• BIST 9475.08
  • Altın 2503.661
  • Dolar 32.5975
  • Euro 34.8005
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 18 °C

Ergün: Girişimcilik kültürü oluşuyor

Bakan Nihat Ergün, bu sene bin 800 kişinin Teknogirişimci Sermaye Desteği ile proje sunduğunu belirterek, "1.800 arkadaştan 550 arkadaşın projelerini destekliyoruz. 100 bin lira hibe ile şirketlerini kuracaklar" dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Girşimcilik Sertifika Töreni'nde Türkiye'de girişimcilik kültürünün oturmaya başladığını söyledi.  

Türkiye'nin yakaladığı istikrar ortamının bireysel teşebbüslerin önünü açtığına dikkati çeken Ergün, "Türkiye uzun yıllar boyunca ekonomik, siyasi ve sosyal krizlere maruz kaldı. Bir türlü arzu ettiği istikrar ortamını oluşturamamıştı. Bu nedenle reel sektör kendisinden beklenen güç, enerji ve dinamizmi de arzu edilen şekilde hayata geçiremedi. İnsanlar ülkenin zaten yeterince risklerle dolu olduğu bu ortamda kendilerinin de daha fazla risk istemediği söyleyip iş kurmadılar. Nüfusumuza göre yeterince yatırımcı, müteşebbis çıkmadı" ifadelerini kullandı.

Ergün, günümüz dünyasında devletin bireylerin hayatından her geçen gün daha fazla çekildiğini, asli görevlerine döndüğünü anlatarak, "Türkiye'deki tartışmaları bir kenara koyun gerçek hayatın istikameti devletin hayatlarımızdan çekilmesi, kişilerin alanının daha da genişlemesi yönünde. Teşebbüsün alanı daha da genişleyecek. Başka bir istikamete gidemeyiz. Devlet büyüdükçe herkes devletlu olmak istiyordu, devlet asli alanlarına döndükçe devletlu olmak isteyenler azalacak. Memurluk da çok cazip bir iş olmaktan çıkacak. İnsanlar daha çok şirketlerde çalışmaya başlayacaklar" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ergün, üniversiteler için oluşturulan Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi'nin üniversiteler arasında faydalı bir yarış başlattığını aktararak, önümüzdeki yılın sıralamasını daha erken açıklayacaklarını belirtti.

Ergün, "Önümüzdeki yıl bazı kriterler çerçevesinde yeni sıralamayı ilan edeceğiz. Ama bu sefer üniversite tercihlerinden önce ilan edeceğiz ki öğrenciler de eğer kendileri girişimci ve yenilikçiliğe önem veriyorlarsa, tercihlerini ona göre yapabilsinler" dedi.

Endeksin oluşturulmasıyla çeşitli çevrelerden eleştiri aldıklarını anımsatan Ergün, "Biz bir yarış başlatmak istiyorduk ve başarılı olduk. Sıralamadaki makas kapanıyor gittikçe. Sıralamada aşağılarda olan ortalara geldi, ortada olan yukarı çıktı. Büyük bir hareketliliğin başladığını memnuniyetle görmüş bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.

Kamunun kaynak yönünden de ciddi gelişimler gösterdiğini belirten Ergün, savurganlığa gitmemek kaydıyla projeler konusunda cömert olduklarını aktardı. 

Ergün, "Gençlerimize sesleniyorum. Yeter ki bir hayalleri olsun, projeleri olsun. Çünkü biz artık Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak Allah'a şükür artık kaynaklarımız bol. Para sıkıntısı çekmiyoruz. Mesele para değil proje! Hedefi 12'den vurmak kaydıyla her türlü projeye açığız" dedi.

İstanbul Üniversitesi'nin 120 bin öğrencisiyle girişimcilik alanında çok büyük başarılara imza atacağına inandığını belirten Ergün,  "Eminim şimdi İstanbul Üniversitemiz bu tarihi birikimiyle, bu güçlü kadrosuyla, alt yapısıyla, öğrenci potansiyeliyle güçlü kadrosuyla çok hızlı bir şekilde Teknopark, Teknoloji Transfer Ofisi, girişimcilik gibi konuları da önemseyen bu yaklaşımıyla ben inanıyorum ki üst sıralardaki yerini alacaktır" değerlendirmesini yaptı.

"80 üniversitede 400'den fazla bölümde uygulamalı girişimcilik dersleri veriliyor"

Ergün, 80 üniversitede 400'den fazla bölümde uygulamalı girişimcilik dersleri verildiğini anımsatarak, sayının hızla arttığını kaydetti.

Teknogirişim Sermaye Desteği Programı'na bu yıl için çok sayıda başvuru yapıldığını bildiren Ergün, "Bu yıl 1.800'e yakın arkadaş Teknogirişimci Sermaye Desteği için proje sundu. Şimdi bu 1.800 arkadaştan 550 arkadaşın projelerini destekliyoruz. 100 bin lira hibeyle şirketlerini kurup teknoparklarda veya başka yerlerde bu destekleri alacaklar. Eğer daha fazla proje çıkarsa onu da karşılayacak kaynak oluşturma çalışmalarımız sürüyor" dedi.

Projeleri dünya ligine taşıyacak bir düzleme ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Ergün, "Önümüzdeki günlerde, 4 Aralık'ta bütün bu desteklerden yararlanan teknogirişimcilerle İstanbul'da bir araya geleceğiz ve onları melek yatırımcılarla buluşturacağız. Yani icraatçılarla yan yana getireceğiz. Çünkü bunların bir kısmı ulusal ve küresel düzeye transfer olmaları gerekiyor. Bu transferi yapabilecek yatırımcıya ihtiyaçları var. O yatırımcılarla da bu arkadaşlarımızı buluşturmuş olacağız" dedi.

İÜ Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in Bakan Ergün'e plaket takdimiyle devam eden etkinlik, öğrencilere girişimcilik eğitimini verecek olan akademisyenlerin sertifikalarını Bakan Ergün'ün elinden almasıyla sona erdi.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim