• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Erkek çocukları daha hiperaktif

Erkek çocukları daha hiperaktif
Psikolog Kübra Yelkenoğlu, ilkokul çağındaki her 100 çocuktan 5’inde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu görüldüğünü belirterek, bunun öğrenme sürecini olumsuz etkilemesinin yanı sıra sosyal ilişkilere de olumsuz yansıdığını açıkladı.

Yelkenoğlu, yaz tatilinin hiperaktif çocukların tedavisi için en uygun yol haritasının belirlenmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilgili uyarılarda bulunan Memorial Kayseri Hastanesi Psikoloji Bölümü’nden Psikolog Kübra Yelkenoğlu, rahatsızlığın erkek çocuklarda daha sık görüldüğünü belirtti. Yelkenoğlu, şu bilgileri verdi: “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, kızlara oranla erkeklerde daha sık rastlanan genetik ve biyolojik kökenli psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle çocuklar, gelişimine uygun olmayan aşırı hareketlilik, istekleri erteleyememe ve dikkat dağınıklığı sergilemektedir. Aşırı hareketlilik, çocuğun okul hayatında ve sosyal hayatında hem aileleri için hem de öğretmenler açısından önemli bir sorundur. Bu tip çocuklar, kendilerini kontrol etmekte güçlük çekerler. Acelecidirler, akıllarına ilk gelen şeyi yapmak isterler, siz soruyu sorarken o çoktan cevaba geçmiştir. Aceleci oldukları için, ‘bunu yaparsam sonuçları ne olur’ diye düşünemezler. Sonunu düşünmeden hareket ettikleri için tehlikeli durumlarla karşılaşmaları olasıdır.”

"Hiperaktivite görülme oranı yaş ilerledikçe düşüyor"

“Çocuk dikkatini toplayamamasına rağmen eğlendiği bir işle saatlerce uğraşabilir.” diyen Yelkenoğlu, şunları kaydetti: “Dikkat eksikliği görülen çocuklar, uzun süre bir şeye kendilerini vermez, dikkatlerini bir noktada toplamaz. İlgilerini çekmeyen, sıkıcı buldukları işlerle ve zihinsel bir uğraş gerektiren konularda dikkatlerini uzun süre toplayamadıkları için sevdikleri, eğlendikleri işlere saatlerce vakitlerini ayırabilirler. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite sık görülen bir sorundur. Hem dikkat eksikliği hem de aşırı hareketlilik ve dürtüsellik (istekleri erteleyememe) belirgindir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun görülme sıklığı yaş ilerledikçe düşmektedir. 4-12 yaşlar arasındaki erkeklerin yüzde 10’unda, kızların ise yüzde 4’ünde görülmektedir. 13-18 yaşlarına gelindiğinde ise bu oran yarı yarıya düşmektedir” 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim