• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Eroğlu'dan 'istikrar' vurgusu

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Siyasi istikrar olmadığı takdirde ekonomik istikrar sağlanması mümkün değil. Türkiye'de bu sağlandı. Bunu da tabii aziz milletimize borçluyuz" dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Afyonkarahisar Temsilciliği'nin açılış ve gala töreninde yaptığı konuşmada, MÜSİAD'ın şubelerinin artarak devam ettiğini, bugün de Afyonkarahisar'da bir temsilcilik oluşturulduğunu söyledi.

Açılışı yapılan temsilciliğin işadamları arasında büyük bir sinerji oluşturacağına inandığını ifade eden Eroğlu, bu konuda emeği geçenlere teşekkür etti.

"Milletimiz maalesef ticarete atılmakta çok geç kalmış. Bundan dolayı da belki çok şey kaybetti" diyen Eroğlu, MÜSİAD ve diğer sivil toplum kuruluşları sayesinde Türkiye'nin daha da büyüyeceğini, buna da yürekten inandığını dile getirdi.

Son 10 yıldır Türkiye'nin, siyasi istikrar sayesinde ekonomik istikrarı da yakaladığını vurgulayan Eroğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Siyasi istikrar olmadığı takdirde ekonomik istikrar sağlanması mümkün değil. Türkiye'de bu sağlandı. Bunu da tabii aziz milletimize borçluyuz. Milletimiz gerçekten çok büyük feraset sahibi, ne yapacağını çok iyi biliyor. Bakın son 10 yılda neler kazandık. Siz değerli işadamları çok iyi biliyorsunuz, paramızın itibarı yoktu, 6 sıfır vardı. Ben yurt dışında bir toplantıdayken cebimden 10 dolar çıkaracağıma 10 milyon lira çıkarmışım yanımdaki şaşırdı, 'ya hoca bu kadar büyük parayı nasıl yanında taşıyorsun' dedi. Allah'a şükür bu üzüntüden Başbakanımız kurtardı, kendisine teşekkür ediyoruz."

"Olumlu adımların meyvelerini fazlasıyla aldık"

MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak ise Afyonkarahisar'ın coğrafi özelliğine rağmen yıllarca sanayileşme sürecinde istenilen seviyeye gelemediğini belirtti. Özellikle son yıllarda hükümet tarafından sağlanan teşviklerle özel sektörün yatırımlara daha fazla yönelmesi sayesinde sanayileşmenin güzel  bir döneme girdiğinin görüldüğünü aktaran Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu olumlu gelişmelerin hem bölgemizde hem de ülke genelinde gerekli karşılığı görmesi için hepimize görevler düşmektedir. MÜSİAD olarak geride bırakılan 23 yıl içerisinde 7 bini aşkın üyemizle 35 bine yakın işletmeyi temsil ediyor, 1 milyon 500 bin kişiye istihdam sağlıyoruz. Bugün MÜSİAD yurt içinde 67 noktada, yurt dışında ise 4 ofisindeki temsilcileriyle beraber 60 ülkede 143 noktada temsilcilik faaliyetlerini sürdürüyor."

Son 10 yıl içinde hükumetin birçok yenilik ve reforma imza attığını ifade eden Olpak, yatırımcılar açısından son derece önemli olan siyasi istikrarın, beraberinde de mali istikrarı da getirdiğini belirtti.

"Çözüm süreciyle birlikte elde etmiş olduğumuz huzur ortamını da son derece önemsiyoruz" diyen Olpak, şunları kaydetti:

"Atılan bu olumlu adımların meyvelerini fazlasıyla aldık, bundan sonra da almaya devam edeceğiz. Diğer taraftan dünyaya bakıldığında küresel krizin etkisinden bir türlü kurtulamayan gelişmiş ülkelerin ciddi bir şekilde büyüme adına gayret sarf ettikleri bir süreçte, Türkiye ekonomisi yılın ilk yarısında da yüzde 3.7 büyüdü. Burada özel sektör yatırımlarının ilk çeyreğe göre artmış olmasını önemsiyoruz. Bir taraftan bir başka değerlendirmeye de mayıs ayından itibaren başlayan, başta içerideki Gezi Olayları olmak üzere dışarıdaki ABD Merkez Bankası gibi her türlü şoka rağmen bu büyümenin sağlanmasını biz son derece önemsiyoruz. Üçüncü çeyrek büyümesini de ana hatlarıyla değerlendirdiğimizde 15 çeyrektir devam eden kesintisiz büyümenin artarak devam edeceği kanaatindeyiz. Üçüncü çeyrek büyümesinin de yüzde 4 civarında olacağını MÜSİAD olarak öngörüyoruz."

"KOBİ'ler büyük işletmelerin cari açığını kapatmışlar"

Bir süre önce Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan 2012 yılının ihracat değerlendirmelerine de değinen Olpak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bugün işletmelerimizin yüzde 99'unu KOBİ'ler teşkil ediyor. 2012 yılında ihracatımızın yüzde 62.6'sını KOBİ'ler gerçekleştirmiş. Tam tersine ithalatımızın da yüzde 38.5'ini KOBİ'ler gerçekleştirmiştir. Bunun ironik bir anlamda ifadesi şudur, KOBİ'ler büyük işletmelerin cari açığını kapatmışlardır. Bundan sonra alınacak kararlarda bu hususun daha fazla dikkate alınmasında yarar vardır. Bu ihracatı yapan firmaların yarısı da sadece bir ülke ihracat yapabilmişler. Bunun arkasında hem kurumsal hem de finansman desteğinin yetersizliği vardır."

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak ve Afyonkarahisar Temsilcisi Ahmet Neoldum, etkinliğin sonunda Bakan Eroğlu'na çeşitli hediyeler takdim etti.

www.istanbulhaber.com
 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim