• BIST 9079.97
  • Altın 2321.592
  • Dolar 32.3302
  • Euro 34.9641
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Ergenekon Hakimi: Kararı Türk milleti adına verdik

Ergenekon Hakimi: Kararı Türk milleti adına verdik
Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese, Ergenekon davasının gerekçeli kararına ilişkin açıklama yaptı. Özese kararın Türk milleti adına verildiğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Ergenekon Davası'nın gerekçeli kararının, UYAP sistemine yüklendiğini ancak elektronik imza sorunu nedeniyle onaylama işleminin yarın gerçekleşeceğini, ardından kararın sistem üzerinden görülebileceğini bildirdi.

Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, gerekçeli kararın yazımının uzun sürdüğü şeklindeki eleştirilere yönelik, "Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu" dedi.

Özese, üye hakimler Sedat Sami Haşıloğlu ve Hüsnü Çalmuk, Silivri'deki adliye binasında bulunan duruşma salonunda, gerekçeli kararın tamamlanmasına ilişkin açıklama yaptı.

Hasan Hüseyin Özese, davanın 20 Ekim 2008'de başladığını, 5 Ağustos 2013'te de kısa kararın açıklandığını belirterek, bu geçen sürede de gerekçeli kararın yazımının 21 Mart'ta tamamlandığını, redakte işlemlerinin de bugün itibarıyla bittiğini söyledi.

Özese, "Gerekçeli kararın yazımı için makul bir süre" diyerek, davanın 4 yıl 9 ay 15 gün görüldüğünü, 621 duruşmanın yapı+
ldığını, 275 sanığın yargılandığını, 242 mahkumiyet kararı verildiğini, 20 kişi hakkında beraat verildiğini anlattı.

"Karar, Türk milleti adına verildi"

Dosyadaki 803 suçtan 614'ünden hüküm kurulduğunu ifade eden Özese, "Mahkeme kaldırıldı. 15 günde karar yazma öngörüldü. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı fazla, klasör sayısı fazla. Raporlar, savunmaların uzun olması ve bunları özetlemek zaman aldı. Makul süre içinde gerekçeli kararın yazımı tamamlanmış oldu. Gerekçeli kararın yazılmasının uzun sürdüğü yönünde tartışmalar var. Dosya kapsamlı. Sanık sayısı dikkate alındığında makul sürede yargılama yapıldı. Türk milleti adına yargılama yaptığımızı söylemiştik. Mahkemeler bağımsızdır. Talimat almaz. Karar Türk milleti adına verilmiş bir karardır" diye konuştu.

3 kitaplık karar

Hakim Sedat Sami Haşıloğlu da, gerekçeli kararın bugüne kadar dünya hukuk sisteminde benzeri olmayacak şekilde ayrıntılı olarak kaleme alındığını ifade ederek, "Geceli gündüzlü çok büyük bir çaba ile ortaya konuldu" dedi.

Kararın 3 kitaptan oluştuğunu belirten Haşıloğlu, birinci kitapta olaylar, iddianame ve savunmaların özetlerinin yer aldığını, bunların toparlanmasının ciddi emek gerektirdiğini kaydetti.

İkinci kitapta Ergenekon terör örgütünün varlığı ve delilleriyle ortaya konulmasının tartışıldığını dile getiren Haşıloğlu, üçüncü kitapta ise sanıkların bireysel hukuki durumlarının değerlendirildiğini söyledi.

İkinci ve üçüncü kitabın mahkemenin orijinal çalışması olduğunu vurgulayan Haşıloğlu, 2-A ve 2-B diye bölümlere ayrılan ikinci kitapta Ergenekon'un varlığının anlatıldığını kaydetti.

Gerekçeli kararda ayrıca giriş, hüküm fıkrası, klavuzun yer aldığını belirten Haşıloğlu, şöyle devam etti:

"Girişte 20 sayfalık bir önsöz var. Dosya arşivleme sistemi ve içindekiler bölümü de yer alıyor. Hüküm kısmında da 5 Ağustos tarihli kararımız ve masraf listesi yer alıyor. Kararda yaklaşık 12 bin 436 dip not var. Yargıtay aşamasında kolaylık olsun diye dip not koyduk. Akademik kariyer yapanlar bilir. Dip not zordur. Millet adına karar verdiğimizden dolayı bunu tercih ettik. Mahkeme yargı erki adına hakimler aracılığıyla egemenlik hakkını kullanır. Kararı ayrıntılı yazdık ama istediğimiz düzeyde olmadı. Daha fazla zaman gerekiyordu."

"Önsöz, halka bu davayı anlatmaya yönelik"

Haşıloğlu, önsöz bölümünde dosyanın haritasını ortaya koyduklarını vurgulayarak, "Önsözde gerekçeli kararın içeriğine, savunmalara değinildi. Önsöz elden geldiğince halka bu davayı anlatmaya yönelik. Kararımızın hepsi muhtemelen okunmayacak. Algılar üzerinden tartışma yapılmaktadır. Keşke olgular üzerinden bu sıkıntılı süreçte değerlendirme yapılabilseydi. Vicdan sahibi herkes karardan bir şey öğrenecektir" dedi.

Haşıloğlu, ikinci kitabın A bölümünün 1912, B bölümünün de 2 bin 511 sayfa olduğunu, üçüncü kitabın da 6 bin 892 sayfadan oluştuğunu, ikinci ve üçüncü kitabın toplamının 11 bin 315 sayfa olduğunu anlattı. Haşıloğlu, birinci kitabın yaklaşık 4 bin 700, giriş bölümünün 110 sayfa, hüküm kısmının 498 sayfa olduğunu ifade etti.

Buna göre, gerekçeli kararın tamamı yaklaşık 16 bin 600 sayfa ediyor.

Haşıloğlu, avukatlara verilecek CD'de mahkemenin çalışmalarının yer alacağını belirterek, CD'de dosya kapsamında ele geçen gizli belgelerin dökümünün yer aldığını söyledi. Haşıloğlu, "Yüzlerce, binlerce devlet sırrı niteliğinde gizli belge var" dedi.

UYAP sitemi

Üye hakim Hüsnü Çalmuk da, kararın UYAP sisteminde onaylanacak şekilde hazır olduğunu belirterek, "Mahkememiz kapatıldığı için, sistem elektronik imza dışında onay kabul etmiyor. Bugün UYAP sitemi de oldukça yavaştı. Bu yüzden gecikme oldu. Onayı yarın yapmak zorunda kaldık. Karar UYAP'ta yüklü. Onaylandığı andan itibaren avukatlar, sanıklar UYAP'tan görebilecek" dedi.

Çalmuk, metin uzun olduğu için kararın UYAP üzerinde dosya ekleri kısmında yer alacağını ifade etti.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim