• BIST 9079.97
  • Altın 2306.479
  • Dolar 32.3199
  • Euro 35.0359
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde düzenlenen "12 Ekim Dünya Artrit Günü" etkinliği çerçevesinde romatoloji ve fizik tedavi uzmanları,...

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde düzenlenen "12 Ekim Dünya Artrit Günü" etkinliği çerçevesinde romatoloji ve fizik tedavi uzmanları, artrit hastalığı ve tedavi yöntemleri konusunda hastaları bilgilendirdi.

Gevher Nesibe Hastanesi Başhekimlik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen etkinliğin açılışında konuşan Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Poyrazoğlu, romatizmal hastalıkların insan hayatını önemli derecede etkileyen hastalık olduğunu ve bu hastalığa yakalanan kişilerin genelde tedaviye geç başladıklarını söyledi.

Dekan Poyrazoğlu, "Bugün Dünya Artrit Günü olması nedeniyle hem artrit ile bilgilerimizi tazelemek, hem de hastalarımızı bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak için bir araya geldik. Romatizmal hastalıklar insan hayatını önemli derecede etkileyen hastalıklardır. Maalesef bu hastalığı olan insanlar genellikle geç tedaviye başlıyorlar. Bizim buradaki anahtar kelimemiz erken tanı. Bugünün sloganı da "geç kalma, hemen başvur." Bu ne demek! Romatizmal hastalıklar ile ilgili herhangi bir şikâyetiniz olduğu zaman, çocuk veya erişkin olsun, ihmal etmememiz ve en yakın sağlık kuruluşuna başvurmamız lazım. Avrupa Birliği ülkelerinde 120 milyondan fazla insan bu hastalıktan etkilenmektedir. Bu hastalık hayat kalitesi ve süresini azaltan bir hastalıktır" dedi.

Dekan Poyrazoğlu'nun konuşmasının ardından "artrit" hastalığı ile ilgili sunumlara geçildi.

İlk sunumu yapan ERÜ Tıp Fakültesi Fizik Tedavi Romatoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Demir, romatizmal hastalıklarda fizik tedavi ve rehabilitasyonun önemi ve uygulama yolları hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Demir, romatizmal hastalıklarda hasta eğitimi ve egzersizin önemine değindi.

ERÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Şenel ise, sunumunda eklem iltihabı olarak bilinen artritin tedavi edilebilir olduğunu, fakat hastalığın tedavisinde geç kalınmaması gerektiğini kaydetti.

Doç. Dr. Soner Şenel, "Artrit, eklemlerin romatizmal tutulumuna denir. Artrite neden olan 200'den fazla romatizmal hastalık vardır. Bu hastalığın belirtileri eklemlerde ağrı, şişlik, kızarık ve hareket kısıtlığı gibi şikâyetlerdir. Eğer zamanında tedavi edilmezse eklemlerde ve iç organlarda kalıcı sakatlıklara neden olur" dedi.

Romatid artritin en sık karşılaşılan iltihaplı romatizma olduğunu belirten Doç. Dr. Şenel, "Romatoid Artrit ön planda el ayak eklemlerini etkiler ve kalıcı eklem hasarına yol açabilir. Romatoid Artrit, eklemlerin yanında kalp, akciğer, göz ve deri gibi diğer organları da etkileyebilir. Hastalığın tedavisinde erken teşhis önemlidir. Uzun süreli veya şiddetli eklem ağrısı olanlar, artrit olduğu düşünülen hastalar en kısa zamanda uzman tarafından değerlendirilmeli ve tanısına uygun şekilde tedavileri planlanmalı" diye konuştu.

Sunumların ardından toplantıyı gerçekleştiren romatizmal hastalıklar uzmanları, hastaların sorularını cevaplandırdı.

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

ERÜ Hastanelerinde ‘Dünya Artrit Günü’ etkinliği düzenlendi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim