• BIST 9093.58
  • Altın 2324.208
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9781
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Erkekler daha çok estetik yaptırıyor

Genel kanının aksine erkekler kadınlardan daha çok burun estetiğine yöneliyor. KBB Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal’a göre, kadınlarda burun estetiği oranı %12 iken, erkeklerde %18 civarında.
Estetik burun ameliyatlarına ilginin giderek arttığını belirten Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Bahadır Baykal, son zamanlarda erkeklerin bu ameliyatlar için daha fazla başvuruda bulunduğunu söyledi. Dr. Baykal, “Kadınlarda burun estetiği oranı %12 iken, erkeklerde yaklaşık %18. Ancak tabi bu noktada ekonomik durum önemli, herkes ameliyat maliyetini karşılayabilme lüksüne sahip olsa bu oranlar daha değişik olur” dedi.
 
Hasta istese bile gerçekten ihtiyacı yoksa ameliyat yapmadığını dile getiren Baykal, bilgisayarda çizim yaparak kişinin yüzüne yakışan burnu belirlediklerini söyledi. Burun yapısının ayırt edici olabildiğini belirten Op. Dr. Baykal, burun estetiği hakkında sık sorulan soruları şöyle yanıtladı:
 
Küçük, kalkık ve biçimli… Hangi burun daha makbul? 
 
Çevrenize baktığınızda pek çok popüler kadın veya erkeğin büyük burnu olduğunu görürsünüz. Büyük burun asla kötü değildir, karakteristik bir ifade veriyorsa dokunmama taraftarıyım. Ancak asırlardır küçük, biçimli ve kalkık burun özellikle kadınlarda masumiyetin ve güzelliğin simgesi olmuş.
 
Burun estetiği ameliyatları çok tercih edilmesine rağmen, insanların bazı çekinceleri olabiliyor, bunun nedeni ameliyatın zorluğu mu?
 
Rinoplasti oldukça karmaşık bir cerrahidir. Burun yüzün tam ortasındadır ve nefes alıp vermek gibi önemli bir göreve sahiptir. Kötü ameliyat, telafisi güç sıkıntılara yol açabilir. Estetik problemler herkes tarafından görülebileceği gibi düzeltme cerrahileri de oldukça zordur. Dolayısıyla insanlar ameliyattan çekinebilirler. Eğer ameliyat olmaya karar verdiyseniz özellikle burun estetik ameliyatları konusunda özelleşmiş doktorları tercih etmeniz riski oldukça azaltacaktır.
 
Estetik burun ameliyatlarında yeni yaklaşımlar nelerdir? 
 
Bence temel cerrahi felsefede en öneli değişim; küçültmeye yönelik işlemlerin daha az kullanılıyor olması. Özellikle burun orta çatısının stabilitesini sağlamlaştırmak her cerrahide şart. Burun sırtını burun ucuna uydurmaya çalışmak yerine, burun ucunu burun sırtına uydurmaya çalışıyoruz.
 
Yani burnu küçültmek yanlış mı? 
 
Hayır, gerektiğinde küçültüyoruz ama burun estetiğini salt küçültme cerrahisi olarak görmemek lazım. Burnun yapısına göre bazı kısımlar küçültülebilir, bazı kısımlarsa büyütülebilir. Yani bir nevi dengeleme yapmak gerekir. Aşırı küçültülmüş burunlarda sonradan burun tıkanıklığı gelişir. Daha doğal ve fonksiyonel sonuçlar için dengeleme önemlidir.
 
Başarılı bir ameliyatı nasıl tanımlamak gerekir? 
 
Bence fonksiyon olarak burnun nefes alma işlevi korunmalı, eğer tıkanıklık varsa bu sorun giderilmelidir. Kozmetik olarak ise burun ve yüz yapıları arasında orantı-uyum sağlanmalıdır. Burun kanatları, burun sırtı, burun ucu arasında maksimum uyum olmalıdır. Bu amaçla çene ucu, alın ve yanaklar hatta dudaklara da aynı seansta düzeltme işlemleri yapılabilir. 
 
Hastaların en çok çekindiği noktalardan biri de tampon… 
 
Artık buruna tampon yerleştirilmiyor. Ameliyat sonrasında stabilite ve fonksiyonun bozulmasından endişeleniyorsak özel silikon materyalleri burunda birkaç gün tutabiliyoruz. Ancak bu silikonlar tampon gibi ağrılı değil. Son derece konforludur, rahatsızlık hissi vermez, içindeki oluk sayesinde hasta nefes alıp verebilir.
 
Burun estetiği yaparken cinsiyete göre farklı planlama gerekir mi? 
 
Elbette, erkek ve kadında farklı prensipler geçerlidir. Erkeklerde feminize bir görünüm oluşturmamak lazım. Özellikle burun sırtının oyuk olması hoş bir durum değil. Burun sırtı düz gelmeli, hatta bazen çok hafif bir kemer bırakılmalıdır. Erkeklerde böylece daha natürel bir duruş yakalayabiliriz.
 
İkinci ya da üçüncü kez burun ameliyatı olmak zorunda kalan hastalara ne tavsiye edersiniz? 
 
Sekonder rinoplasti ya da diğer adıyla düzeltme burun estetiği ilkine göre çok fazla deneyim ve beceri gerektiren bir ameliyattır. Burnun yeniden yapılandırılması için çoğu zaman kaburga veya kulak bölgesinden kıkırdak doku almamız gerekir. Bu da normal ameliyatlara göre daha uzun sürer. Bence hastalar bu süreçte sadece burun ameliyatlarına yönelmiş doktorları bulmaya çalışmalı. Doğru seçimlerin mutlu sonuçları beraberinde getirdiği unutulmamalı.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim