• BIST 9787.57
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Ergün: Türkiye, AB için çok değerli

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bugün birçok Avrupa ülkesinin dahi yakalamak bir yana, yaklaşamadığı Maastricht kriterlerini Türkiye sağlamaktadır" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, bir otelde gerçekleştirilen "G 43 Anadolu Girişim Sermayesi Fonu" tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, projenin KOBİ'lere ve bütün girişimcilere "hayırlı" olması temennisinde bulundu.

Büyük bir titizlikle üzerinde çalıştıkları projeyi kamuoyuna Ocak 2012'de tanıttıklarını hatırlatan Bakan Ergün, kritik süreçleri tamamlayarak fonu kullanıma hazır hale getirdiklerini ifade etti. Fonun özellikle gelişmeye açık ve kritik faaliyetlerde çalışma gösteren KOBİ'lerin yararlanacağının anımsatan Ergün, şöyle konuştu:

"16,3 milyon lira IPA katkısıyla oluşan 30 milyon lira civarındaki bu fon ile kişi başına milli geliri Türkiye ortalamasının yüzde 75’inin altında kalan 43 ilimizde proje önerilerini destekleyeceğiz. Bu illerin yarısı GAP bölgemizde bulunuyor. Bu fon; bu firmaların gelişimine, Türkiye ve hatta dünya çapında şirkete dönüşmelerine katkı sağlayacaktır. Böylece hem bu firmalarımız büyüyecek, hem de bu firmaların faaliyet gösterdiği şehirlerimizde ekonomik ve sosyal kalkınmaya çok ciddi katkılar sağlanmış olacaktır. Zira desteklenecek projelerin sanayi ve turizm altyapısını geliştirecek, sektörler arasındaki işbirliğini güçlendirecek, yeni finansal araçlar oluşturacak."

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafya ve sahip olduğu dinamik nüfus yapısı gibi özellikleri nedeniyle çok büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Ergün, AK Parti hükümeti tarafından son 11 yılda oluşturulan güven ve istikrar ortamının bu potansiyelin açığa çıkmasında çok büyük önem sağladığına dikkati çekti.

Ergün, Türkiye'nin 2005'de Avrupa Birliği (AB) ile başlatılan müzakerelerinde bazı haksızlıklara maruz kaldığını, vize ve kota gibi temel uygulamalarda dahi doğru bir yaklaşım göremediklerini söyledi.

"Alacak yolumuz olduğunu biliyoruz"

Türkiye'nin 2008'den sonraki ekonomik kriz karşısındaki duruşuyla AB için ne kadar değerli bir ülke olduğunu gösterdiğini anlatan Ergün, şöyle devam etti:

"Bugün birçok Avrupa ülkesinin dahi yakalamak bir yana, yaklaşamadığı Maastricht kriterlerini Türkiye sağlamaktadır. Türkiye, 11 yıl içinde milli gelirini, üretimini, ihracatını, istihdamını, yatırımlarını ciddi oranlarda artırmış ender ülkelerden biridir. Üstelik bu başarılara; tarihin en ciddi ekonomik krizlerinden birinin yaşandığı, birçok ülkede siyasi krizlerin olduğu bir dönemde ulaştık. Ancak henüz başlangıç aşamasında olduğumuzu, daha alacak çok yolumuz olduğunu da biliyoruz. 2023'de yıllık 500 milyar dolar ihracatı ve milli gelirimizi 2 trilyon liraya çıkarmayı hedefliyoruz. Böylece Türkiye ekonomisi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri  haline gelecektir. Bu büyük hedeflere ise çok güçlü, dinamik ve her açıdan rekabetçi bir reel sektörle ulaşabileceğimizi de çok iyi biliyoruz. Bu nedenle, reel sektörü ve özellikle reel sektörün bel kemiği olarak gördüğümüz KOBİ’lerin hem sayılarını hem de niteliklerini artıracak çalışmalara büyük önem veriyoruz."

KOBİ'lerin finansman sıkıntısı

KOBİ’lerin maruz kaldıkları en önemli problemlerin başında finansman sıkıntısının geldiğini bildiklerini hatırlatan Ergün, gerekli büyüklüğe ulaşamayan, teknoloji yatırımları yapamayan firmaların ekonomiye daha fazla katkı verme imkanından mahrum kalabildiğini dile getirdi.

KOBİ'lerin bu sorununu çözmek için önemli adımlar attıklarını vurgulayan Ergün, "Gösterge faiz oranlarını yüzde 60'ların üstünden tek haneli rakamlara çekmiş olmamız dahi tek başına muazzam bir iyileşmedir. KOSGEB aracılığıyla ihtiyaç oldukça cazip şartlarda kredi destek programları da oluşturuyoruz. Yine KOSGEB aracılığıyla, borsaya açılmak isteyen KOBİ'lerimiz için bir destek programı da başlattık" diye konuştu.

Ülkedeki tasarrufları artıracak ve bunların doğru yatırımlara dönüşmesini sağlayacak mekanizmaları da birer birer kurduklarını belirten Ergün, üzerinde en fazla durdukları konuların başında "risk" ve "girişim" sermayesi geldiğini ifade etti.

Ergün, bu tür fonların daha fazla kurulması, özellikle erken aşama teknoloji firmalarının bu şekilde fonlanması için ciddi çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekledi.

Toplantıya, Vali Vekili Ramazan Seçilmiş, KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, Avrupa Yatırım Fonu Başkan Yardımcısı Marjut Santoni ile diğer ilgililer katıldı.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim