• BIST 8733.32
  • Altın 2234.448
  • Dolar 32.3362
  • Euro 35.1042
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C
  • İzmir 13 °C

ESA, Mars’ın ’tersten’ görüntüsünü çekti

ESA, Mars’ın ’tersten’ görüntüsünü çekti
Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Mars Ekspresi, Mars'ın nadir görülen kuzey kısmının altta gözüktüğü geniş açılı fotoğrafını çekti.

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Mars Ekspresi, Mars'ın nadir görülen kuzey kısmının altta gözüktüğü geniş açılı fotoğrafını çekti.

Gezegenler çekilen görüntülerde genellikle üstte kuzey kutbu ve altta güney kutbu ile gösterilirken, Avrupa Uzay Ajansının (ESA) Mars Ekspresi farklı bir görüntü elde etti. Mars'ın kuzeyinden güneyine doğru uçarken farklı bir açıyla çekilen görüntüde, kızıl gezegenin kuzeyi fotoğraf karesinin altında, ekvator kısmı ise üstte görülüyor. ESA tarafından yayınlanan, ekvatora yakın aydınlık kısmın üstte ve gölgeli kuzey kutbu kısmının altta olduğu gezegenin geniş açılı görüntüsünün nadir görüldüğü kaydedildi. Çekilen fotoğraflarda kutup ve orta bölgelerinde donmuş suyun varlığının görüldüğü Mars'ın, Dünya'dan sonra suyun bulunduğu ve yaşama elverişli en muhtemel gezegen olduğunu gösteriyor.

Güneş sisteminin dördüncü gezegeni Mars, yüzeyinde yaygın olarak bulunan demir oksitten dolayı kızılımsı renkte görünüyor. İnce bir atmosfere sahip olan Mars'ın Phobos ve Deimos isimli iki adet uydusu bulunuyor. Yapılan keşif araştırmalarının sonuçları, Mars'ın kutup ve orta bölgelerinde donmuş suyun varlığını gösteriyor. Bu gelişme Mars'ın Güneş sistemindeki gezegenler arasında Dünya'dan sonra suyun bulunduğu ve yaşama elverişli en muhtemel gezegen olduğu anlamına geliyor. Kızıl gezegenin yüzeyinde hem Ay'daki gibi dev meteor kraterleri hem de Dünya'daki gibi volkan, vadi, çöl ve kutup bölgeleri yer alıyor. Mars'taki Olimpos Yanardağı 27 kilometre yüksekliğiyle Güneş sisteminin en yüksek dağı, Marineris Vadisi ise en büyük kanyonu olarak biliniyor. Mars'ın yüzeyi iki farklı özelliğiyle dikkat çekiyor. Kuzey Yarımküre'de lav akıntılarıyla düzleşmiş ovalar görülürken, Güney Yarımküre dev meteor çarpışmaları nedeniyle çukurlar ve kraterlerle oyulmuş bir dağlık arazi görünümünü andırıyor.

ESA tarafından çekilen görüntüde, Tharsis bölgesindeki bazı yanardağlar yer alıyor. Tharsis, Mars yüzeyinde Avrupa'dan daha büyük bir alanı kaplıyor ve yaklaşık 10 ile 22 kilometre yüksekliğinde dağları içerisinde barındırıyor. Alba Yanardağı görüntünün üst kısmında bin kilometreden daha büyük bir çapla yer alıyor. Alba Yanardağı Tharsis bölgesinin kıyısında bir tür paralel doğrusal özelliklerde yer alıyor. Bu özelliklerin Tharsis bölgesinin tektonik gerilmelerine bağlı olduğu biliniyor. Ascraeus Yanardağı ise görüntünün ufuk kısmına yakın olan bölümünde yer alıyor. Bulutların ince katmanları, ufuktan on kilometre yukarıda görülüyor. Ascraeus Yanardağı'nın solunda Uranius Yanardağı, Ceraunius Tholus ve Tharsis Tholus'un da dahil olduğu diğer volkanlar da görülebiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim