• BIST 9079.97
  • Altın 2322.425
  • Dolar 32.3226
  • Euro 34.9404
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Ergenlik Döneminde Kiloya Dikkat!

Ergenlik Döneminde Kiloya Dikkat!
Fit bir vücuda sahip olmanın herkesin rüyaları arasında olduğunu söyleyen, Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, ergenlik döneminde alınan kilolar konusunda...

Fit bir vücuda sahip olmanın herkesin rüyaları arasında olduğunu söyleyen, Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, ergenlik döneminde alınan kilolar konusunda uyardı.

Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç ergenlikte kilo problemleri ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, "İnsan yaşamı belirli bir süreçtir.Bu yaşam sürecinde bazı önemli dönemler (ergenlik,regl,hamilelik,menopoz gibi...) var ki özellikle bayanların daha fazla etkilenmesine neden olur.Bu özel dönemlerde bayanlar hem fiziksel hem de duygusal olarak değişime uğrarlar" dedi.

Kadınlık sürecinde çocukluktan sonra ergenlikle başlayan hormonel, fiziksel ve duygusal değişimin beslenme ihtiyaçlarının da farklılaştığı bir dönem olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Pınar Kural Enç, "Ergenlik dönemi,büyümenin hızının arttığı,biyolojik değişimle birlikte cinsel ve yapısal olgunlaşmanın tamamlandığı,çocuğun erişkin görünümüne girdiği özel bir süreçtir.Bu dönemden hem kızlar hem de erkekler etkileniyor.Her iki cinste ergenlik başlamadan önce genellikle vücut yağ oranında artışa bağlı olarak kilo alınıyor. Fakat kızlar erkeklerden önce ergenliğe adım atıyor ve bu nedenle onlarda kilo problemleri daha çok görülüyor. Ergenlikte kızların yükselen östrojen hormonu seviyesi yağ depolanmasını kolaylaştırarak kilo alımını daha kolay hale getiriyor.Zaten bayan vücudu erkek vücuduna göre yağlanmaya daha yatkındır.Genç kızlarda vücudun değişen hormon dengesi ile iştah artışı da beraber geliyor.Bu dönemde yanlış beslenme ile de kilo problemleri ortaya çıkıyor.Duygusal dünyanında çalkantıya girdiği ergenlik dönemi,hiç yememeye yol açabileceği gibi aşırı yeme isteğine de sebep olabiliyor. Beslenmede yapılan bu tip hatalar genç kızların hızlı kilo almasıyla son bulabiliyor.Genç kızlarda görülen kilo sorunları sadece dış görünüm açısından sıkıntılı kalmamakla birlikte aynı zamanda sağlıkları ile ilgili bazı problemlere de neden olabiliyor.Bunların başında adet düzensizliği,polikistik over sendromu,bağışık sisteminde zayıflık,hipoglisemi,erişkinlik dönemin de kısırlık gibi... Genç kızlar ergenlik döneminde kilo sorunu yaşamamak için; Öncelikle sağlıklı beslenerek vücudun alması gereken vitamin,protein,karbonhidrat ve yağ alımını dengelemeliler,öğün atlamadan beslenmeliler,kalorisi fazla yağlı yiyeceklerden ve atıştırmalardan uzak durmalılar,hareketsiz kalmaktan kaçınarak her gün düzenli spor-egzersiz yapmalılar,kendi başlarına kulak duyma bilgilerle diyet uygulamaktan kaçınmalılar ve mutlaka uzman desteği ile kilo sorunlarından kurtulmalılar" şeklinde konuştu.

Ergenlik Döneminde Kiloya Dikkat!

Ergenlik Döneminde Kiloya Dikkat!

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim