• BIST 9524.59
  • Altın 2489.764
  • Dolar 32.5509
  • Euro 34.7218
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Eşitliği Resimlerle Anlattılar
Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kamuoyunda yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet...

Toplumsal cinsiyet eşitliği kavramının kamuoyunda yaygınlaştırılmasına katkı sağlamak amacıyla eğitim sisteminin tüm bileşenlerine toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısını yerleştirmeyi hedefleyen Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirme Projesi (ETCEP), yerel toplumsal seferberlik kampanyalarına Sivas'taki 4 pilot okulla devam ediliyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalıklarının artması için çeşitli etkinliklere katılan öğrencilerin ayrıca toplumda yaygın olan "Erkekler ağlamaz.", "Kadınlardan güçlü liderler çıkmaz." gibi kalıp yargıları sorgulayacak çalışmalar yapıldı. Kampanyaya katılan anaokulu öğrencileri eşitlik algılarını resimlere yansıtırken, özel eğitim sınıfındaki öğrenciler de hazırladıkları sloganlarla projeye destek oldu. Okullarda kız ve erkek çocuklar arasındaki cinsiyet eşitliği ilkesini yaygınlaştırmayı, eğitim sisteminde eşitliğe ve toplumsal cinsiyete duyarlı yaklaşımın benimsenmesine katkıda bulunmayı amaçlayan ETCEP'in, Trabzon, İzmir ve Şanlıurfa'dan sonra Sivas'ta da yerel toplumsal seferberlik çalışmaları tamamlandı. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan proje çerçevesinde, Sivas'taki Halide Edip Adıvar Anaokulu, Sivas Mevlana Ortaokulu, Mimar Sinan İlkokulu ile Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören bin 200 öğrenci, 66 gönüllü öğretmenlerin katılımıyla çeşitli etkinlikler gerçekleştirdi. Proje kapsamında, öğrencilerin velilerine yönelik de seminer verildi.

EŞİTLİĞİN RESMİNİ ÇİZDİLER

Sadece öğrenciler değil, öğrenciler aracılığı ile veliler arasında da toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan projeye dahil olan pilot anaokullarından ilkiyle Sivas'ta çalışmalar yapıldı. Minik öğrenciler, "Mesleğin cinsiyeti olur mu?", "Dilimizin cinsiyeti var mı?" gibi etkinlikler kapsamındaki resim ve boyama çalışmaları ile projeye katıldı. Yaşları 4 ile 6 arası değişen öğrencilerle, doktorluk, mühendislik gibi meslekleri hem erkeklerin hem de kadınların yapabileceği konusunda farkındalık yaratmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirildi.

ÖZEL EĞİTİM SINIFI DA ETKİNLİKLERE KATILDI

Kadın ve erkeklerin hak ve fırsatlardan tam ve eşit bir biçimde yararlanmaları ve sorumlulukları eşit olarak bölüşmeleri olarak tanımlanabilecek toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda Mimar Sinan İlkokulu özel eğitim sınıfında da etkinlik yapıldı. Sandalye kapmaca oyunu oynayan öğrenciler sonrasında öğretmenlerinin yardımıyla hazırladıkları sloganlarla projeye destek oldu.

TÜRKİYE ŞAMPİYONLARINDAN FOLKLOR GÖSTERİSİ

Toplumsal cinsiyet eşitsizliği konusunda dile ve topluma yerleşen, "Erkekler ağlamaz.", "Kadınlardan güçlü liderler çıkmaz.", "Erkekler yemek yapamaz.", "Kadınlardan iyi sürücü olmaz." gibi kalıp yargılar konusunda öğrencilerin farkındalığını artırmaya yönelik çalışmalar da yapıldı. Pilot okullardan Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Türkiye birincilikleri bulunan folklor ekibi de kampanya faaliyetleri sürerken katılımcılara folklor gösterisi sundu.

OKULLARDA NELER YAPILDI?

Mimar Sinan İlkokulu, 13 öğretmen ve 289 öğrenciyle gerçekleştirdiği etkinliklerle kampanyaya katıldı. Öğrenciler hafta boyunca, "Çocuklar ne yapmayı sever", "Mesleğin cinsiyeti olur mu?", "Sandalye kapmaca", "Örümcek ağı" ve "Yılan- merdiven oyunu" etkinliklerini gerçekleştirdi. Ayrıca bahçeye yerleştirilen meslek fotobloklarıyla öğrencilerin "kadın işi ve erkek işi" kalıplarının kırılması yönünde çalışmalar yapıldı. Özel eğitim sınıfında öğrenim gören öğrenciler de öğretmenleri eşliğinde kampanyaya katıldı.

Mevlana Ortaokulu ise kampanyaya, 18 gönüllü öğretmen ve 200 öğrenciyle katıldı. Okulda hafta boyunca, "Dilimizin cinsiyeti var mı?", "Toplum öncüleri", "Hayatımız bir ağaç olsaydı", "Fikir otobüsleri" gibi etkinlikler gerçekleştirildi. Kampanya kapsamında öğrenciler arasında afiş, slogan ve fotoğraf yarışmaları düzenlendi. Hazırlanan afişler sınıflara ve okul içerisine asılarak, diğer öğrencilerin de konuyla ilgili bilgilendirilmesi sağlandı. Ayrıca, cinsiyet eşitsizliği ile ilgili olarak kalıp yargı ve ön yargılar tartışıldı. Sadece erkek öğrencilerin öğrenim gördüğü Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi kampanyaya, 23 öğretmen ve 583 öğrenciyle katıldı. Öğrenciler, kadın ve erkeğin sadece eğitim alanında değil toplumda da eşit haklara sahip olması gerektiğini ifade ederken, "Kariyerperest","Dilimizin cinsiyeti var mı?", "Örümcek ağı", "Hayatımız ağaç olsaydı" gibi etkinliklere katıldı. Ayrıca projeyle ilgili çeşitli video sunumlar gerçekleştirildi. Sivas Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Türkiye şampiyonluğu bulunan folklor ekibi de, etkinlikler sürerken folklor gösterisi sundu. Halide Edip Adıvar Anaokulu ise kampanyaya 10 öğretmen ve 60 öğrenciyle katıldı. Yaşları 4-6 arasında değişen öğrencilerle, "Çocuklar ne yapmayı sever?", "Mesleğin cinsiyeti olur mu?", "Yılan-merdiven oyunu" etkinlikleriyle, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratma çalışmaları yapıldı.

6 BİN ÖĞRENCİ ETKİNLİKLERE KATILDI

Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından ortaklaşa finanse edilen, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülmekte olan, Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi kapsamında Sivas'la beraber yaklaşık 6 bin öğrenci, toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda çeşitli etkinliklere katıldı. ETCEP, yerel toplumsal seferberlik kampanyalarına Erzurum'daki 4 pilot okulda 18-22 Nisan tarihleri arasında yapacağı etkinliklerle devam edecek.

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Eşitliği Resimlerle Anlattılar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim