• BIST 9693.46
  • Altın 2514.321
  • Dolar 32.5741
  • Euro 34.7831
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Erdoğan'ın Abdullah Gül'ü tasfiye planı deşifre oldu

Erdoğan'ın Abdullah Gül'ü tasfiye planı deşifre oldu
Recep Tayyip Erdoğan'ın bütün planlarını, ilk turda cumhurbaşkanı seçilmeye göre planladığı ve 11 Ağustos'ta olağan üstü kongre sürecini başlatmak istediği iddia ediliyor.

Bütün hesapları ilk turda seçilme planı üzerine kuran Erdoğan, 11 Ağustos’ta AKP’de olağanüstü kongre sürecini başlatmak istiyor. Böylece 28 Ağustos’ta görev süresi sona erecek Gül ve ekibi de devre dışı kalacak. Başbakan, Köşk’e çıkmadan partiyi de dizayn etme imkanı bulacak.
 
AKP, 10 Ağustos sonrası stratejisini belirledi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın planı, Köşk seçiminin ilk turunda kazanması durumunda 11 Ağustos itibariyle AKP’de olağanüstü kongre sürecini de başlatmak.
 
AKP kongresi en kısa sürede toplanarak partinin yeni yönetimi, 28 Ağustos’taki yemin töreninden önce belirlenmiş olacak. Böylece, Erdoğan, hem Abdullah Gül ve ekibini de olağanüstü kongrede devre dışı bırakmış olacak hem de partiyi Köşk’e çıkmadan istediği gibi dizayn etmeyi hesaplıyor.
 
İktidar partisinin yol haritasına göre, Erdoğan, ilk turda kazanırsa olağanüstü kongre için hemen düğmeye basılacak. Seçimin hemen ardından Erdoğan başkanlığında yapılacak MKYK’nın ve genişletilmiş il başkanları toplantılarının ardından olağanüstü kongrenin 23 veya 24 Ağustos tarihlerinde toplanarak yeni genel başkanı seçmesi planlanıyor.
 
Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda yemin edeceği tarih olan 28 Ağustos’a kadar da genel başkanlıktan ve başbakanlıktan ayrılıp ayrılmamak tamamen Erdoğan’ın inisiyatifinde. Süreç, Erdoğan’ın Çankaya Köşkü’ne çıktıktan sonra AKP’nin yeni genel başkanına hükümeti kurma görevini vermesiyle süreç sonuçlanacak.
 
GÜL DEVRE DIŞI KALACAK
 
Bu nedenle Başbakan Erdoğan, bütün stratejisini 10 Ağustos’taki ilk turda seçilme üzerine kurdu. Partiyi istediği gibi dizayn edebilmesi ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile ekibinin olağanüstü kongrede bir girişimde bulunmasının önüne geçebilmesi için Erdoğan, ilk turda seçilmek zorunda. Aksi halde, eğer seçilmesi ikinci tura kalırsa AKP olağanüstü kongresi, Abdullah Gül’ün görev süresinin bittiği tarih olan 28 Ağustos sonrasına kalacak. Bu durumda hem Gül ekibi hem de üç dönem nedeniyle önümüzdeki milletvekili seçimlerinde devre dışı kalacak olan ağır toplar, olağanüstü kongrede Erdoğan’ın istediği manevraları yapmasının önünde engel teşkil edecek.
 
Aynı zamanda AKP kulislerinde, Erdoğan’ın ikinci tura kalması durumunda, AKP üzerinde eski etkisini kaybedebileceği ve hayal ettiği “güçlü ve aktif” cumhurbaşkanlığı pozisyonuna kavuşamayacağı konuşuluyor.
 
TORBA KİME KALACAK?
 

Öte yandan tüm bu süreçler yaşanırken Meclis resmi olarak tatile girmemiş olacak. TBMM’deki gerilim ve tartışmalı torba yasa görüşmelerinin yavaş ilerlemesi yasama takvimini değiştirdi. Torba yasa tasarısında en tartışmalı maddelere 11 Ağustos’tan sonra geçilecek. Görüşmeler uzayacağı için Meclis’in de 15 Eylül tarihine kadar çalıştırılması planlanıyor. HSYK yasasında da değişiklik planlandığı için takvim, bir tatile olanak vermiyor. Bu nedenle tartışmalı torba yasa tasarısının onay için yeni cumhurbaşkanını önüne gelebileceği dahi konuşuluyor.
 
KAYNAK: TARAF

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim