkelere yapılan ihracatın düştüğünü kaydeden Nihat Zeybekci, "Rusya'ya olan ihracat yüzde 30 düştü, Ukrayna ile yüzde 40'ın üzerinde düştü. Irak'la yerle bir oldu. Suriye ile hakeza, Güney Afrika ile yine öyle. Türkiye'de maalesef Güneydoğu'da bir ihanet. Türkiye, 1,5 yılda üç dört kez seçim yaptı. Bütün bunlara rağmen Türkiye'nin yerle bir olması lazımdı. Türkiye'de hamd olsun negatif anlamda, tabii ki kurdaki hareketliliklerin spekülatif anlamda bir şey oldu. Bu normaldir ancak oradan bir depreşme olur. Başka oynanacak yer yok. Borsayla ilgili bir hareketlenme yaşanır." ifadelerini kullandı.

'DENİZLİ'Yİ İTE KÖPEĞE YEDİRMEYİZ'

Denizli'de son dönemdeki, "şirketler batıyor" söylentilerini de takip ettiğini belirten Zeybekci, bu konuyla ilgili bankalarla görüştüklerini, sabırlı olunması gerektiğini söyledi. Zeybekci, şunları kaydetti: "Şunu bilmenizi istiyorum, Denizli'de söylentiler, bunları her yerde takip ediyoruz, her birini bizzat takip ediyorum. Bu arkadaşlarımızın her biriyle tek tek görüşüyoruz. Denizli'yi ite köpeğe maskara etmeyiz, yedirmeyiz, onu da söyleyeyim. Denizli sağlamdır. Denizli'ye bugüne kadar borç verip de alamayan, tek bir Allah'ın kulu yoktur. Her biriyle, bütün bankalarla, hepsiyle de gerekli görüşmeleri yaptım. Her birine de anlayacakları şekilde de bunları anlattık. İnşallah böyle bir şey yaşanmaz ve yaşanmayacaktır. Onun için sakin olun, sabırlı olun."

Eski Bakan Zeybekci: Denizli'yi ite köpeğe maskara ettirmeyiz

Eski Bakan Zeybekci: Denizli'yi ite köpeğe maskara ettirmeyiz

Eski Bakan Zeybekci: Denizli'yi ite köpeğe maskara ettirmeyiz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim