• BIST 9772.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Erzurum, en kurak kışını yaşıyor

Erzurum, en kurak kışını yaşıyor
Erzurum, son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyor. Yaşı 70 ve üzerinde olan Erzurumlular karsız ve kurak geçen kışın Erzurum'a yakışmadığını...

Erzurum, son yılların en kurak kış mevsimini yaşıyor. Yaşı 70 ve üzerinde olan Erzurumlular karsız ve kurak geçen kışın Erzurum'a yakışmadığını ifade etti. Eskiden Erzurum'a dam yüksekliğinde kar yağdığını anlatan 72 yaşındaki Necmi Uçan, "Bizim zamanımızda evlerin damına kadar kar yağardı. Böyle kısır kış olmazdı." dedi.

Kar ve soğukla ismi anılan Erzurum, sıcak ve kurak kış yaşamaya başladı. Eski takvimlere göre zemherinin yaşanması gereken Erzurum'da hava sıcaklığı gündüz 1 derece, gece ise eksi 18 derece olarak ölçüldü. Şehir merkezinde ve ova köylerde kar leke olarak duruyor. Palandöken'in yüksek kesimlerinde ise kar kalınlığı 50 santimetre civarında. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi ve kar yağışının olmaması küresel ısınmaya bağlanıyor.

72 yaşındaki Necmi Uçan ile 73 yaşındaki Mehmet Şekeroğlu, eski kışları özlediklerini ifade etti. Uçan, çocukluğunda ve gençliğinde Erzurum'a dam yüksekliğinde kar yağdığını dile getirdi. Kurak geçen kışın besicileri ve çiftçileri mağdur edeceğini belirten Uçan, "Dağlarda kar yok. Dağlarda kar olunca mayıs ayında eriyen kar suları çayırları sular, ürün bereketli olurdu. Küresel ısınma nedeniyle artık eski karlar Erzurum'a yağmıyor. Kısır kış yaşıyoruz. İnşallah ocak ayına kadar yağar. Eski takvime göre zemheriyi yaşıyoruz. Zemheride kar olmaz." diye konuştu.

Erzurum'un merkez Tepe köyünden olduğunu belirten Mehmet Şekeroğlu ise kurak kışa alıştığını söyledi. Eskiden yılın 12 ayında tipiden ve kardan dolayı dışarı çıkamadıklarına anlatan Şekeroğlu, "Eski kışları özler olduk. Son yıllarda kar yağışsız kışlar yaşamaya başladık. Kar Erzurum'a çok yakışıyor. Gençliğimde yılın bu günlerinde tipiden dolayı şehre gelemezdik. Yollar kardan kapanırdı. Adam boyu kar yağardı. Şimdi kağıt üzerinde kış yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Erzurum, en kurak kışını yaşıyor

Erzurum, en kurak kışını yaşıyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim