• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Erhan Usta: Millî gelirin yüzde 20’si sosyal harcamalara gidiyor

Erhan Usta: Millî gelirin yüzde 20’si sosyal harcamalara gidiyor
MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, sosyal harcamalar üzerinden AK Parti'nin popülist politikalar ürettiğini, sorunu temelli çözmek yerine pansuman tedbirler...

MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, sosyal harcamalar üzerinden AK Parti'nin popülist politikalar ürettiğini, sorunu temelli çözmek yerine pansuman tedbirler aldığını söyledi. Usta, "Millî gelirin yüzde 20'sini sosyal harcamalar olarak harcıyoruz. Bu çok önemli bir rakamdır ve AKP hükümeti döneminde çok artmıştır." dedi.

Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bütçe görüşmesinde konuşan Erhan Usta, şu ifadeleri kullandı: "Sosyal harcamaların millî gelire oranı 2016 yılında yüzde 19,8 olacak. Bu sadece merkezî yönetime ait değil, onun dışındaki mahallî idareler şeklindeki diğer bütçe türlerinde de olmak üzere millî gelirin yüzde 20'sini sosyal harcamalar olarak harcıyoruz. Bu çok önemli bir rakamdır ve AKP hükümeti döneminde çok artmıştır. Bunun bir anlamda takdir edilecek yanı vardır ama burada şuna bakmak lazım: Biz sivrisinekle mi uğraşacağız yoksa bataklığı mı kurutacağız? Yani yoksullukla mücadele edilmesi lazım, kalıcı mücadele edilmesi lazım. Esas olan üretimdir, esas olan istihdamdır. İşin burasını maalesef atlıyoruz. Türkiye ekonomisi 2008'den beri büyümüyor, 2008'den beri tıkanmış bir ekonomi var. Biz ekonomiyi, kanallarını açmak yerine sürekli sosyal yardımlarda bulunuyoruz. Sosyal yardımlar yapılmasın demiyorum, yapılmalı ama esas olan üretim olmalı, esas olan istihdam olmalı. Siz ne kadar üretimi artırırsanız artırın, ne kadar istihdamı artırırsanız artırın toplumun içerisinde korumanız gereken kesimler olacaktır. Ancak üretimi ne kadar artırırsanız, ne kadar istihdamı artırırsanız, ihtiyaç sahiplerine de artan gelirinizle en iyi şekilde hizmet verebilirsiniz. İstihdamı caydırmayan sosyal yardım programları düzenlenmeli, fakat iş öyle bir abartıldı ki artık insanlar diyor ki: Ben niye çalışayım? Yani çalışmam için bir neden yok. Asgari ücretle çalışmak yerine sosyal yardım almak, şuradan almak, buradan almak, toparlamak daha kârlı daha kolay."

Erhan Usta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bütçesi ile ilgili olarak da şöyle konuştu: "Aile Bakanlığı'nın bütçesine bakıyorum: 2015'te 18 milyar lirayla bitirdiğiniz bütçe 2016'da 24,8 milyar liraya çıkıyor yani yüzde 37,8'lik bir artış var. Yeni bir harcama programı mutlaka olmuş olmalı yoksa bu normal bir şey değil, normalde yüzde 8-10 civarında bütçenin artmış olması lazım. Ben bir siyasetçi olarak aslında riskli şeylerden konuştuğumun da farkındayım ama işte devlet adamlığı da böyle bir şey yani yirmi altı yıl bürokratlık yapınca insan siyasetçi de olsa böyle konuşuyor. Yoksullarımızı koruyup kollamamız lazım, açta açıkta hiç kimse kalmaması lazım, dolayısıyla bunun daha sürdürülebilir bir boyuta taşıma konusunda gayret gösterilmesi gerekir."

İstihdam verilerine bakıldığında işsizlik oranının yüzde 10,6 olduğunu kaydeden MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, Tarım dışı olarak alırsak yüzde 12,7, gençlerde alırsak yüzde 19. Şimdi, başka bir tanım yapacak olursak işsiz var, bir de iş aramayan fakat "İş bulsam çalışırım." diyen var. Onun altına bakıyorsunuz "Ümidim kırık. Zaten iş bulamadığım için iş aramıyorum." diyor. Onları da kattığımızda 5,6 milyon kişi Türkiye'de normal şartlarda işsiz." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim