• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 17 °C

Erzurumlu besici ithal ete karşı

Erzurumlu besici ithal ete karşı
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Avrupa Birliği'nden (AB) 19 bin ton et alımı açıklamasına Erzurumlu besici ve kırmızı et üreticileri...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in Avrupa Birliği'nden (AB) 19 bin ton et alımı açıklamasına Erzurumlu besici ve kırmızı et üreticileri tepki gösterdi. İthal et yerine besiciler, hükümetten kendilerine üretimin artırılması için destekleme ücreti ve yem fiyatlarının aşağı çekilmesini istedi.

Türkiye'nin kırmızı et deposu konumundaki Erzurum'da besiciler ithal ete karşı olduklarını dile getirdi. Besiciler, üreticiler ve Ziraat Odası Başkanı İslam Yıldırım karkas et ithalinin, yerli hayvancılığa darbe vuracağını ifade etti. Türkiye'nin kırmızı et üretiminde kendisine yeten ender ülkelerden birisi olduğunu belirten besiciler, "İthal ete karşıyız. İlla da ithalat yapılacaksa karkas et yerine, canlı hayvan getirilsin." görüşünde birleşti.

Erzurum Ziraat Odası Başkanı Yusuf Yıldırım, "Ülkemizde tarım ve hayvancılık konusunda özellikle hayvancılık konusunda ciddi sıkıntı var. İthal et besiciyi zarara sokar. Hayvan sayısındaki azalmadan dolayı bir sıkıntı var. Kesin bir çözüm yapılacakta karkas et (kesilmiş) şeklinde değil de canlı hayvan getirilmeli. Canlı hayvan ithal edilecekse de dişi hayvan ithal edilmesinde yarar var. Karkas ette ciddi sıkıntılar var. Karkas ithal et piyasadaki besicilerin hayvanlarının değerini düşürecek. Ayrıca ithal edilen bu karkas etin islami esaslara göre kesilip kesilmediği de meçhul." dedi.

Besiciler de ithal ete karşı olduklarına vurgu yaparak, hükümetten destek istedi. Hüseyin Bayram adlı besici, "Biz ithal ete karşıyız. Bizim yeterince hayvanımız da var, besimiz de var. Biz hayvanımızı koyacak yer bulamıyoruz. Biz ithal eti ne yapacağız? Biz ithal et istemiyoruz. Türkiye kendi kırmızı etini üretebiliyor. Şu an benim 300 tane büyükbaş hayvanım var ahırda. Yer bulamıyorum ki bu hayvanları kestireyim." diye konuştu. Ali Haydar Yılmaz, "Besiciler olarak mağduruz. İthal et geldiği zaman mal besicinin elinde kalacak. Bu iç tüketime de yansıyacak. Bunun yansıması olarak fiyatlar aşağı düşecek. Sıkıntıyı yine burada besici çekecek. Besiciye eğer destekleme verilirse besici kurtarır." ifadelerini kullandı. Gani Yamanoğlu ise "Biz ithal karkas et istemiyoruz. Canlı hayvan ithal edilsin. İthal et geldiği zaman bizim etlerin fiyatı düşer. Hükümet bize destek versin. Canlı hayvan getirsin. Biz de besleyip satalım." önerisinde bulundu.

Erzurumlu besici ithal ete karşı

Erzurumlu besici ithal ete karşı

Erzurumlu besici ithal ete karşı

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim