• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Ermeni meselesi Samsun'daki sempozyumda tüm yönleriyle tartışılacak

Ermeni meselesi Samsun'daki sempozyumda tüm yönleriyle tartışılacak
Samsun İlkadım Belediyesi Kent Konseyi tarafından "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" konulu 3 gün sürecek olan uluslararası sempozyum açılış töreni...

Samsun İlkadım Belediyesi Kent Konseyi tarafından "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi" konulu 3 gün sürecek olan uluslararası sempozyum açılış töreni ile başladı.

Serra Otel'de düzenlenen sempozyum için Türkiye'nin değişik üniversitelerinden ve yurt dışından gelen akademisyenler, Ermeni meselesini etraflıca tartışarak tarihe ışık tutacak. Yaklaşık 80 bilim adamının katılımıyla gerçekleşecek olan sempozyumun açılış töreninde konuşan Sempozyum Genel Koordinatörü Prof. Dr. Bünyamin Kocaoğlu, şunları kaydetti: "Osmanlı devletinin zayıflamaya başlaması ile diğer gayr-ı müslim topluluklar gibi Ermeniler arasında da milliyetçilik akımları ve daha sonra da Osmanlı devletinden ayrılma düşünceleri yayılmaya başladı. Bu çerçevede 19. asrın ikinci yarısından sonra Ermeniler dış güçlerin de desteklerini alarak Osmanlı Devleti'ne karşı terör hareketlerine girişmeye başladılar. Birinci Dünya Savaşı'na girerken Ermeni terör ve ayrılıkçı düşüncelerinin hat safhaya çıkınca Osmanlı devleti 1915 yılında "Sevk ve İskan Kanunu" çıkararak ayrılıkçı unsurları daha güvenli bölgelere nakletti. Teröre bulaşan Ermeniler de bu kapsamda değerlendirildi. İlkadım Belediyesi ve İlkadım Kent Konseyi tarafından düzenlenen bu sempozyumda tarihte Ermenileri ve Ermeni meselesini tüm yönleri ile ele alınacak."

BU MESELEYİ SİYASİ TARTIŞMA MALZEMESİ YAPMAYALIM

Ermeni meselesinin belli unsurlar tarafından kaşınarak Türkiye'nin sürekli önüne konmaya çalışıldığını kaydeden Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, şu ifadeleri kullandı: "Bizim ülkemizin dış politikasının omurgasını oluşturan söylem şudur. Ermeni meselesini bilim insanlarına bırakalım. Bilim insanları otursun açılsın bütün arşivler orada Ermeni meselesinin içinde yatan problemleri ortaya koysunlar tartışsınlar ve müzakere etsinler. Oradan çıkan sonucu biz gelecek yaşamda kullanalım. Bu konuyu siyasilerin siyasi tartışmalarına malzeme yapmayalım. Çünkü Ermeni meselesi sürekli belli unsurlar tarafından kaşınarak Türkiye'nin önüne konmaya çalışılıyor."

Sempozyumun ev sahipliğini yapan İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok ise "Tarihte Ermeniler ve Ermeni Meselesi adını verdiğimiz Uluslararası 3. İlkadım Sempozyumu'nda, doğru bir bakış açısı geliştirmek için tarihin gerçeklere göre nasıl yorumlanması gerektiğini ispata çalışacağız." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi.

Ermeni meselesi Samsun'daki sempozyumda tüm yönleriyle tartışılacak

Ermeni meselesi Samsun'daki sempozyumda tüm yönleriyle tartışılacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim