• BIST 9452.26
  • Altın 2497.062
  • Dolar 32.585
  • Euro 34.7887
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Erdoğan'ın yeni ses kaydında bahsi geçen LPD ihalesi

Erdoğan'ın yeni ses kaydında bahsi geçen LPD ihalesi
Bugün iki ayrı hesaptan iki yeni kaset piyasaya sürüldü. Başbakan Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen kasette Koç'lara giden fırkateyn ihalesi hakkında ünlü armatör Metin Kalkavan ile konuşması yer alıyor. İşte Detaylar;

Ses kasetleri tam gaz sürüyor. Bugün iki ayrı hesaptan iki yeni kaset piyasaya sürüldü. Başbakan Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen kasette Koç'lara giden fırkateyn ihalesi hakkında ünlü armatör Metin Kalkavan ile konuşması yer alıyor. 

Haramzadeler isimli hesaptan ise Bilal Erdoğan'a ait olduğu öne sürülen yeni bir ses kaseti servis edildi.

KASETLERDEKİ İDDİALAR NELER?

Başbakan Erdoğan ile ünlü işadamı Metin Kalkavan arasında geçtiği öne sürülen konuşma kaydı MİLGEM projesiyle ilgili. Başçalan isimli hesaptan Youtube konan video kaydı Erdoğan ile Kalkavan arasındaki görüşmeyi içeriyor. 

*İhale 6 fırkateynle ilgili... 4'ü Koç'ta kalmış 2'si ise İstanbul tershanesinde. Erdoğan ihalede haksızlık olduğuna dair Metin Kalkavan'a başbakanlık teklif kuruluna başvurmasını söylüyor. 

*Kalkavan bunun üzerine BİMER ve Başbakanlık teklif kuruluna itiraz yazısı yazıyor. 

27.09.2013 tarihinde geçtiği öne sürülen konuşma kaydındaki iddialar ise şöyle;

*Erdoğan ihale teklif fiyatında Kalkavan'ların en yüksek teklifi verdiğini söylüyor. Kalkavan da MİLGEM'de 'içiniz rahat olsun en düşük fiyatı vereceğiz' diyor. 

Savunma Sanayi İcra Komitesi, LPD ihalesini neden açıklamadı?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Başkanlığı'nda toplanan Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK) toplantısında önemli kararlar açıklanırken, gündemde olmasına rağmen Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) İhalesi ile ilgili hiç bir açıklama yapılmaması, kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

Özellikle 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan SSİK toplantısında, MİLGEM Projesi dahilinde yapılması planlanan 2 milyar dolarlık 6 Korvet tipi geminin inşa edilmesi Koç Grubu'na ait RMK Marine Tersanesi'ne verilmesi kararlaştırılmış ve sözleşme görüşmelerinin başlaması istenmişti.

26 Eylül 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında MİLGEM Projesi dahilinde RMK Marine tarafından inşa edilecek 6 korvet ihalesinin iptal edilmesi ve 2 geminin (BURGAZADA ve KINALIADA), İstanbul Tersane Komutanlığı'nda yapılması kararlaştırıldı. MİLGEM dahilinde inşa edilecek kalan 4 geminin ise yeniden ihaleye çıkarılacağı ise Basın Bülteni ile kamuoyuna duyuruldu.

RMK MARINE'İN ALDIĞI İHALENİN İPTALİ

Mayıs Ayının sonunda başlayan Gezi Parkı olaylarında, eylemcilerinin Koç Grubu'na ait Divan Oteli'ni üs olarak kullanması Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisini çekmiş ve 26 Haziran 2013 yapılan Fatih Projesi tanıtım toplantısındaki konuşmada, Koç Grubu'nun suça ve suçluya yataklık yaptığını belirtip "Divan Oteli Sahipleri Suç İşliyor" diyerek, Koç Holding'i hedef göstermişti.

Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasından 9 gün önce, 17 Haziran 2013 tarihinde Recep Canpolat imzasıyla Deniz Haber Ajansı'nda "Gezi Parkı Eylemi, Koç Holding vuracak" başlığı ile bir haber yayınlanmış ve bu haberde MİLGEM Projesi dahilinde RMK Marine tarafından inşa edilecek olan 6 korvet ihalesinin iptal edileceği, kamuoyuna duyurulmuştu. (Haber için tıklayınız )

SEDEF TERSANESİ MİLGEM İHALESİNE İTİRAZ ETTİ

Gezi Parkı Eylemleri'nde Ak Parti'ye karşı darbe girişiminin organize edildiği iddiası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Koç Holding'in kara listeye alınmasına neden olurken, İMEAK Deniz Ticaret Odası ve Rizespor Başkanı Metin Kalkavan'ın CEO'su olduğu Turkon Holding iştiraki Sedef Tersanesi'nin, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı'na "MİLGEM İhalesi'nde Sedef Tersanesi'nin başvuru yapmasına rağmen haksız yere ihaleye sokulmadığını" belirterek şikayette bulunması, MİLGEM İhalesi'nin, iptali sürecinin başlamasına neden oldu.

Başbakanlık Teftiş Kurulu, Sedef Tersanesi'nin itirazını yerinde bularak "5 Firmanın katılabilecği ihaleye RMK Marine ve Dearsan Tersanesi'nin katılmasının kamu yararı olmadığını" belirterek iptal edilmesi istemesi ile birlikte 26 Eylül 2013'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde, Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporu gerekçe gösterilerek, RMK Marine'in kazandığı 6 gemilik MİLGEM Korvet ihalesi iptal edildi.

Başbakan Erdoğan Başkanlığı'nda yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısında Havuzlu Çıkarma Gemisi (LPD) ihalesi, Komite'nin gündeminde olmasına rağmen, yapılan açıklamada LPD ile ilgili tek bir kelimenin bulunmaması, kafalarda değişik yorumların yapılmasına neden oldu.

Çünkü, 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan Savunma Sanayi İcra Komite toplantısında Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi'ne teklif veren firmaların, tekliflerinin iyileştirmesi istenmişti. Özellikle Başbakan Erdoğan'ın Havuzlu Çıkarma Gemisi Projesi'nde, 80 metre koşu bandı olmasını istemesi, 3 Ocak 2013 tarihinde yapılan SSİK toplantısında bu kararın alınmasına yol açmıştı.

TSK'nın envanterinde olmamasına rağmen dik iniş yapabilen uçakların rahatlıkla inşa edilebilecek LPD'nin üzerine inebilecek hava unsurları ile donatılması ile Türk Donanması'nın daha güçlü bir yapıya kavuşulması istenmişti.

Deniz Haber Ajansı kaynaklarının ulaştığı bilgiye göre, dün yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi'nde Başbakan Erdoğan'ın istediği ölçekte bulunan projenin İspanyol Juan Carlos Sınıfı LPD ile ihaleye teklif veren Sedef Tersanesi'nin öne çıktığı belirlenmiş, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesinin Metin Kalkavan'ın CEO'luğunu yaptığı Sedef Tersanesi'ne verilmesi ve sözleşme görüşmelerinin bu mihvalde yapılmasının kararlaştırıldığını kaydedildi.

Deniz Haber Ajansı'nın, yine aynı kaynaklardan aldığı bilgiye göre, MİLGEM Projesi'nin iptaline sebebiyet veren şikayet dilekçesinin Sedef Tersanesi tarafından yapılması ve Koç Grubu tarafından inşa edilecek 6 gemilik Korvet İhalesi'nin iptal edilerek devre dışı kalması, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesinin açıklamasında spekülasyonlara neden olacağı düşünülerek, ileriki bir tarihte kamuoyuna duyurulması düşünüldüğü öğrenildi.

ÜÇ FARKLI PROJE VE ÜÇ TERSANE

Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na inşa ettireceği Levent Tipi Havuzlu Çıkarma Gemisi'ne (LPD) 3 tersane, 3 farklı proje ile teklif vermişti.

İngiliz BAE System ile ortak tasarladığı proje ile ihaleye katılan Koç Holding iştiraki RMK Marine, Çinli Yuzhao Sınıfı Projesi ile Kaptanoğlu Holding iştiraki Desan Tersanesi ve İspanyol Juan Carlos Sınıfı Proje ile Turkon Holding iştiraki Sedef Tersanesi, Havuzlu Çıkarma Gemisi ihalesine teklif verdi.

metin_kalkavan.jpg

HAVUZLU ÇIKARMA GEMİSİ İHALESİNE TEKLİF VERİLEN 3 LPD PROJESİ

rmk_marine_bae_system.jpg

yuzhao_desan.20130926002246.jpg

 

carlos_sedef.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim