• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Esed Keseb'te saldırının şidetini artırdı

Esed Keseb'te saldırının şidetini artırdı
Esed rejiminin Türkiye sınırında kontrol altında tuttuğu son nokta Keseb kasabasının da muhaliflerin eline geçmesinin ardından bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Esed rejiminin Türkiye sınırında kontrol altında tuttuğu son nokta Lazkiye'ye bağlı Keseb kasabası ve sınır kapısında 5 gün önce muhaliflerin saldırısıyla başlayan çatışmalar, şiddetini arttırarak devam ediyor.

Bombardıman seslerinin Yayladağı ilçesinden de duyulduğu, zaman zaman, atılan havan mermilerinin Türkiye topraklarına düştüğü çatışmalarda, muhalifler rejimin elindeki  Keseb kasabası ileKeseb Sınır Kapısı'nın kontrolünü ele geçirdi.

Muhaliflerin stratejik öneme sahip bölgelerde üstünlük sağladığı çatışmalarda, kaybettiği yerleri geri almak isteyen rejim güçleri havadan, karadan ve denizden saldırısını sürdürüyor.

Keseb'in önemi 

Keseb, Esed'in Türkiye sınırında kontrolünde kalan tek nokta olması nedeniyle önem taşıyordu. Rejimin kontrolünde kalan bölgelerdeki halkı kurtarmak istediklerini belirten muhalifler de ayrıca buradan sahile ulaşmak için yaklaşık 2 yıldır bölgede planlar yapıyor ve zaman zaman burada çatışmalar yaşanıyordu.

Keseb Sınır Kapısı, insani yardımların kolaylıkla ulaştırılması ve muhaliflerin elinde hiç sahil bölgesinin bulunmaması bakımından Özgür Suriye Ordusu açısından da büyük öneme sahipti. Muhalifler, denize ulaşmak için Keseb’i öncelikle ele geçirmek istiyordu.

İç savaşın başladığı ve sınırın hemen her noktasında çatışmaların olduğu dönemlerde zaman zaman bazı muhalif gruplar da bireysel olarak Keseb bölgesine saldırmasına rağmen çok iyi korunan Keseb'i rejimin elinden almayı başaramamıştı.

Keseb için birleşme kararı

Stratejik açıdan büyük öneme sahip Keseb'i alabilmek için ÖSO’ya bağlı Bayırbucak Türkmen Tugayı, Ensaur'ş Şam, Nusra Cephesi, 2. Fetih Tugayı ve İslami Cephe Birliği birleşerek "Enfal" adı altında ortak operasyon düzenledi.

Operasyonla çatışmaların ikinci gününde Keseb Sınır Kapısı, dördüncü gününde ise kasaba tamamen muhaliflerin kontrolüne geçti.

5 günde 85 yaralı

Keseb'de kontrolü sağlamak amacıyla, rejim birliklerinin konuşlandığı yüksek tepelere de muhalifler saldırı düzenledi. Saldırılarda iki taraftan da çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı öğrenildi. 5 gündür süren çatışmalarda yaralananlardan 85’i Yayladağı sınırındanTürkiye’ye getirildi. Hatay’daki hastanelere kaldırılan yaralılardan 4'ü yaşamını yitirdi.

Bölgede yaşanan çatışmaların en yakından hissedildiği, Keseb kasabasına yaklaşık 3 kilometre uzaklıktaki Yayladağı ilçesi sınırlarına da 8 havan mermisi düştü. Bölgede teyakkuz halinde olan güvenlik güçleri saldırılara misliyle karşılık verdi. Türkiye tarafında yoğun güvenlik önlemleri alan güvenlik güçleri sınıra yakın köylerde vatandaşları uyardı.

Suriye rejimi hava saldırısıyla bölgede etkili olmaya çalışırken çatışmaların üçüncü gününde TSK tarafından sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle bir Suriye uçağı düşürüldü.

Muhaliflere takviye

Kaybettiği bölgeleri geri alabilmek için saldırılarını sürdüren Esed rejimiyle mücadele eden muhalif gruplara İdlib ve Halep kentlerinden asker, gıda, silah ve kıyafet yardımının gittiği öğrenildi. Bu arada rejim birliklerine de sahil bölgesindeki Lazkiye’den asker ve askeri araç takviyesi yapıldığı kaydedildi.

Muhalif grupların son olarak stratejik öneme sahip, bölgenin tamamına hakim Kırkbeş tepeyi ele geçirdiği öğrenildi.

Yaklaşık 1 yıl önce büyük bölümü boşaltılan Keseb kasabasında bazı yaşlı ailelerin yaşadığı, muhalif askerlerin birçok noktada geniş güvenlik önlemi aldığı görüldü.

Rejim silahıyla saldırı

Muhaliflerin kontrolü ele geçirdikleri bölgelerdeki birliklerden aldıkları uçaksavar ve tanklarla saldırılarını sürdürdüğü öğrenildi. Grupların, rejimin elindeki noktaları onların silahıyla vurduğu bildirildi.

Türkiye'deki Suriyeliler 

Yayladağı ilçesinde misafir edilen Suriyeliler de ülkelerindeki olayları takip etmeye çalışıyor. Kimisi yüksek tepelere çıkıp çatışmayı izlemeye çalışırken, kimi de yaralılar geldiğinde endişeyle Yayladağı Toplum Sağlığı Merkezi'ne akın ediyor. 

Savaş nedeniyle terk etmek zorunda kaldıkları ülkelerdeki çatışmaları ve bombardımanı gören, sesleri işiten bazı Suriyelilerin kimi zaman gözyaşlarını tutamadıkları görülüyor.

Yayladağı ilçe halkı da zaman zaman bölgeden yükselen patlama sesleriyle korku dolu anlar yaşıyor. Kimi zaman patlamalar öyle şiddetli oluyor ki ilçe merkezindeki evlerin camları dahi sallanıyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim