• BIST 9079.97
  • Altın 2323.945
  • Dolar 32.3564
  • Euro 34.9234
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”
Eski Milli Eğitim ve Devlet Bakanı Nimet Baş, "Ciddi bir sorun olan çocuk gelinler sorununa karşı herkes el ele vermeli ve mücadele etmeli. Çocuk gelinlere...

Eski Milli Eğitim ve Devlet Bakanı Nimet Baş, "Ciddi bir sorun olan çocuk gelinler sorununa karşı herkes el ele vermeli ve mücadele etmeli. Çocuk gelinlere sessiz kalmak suça ortak olmaktır" dedi.

Eski Milli Eğitim ve Devlet Bakanı Nimet Baş, kurucu başkanlığını yaptığı Geleceğin Eğitim Derneği'nin çalışmaları kapsamında Samsun'a geldi. Baş, Samsun'daki ilk gününde "Çocuk Gelinler İstihdam ile Büyüyor" projesini ortak sürdürdüğü Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ile bir araya geldi. Atakum Belediyesi Özgecan Kadın Koordinasyon ve Sosyal Hizmet Merkezi'ni ziyaret eden eski Bakan Nimet Baş, burada merkezin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Merkez gönüllü yöneticisi Fatma Taşçı'yı özellikle engelliler ve kadınlara yönelik çalışmalarından dolayı kutlayan Baş, merkez bünyesinde gerçekleştirilen kurslarda yapılan el emeği ürünleri çok beğendiğini dile getirdi. İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün proje koordinatörlerinin de katıldığı programda ortak yürütülebilecek projeler konuşuldu.

Daha sonra Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı'yla birlikte Çatalçam Sosyal Tesisleri'nde mahalle muhtarları ve din görevlileri ile gerçekleştirilen toplantıya katılan Baş, burada "Çocuk Gelinler İstihdam ile Büyüyor" projesini anlattı. Baş, "Çocuk gelinlerin sosyal entegrasyonu ve istihdam edilebilirliğinin artırılması, iş gücü piyasasına erişimlerinin kolaylaştırılması ve iş gücü piyasasına girişlerinin önünde yer alan engellerin ortadan kaldırılmasına yönelik bir proje hayata geçiriyoruz. Mahallelerinin söz sahibi insanları olarak muhtarlarımızdan ve din görevlilerimizden bu projeye destek olmalarını istiyoruz. Çocuk gelinler sorunun önüne geçebilmek adına bu proje son derece önemlidir" diye konuştu.

"HERKES EL ELE VERMELİ"

Çocuk yaşta gerçekleştirilen evliliklerin yasal olarak beraberinde ciddi cezaları getirdiğini söyleyen Nimet Baş, çocukların evlendirildiği bir durumdan haberi olan herkesin bunu bildirmekle yükümlü olduğunu kaydederek, "Maalesef ki bu sorunu ülkemizin birçok yerinde yaşıyoruz. Ama önüne geçmek için hep beraber mücadele etmeliyiz. 14-15 yaşlarındaki çocukların evlendirilmesi ciddi bir suçtur. Öyle ki yasal boyutunda baktığımızda ciddi cezaları da beraberinde getiriyor. Bu suçu işleyenler hapis cezası alıyor ve hayatları kararıyor. Çocuk gelinlere sessiz kalmak da suça ortak olmaktır. Bu tür bir evlilikten haberi olan, böyle bir evliliğin gerçekleştirileceğinden bilgisi olan herkes bu durumu yetkili mercilere aktarmakla yükümlüdür. Yıllardır kadınların ve kız çocuklarının maruz kaldığı negatif ayrımcılığın önüne geçen bir iktidarımız var. Haydi Kızlar Okula ve Haydi Kızlar Liseye başlıklarında projeler hayata geçirilerek kız çocuklarının okullaşma oranları yüzde 100'lere kadar ulaştırıldı. Herkes el ele verirse çocuk yaşta gelin olan kızlarımızı kurtarabiliriz. Bu anlamda Atakum Belediyesi'ni, çalışmamıza destek vererek daha geniş bir alanda vatandaşlarımızı bilgilendirmemizi sağladığı için teşekkür ediyoruz. Çalışmamız kapsamlı bir şekilde sürecek" şeklinde konuştu.

"ÇOCUKLAR GELİN DEĞİL ÖĞRENCİ OLMALI"

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı ise konuşmasında projeden başarılı bir sonuç beklediklerini kaydederek, "Eğitimsizlik başta olmak üzere birçok etken yüzünden üzülerek görüyoruz ki çocuk yaştaki evlatlarımız gelin oluyor, damat oluyor. Bu durum beraberinde mağdur olmuş kız çocuklarını ve kadınlarımızı getiriyor. Yıllarca Milli Eğitim Bakanlığı yapmış ve bu anlamda önemli çalışmalar gerçekleştirmiş olan Geleceğin Eğitim Derneği Başkanı Nimet Baş öncülüğünde gerçekleştirilen bu projeye Atakum Belediyesi olarak destekçi oluyoruz. İlçemizde "Çocuk Gelin" sorununun önüne geçmek için biz de bu mücadelenin bir parçası oluyoruz. Herkesin bu konuda duyarlı olmasını istiyorum. Çocuk denilecek yaştaki yavrularımız gelin değil öğrenci olmalı" ifadelerini kullandı.

Mahalle muhtarları ve din görevlilerinin de projeye dair fikir paylaşımında bulunduğu toplantının ardından Samsun Valisi İbrahim Şahin, AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel, İl Emniyet Müdürü Vedat Yavuz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü proje koordinatörlerinin yanı sıra TÜGVA Samsun Şube Başkanı Hakan Durmuşoğlu'nun katılımıyla akşam yemeği yenildi. AK Parti İl Başkanı Muharrem Göksel ile uzun süre sohbet eden ve Samsun'da gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi alan Nimet Baş, Atakum Belediyesi işbirliğinde sürdürecekleri projenin Samsun'da ciddi bir destek görmesini beklediklerini ifade etti.

Nimet Baş, projenin ciddi bir etki oluşturacağını ve "çocuk gelin" sorununun önüne geçeceklerini sözlerine ekledi.

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Eski Bakan Nimet Baş: “Çocuk Gelinlere Sessiz Kalmak Suça Ortak Olmaktır”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim