• BIST 9561.21
  • Altın 2487.075
  • Dolar 32.5065
  • Euro 34.8082
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 23 °C

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı
'Ulu Cami'nin Tanıklığında Mezalimin Başkenti Kars'ta Ermeni Mezaliminin 101. Yılı" dolayısıyla Ulu Cami'de Ermeniler tarafından yakılarak şehit edilen...

Kars Ulu Cami'de Ermenilerin yaktığı 286 Türk anıldı.

'Ulu Cami'nin Tanıklığında Mezalimin Başkenti Kars'ta Ermeni Mezaliminin 101. Yılı" dolayısıyla Ulu Cami'de Ermeniler tarafından yakılarak şehit edilen 286 Türk için Mevlid-i Şerif okutuldu. Ermenilerin yaptığı soykırım fotoğraflarla bir kez daha gözler önüne serildi.

Kars Valiliği, Kafkas Üniversitesi, Kars İl Müftülüğü ve Kars Ulu Cami Derneği'nin ortaklaşa düzenlediği "Ulu Camii Tanıklığında" resim sergisinde 1915-1918 yılları arasında Kars ve çevresindeki Ermeni katliamları ve bu katliamların ardından bıraktığı izler fotoğraflarla anlatıldı.

Ulu Cami önünde düzenlenen resim sergisine katılan Vali Günay Özdemir, "Biliyorsunuz bu bölgede Ermenilerin halka hiçbir inanç, kültür ve milliyet gözetmeden bir katliam yapmış. Ve bu katliamda da özellikle Ulu Cami'de 300'e yakın Karslı hemşehrimizi yakarak şehit etmişler. Ve bu hiçbir inançta, hiçbir dinde, hiçbir kültürde yakarak insanları yok etme yoktur. Ve bu ermeni zulmünü de hiçbir zaman unutmuyoruz. Unutmayalım ki bundan sonra hiç kimse kimseye zulüm etmesin. Amacımız bu. Yoksa hiçbir zaman bizim inancımızda bizim dinimizde insanlara zulmetmek, haksızlık yapmak yoktur. Amacımız kesinlikle intikam değildir. Genç nesillerimize bu zulmü unutturmamak bundan sonra da hiç kimseye zulmetmemeleri sağlamak amacımız o" dedi.

"KARS'TA 82 TANE TOPLU MEZARLIK VAR"

Kafkas Üniversitesi Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yaşar Kop, "Biz Ermeni mezalimini en çok tanıklığını yapan şehirdeyiz. Bu yöre için, hatta bu mekan için çok şey söylenebilir. Ama madem bugün kü konumuz Ulu Cami, ondan bahsetmek lazım. Doğu Anadolu Bölgesi'nde 200 tane Milli Güvenlik Kurulu kararı ile tespit edilmiş, bilim adamlarınca yerleri bulunmuş toplu mezarlık var. Bu 200 tanesinde Kars'ın payına düşen maalesef 82 ile ilk sıradayız. 82 tane toplu mezarlık var. 82 tane toplu mezarlıktan şu ana kadar 3 tanesi açıldı. Bunlardan ilki Subatan köyündeydi. Oradan geçen dereden ismini alan bir köyümüz. 570 tane maalesef şehidimiz var. Akabinde 2003 tarihinde Derecik köyü var. Orada 600 tane olmuş olmasına rağmen 300 tanesine ulaşılabildi. Bu 300 tanesinden 11 tanesini, bu sayıları da o döneme tanıklık eden ve orada Ermeni askerlerinin; "biz bu kadar insanı nasıl canice yaktık, yok ettik. Cep açtık" dedikleri için kafayı çekip sarhoş olduklarından faydalanarak kaçan 11 kişiden birisi olan Aşık Kahraman'dan ve diğer tanıklardan öğreniyoruz. Sonuncusu Küçük Çatma köyüdür. Orada ise 2010 tarihindeydi. 183 tane olduğu kesindi. Fakat 30 tanesinin kemiğine ulaşılabildi" diye konuştu.

"ULU CAMİ'DE TÜRKLER CANLI CANLI YAKILDI"

Kop, "Ulu Cami'de böyle bir toplu mezarlık şeklinde düşüneceğimiz bir mekan değil. Fakat buranın özelliği 286 kişinin net rakamla canice yakıldığı ama tabiri caizse ben hep bir tarihçi olarak bu olayı duyunca aklıma Hitlerin yapmış olduğu geliyor. Çünkü Hitlerin ben gaz ocaklarını da gidip gördüm. Orada ilk önce boğarak, "o gün kafam iyi, kendimi çok fazla cani hissetmiyorum" deyip, gaz ocaklarında boğduktan sonra fırınlattığı yerler var. Ve Ulu Cami'de de bizim insanlarımızın ne kadar saf ve temiz olduğuna dair örnekler var. Çünkü 1918 tarihinde Ruslar 77-78 Osmanlı-Rus Harbinden sonra 40'ıncı yılında buradan antlaşmaya dayanarak çekildikten sonra Ermenilere bırakıyorlar ve Ermeniler ilk icraatı "Size zahmet ey Kars'ın eşrafı, ey Terekemsi, Yerlisi, Azerisi, Kürdü, size zahmet bir gelin. Nasıl yapalım barış yapalım. Bu şehri nasıl yönetelim diye konuşalım adına çağrılıyor. Ama ilginç bir şey var. Size zahmet gelirken değerli eşyalarınızı da yanınızda getirir misiniz. Bakar mısınız bu bizin ne kadar saf, temiz ve iyi niyetli ki hüsnü zan yapan suyizan yapmayan bir millet olduğumuzun göstergesidir. Geldiklerinde de ilk önce samanları yakıyorlar ki dumandan boğulsunlar. Çünkü bunlar iyi niyetliydi. Yanlarında bütün mal varlıklarını da getirmişlerdi. Ve çıkan olursa da Rus askerliğinden geçmiş olan insanlar ön kapıda pusuya yatmışlar, sanki içeriden çıkanlar altınlarıyla, paralarıyla Rus askerlerine saldıracakmış gibi onlarda teker teker kurtulmaya çalışanları silahla vurarak öldürmüşler. Ve daha sonra ne olur, ne olmaz belki bunlar ölmemişlerdir diyerekten gazyağı ile yakılmış" şeklinde konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından önce Ermeni soykırımını anlatan fotoğraf sergisi gezildi. Ardından Cuma namazı öncesinde Ulu Cami'de hayatını kaybeden şehitler için Mevlid-i Şerif okutuldu.

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Ermenilerin Kars Ulu Cami’de Diri Diri Yaktığı 286 Türk Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim