• BIST 9728.3
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 29 °C
  • İzmir 28 °C

Eş Başkanlar Çalışmalarını Anlattı

Eş Başkanlar Çalışmalarını Anlattı
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, hafif raylı sistem projesinin hayata geçiremediklerini belirterek, "Bunun nedeni ise, Kalkınma...

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, hafif raylı sistem projesinin hayata geçiremediklerini belirterek, "Bunun nedeni ise, Kalkınma Bakanlığı'nın bu konuda Diyarbakır'ı 2015 veya 2016 kalkınma programına almamasıdır. Türkiye'deki yasal mevzuat gereği dış kredi kullanabilmek için Kalkınma Bakanlığı'nın yatırım programında görünmesi lazım" dedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, iki yıllık hizmet programları ile ilgili basın toplantısı düzenledi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) lokalinde yapılan toplantıya, yerel ve ulusal basın temsilcileri katıldı. Toplantıda konuşan Eş Başkan Kışanak, geçen yıl hafif raylı sistemle ilgili müjdeli bir haber vermeyi planladıklarını belirterek, "Dünya ve İller Bankasıyla ilgili sürdürülebilir kentler paketleri vardır. Aralık ayına kadar prosedürleri tamamlayacaklarını ve krediyi verecekleri sonucunu aldık. Bunun için kentin bütün dinamiklerine hafif raylı sistemle ilgili olarak müjdeli haber vermeye hazırız. 2016'nın başında ihalesini yapıp işi başlatmış olacaktık ancak bunu yapamadık. Nedeni ise sadece Kalkınma Bakanlığı'nın 2015 veya 2016 yılının kalkınma programına Diyarbakır'ı hafif raylı sisteme almamasıdır. Türkiye'deki yasal mevzuat gereği dış kredi kullanabilmek için Kalkınma Bakanlığı'nın yatırım programında görünmesi lazım. Yatırım programında göstermesi halinde biz yapacağız. Kendileri para harcamayacak, külfet altına girmeyecek herkesin beğendiği en mükemmel projeyi kalkınma programına yazmalarıdır. Bunu yaptıkları anda kredimizi alacağız. Ama ne yazık ki halen demediler ve 2016 yılı kalkınma programı da henüz bitmedi vakit vardır" diye konuştu.

"İNANÇ, ETNİK KİMLİK VE MEZHEPLERİ DİKKATE ALDIK"

Daha sonra konuşan ve yaptıkları hizmetleri anlatan Eş Başkan Fırat Anlı ise, geçen yıl temelini attıkları iki çocuk kreşinin tamamlandığını ve çocukların orada anadilde eğitime başladığını kaydetti. Kentte birçok kimliğin olması nedeniyle çalışmalarında inanç, etnik kimlik ve mezhepleri dikkate aldıklarını anlatan Anlı, "Surp Giragos Kilisesi, Meryem Ana, Pir Sultan Cemevi ve camilerimizin restorasyonlarında katkı sunduk. 2015'te belediye olarak Dini Kültür Merkezi inşaatına başlamıştık. Onu da bitirdik. Taziyeler ve dini faaliyetler yapılacak şekilde fiziki mekan hazırdır. Yine kentimiz spor salonu yoksun bir bölgedir. Büyükşehir olarak kentimizdeki sahaların onarılmasında ve kullanılması ile yoğun bir faaliyet içerisine girdik. Amedspor tesisleri içerisinde bin kişilik kapalı spor salonu inşaatını tamamladık. Şuanda orada kızlı erkekli spor faaliyetlerini sürdürebiliyorlar. Aynı çalışmayı başka bölgelerde yaptık. Bunlara devam edeceğiz" dedi.

"KENTİN DİNAMİKLERİ SUR'UN İNŞASINDA YER ALMALI"

Sur'un inşa sürecinde kentin tüm dinamikleri, uzmanlar ve vatandaşların yer alması gerektiğini ifade eden Anlı, Sur Koruma ve Yaşatma Platformu oluşturulduğunu ve onların yayınladığı deklarasyonun kendilerini de bağladığını anlattı. Anlı, şu ifadelerde bulundu:

"Eğer bunun dışına çıkarsak belediyeye de aynı eleştiriler geldiği zaman kimseyi haksızlıkla suçlamayacağız. Mardinkapı'daki değirmenlerin restorasyonları için çalışmalar sürüyor. Değirmenler tekrardan çalıştırılacak. Bize hep sunulan güzel yerler değişmiş yerlerdir diye ama oysa dünya gezildiğinde binlerce yıl aynı dokusunu koruyan yerler mirastır. Büyükşehir belediyesi olarak tek başımıza bir adım atmayacağız."

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim