• BIST 9675.18
  • Altın 2491.32
  • Dolar 32.589
  • Euro 34.839
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Erdoğan'dan sonra AK Parti'de usta işi operasyon

Erdoğan'dan sonra AK Parti'de usta işi operasyon
Başbakan Erdoğan'ın Köşk'e çıkması durumunda AK Parti'yi bekleyenler neler olacak? Alınacak Kürt oyları bir anlamda partideki yeni oluşumu da şekillendirecek.

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi halinde yeni Başbakan'ı Erdoğan'a verilen Kürt oyları belirlerken, alacağı oy miktarı da erken seçimin önünü açacak veya kapatacak.

Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Başbakan Erdoğan'ın kazanması halinde AK Parti içinde yapılacak balans ayarlarının tam bir usta işi olması gerekecek aksi taktirde AK Parti'yi tam bir kaos bekliyor.

ALACAĞI OYA GÖRE ERKEN SEÇİM

Gazeteport'un haberine göre; Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda, Başbakan Erdoğan istifa ederek Çankaya'ya çıkacağı için mevcut AK Parti hükümeti istifa etmiş olacak. Ancak AK Parti Genel Başkanı olarak Erdoğan bu görevinden de istifa edeceği için AK Parti de Başsız kalacak. İşte bu noktada Cumhurbaşkanı olan Erdoğan'ın görevlendirme yapacağı kişiyi kimlerden oy aldığı belirleyecek. Yine alacağı oy oranı kurulacak hükümetin erken seçim hükümeti mi, yoksa Haziran 2015'e kadar görev yapacak olağan hükümet mi olacağını belirliyecek. Eğer Erdoğan'ın aldığı oy erken seçim yapacak kadar yüksek olursa Türkiye'yi sonbaharda bir erken seçim bekliyor olacak. Eğer erken seçim yapacak kadar yüksek oy alamazsa ona göre bir hükümet oluşturacak.

İLK TASFİYE VE BAŞBAKAN KÜRT OYLARINA GÖRE

Siyasi ve staratejik analiz yapan S Bilişim'in yaptığı Ankara kulislerinden edindiği bilgiler doğrultusunda yaptığı analize göre; Cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan Başbakan Erdoğan'ın seçilmesi durumunda Erdoğan'ın büyük risk alarak başlattığı açılım süreci ile ilgili olarak kendisine verilen Kürt oylarında artış olursa açılım sürecini sürdürecek ve parti içinde 'Açılım sürecini'  yürüten Beşir Atalay, Efkan Ala ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın önü açılacak. Beşir Atalay'ın Başbakan'lık için önü açılacak. Hakan Fidan'ın Bakanlık yolu açılacak. Efkan Ala ise daha yetkili bir göreve getirelek. Eğer Kürt oyları istenilen seviyede değilse bu üçlü tasfiye edilerek PKK ile girilen barış sürecinde vites düşürülmesi gündeme gelecek.

AÇILIMIN KAPANMASI ARINÇ'IN ÖNÜNÜ AÇACAK

Atalay, Ala ve Fidan'ın tasfiye edildiği durumda Erdoğan'ın Başbakanlık için bu kez de Bülent Arınç'ı görevlendirmesi kuvvetle muhtemel. Şu anki siyasi konjonktüre göre bu alternatif daha ağır basmakla birlikte sandıktan çıkan sürprizler bu durumu belirleyecek.

TÜM BAKANLAR DEĞİŞECEK

Erdoğan'ın Çankaya'ya çıkması durumunda yeni Başbakan'ın yanı sıra hükümette; Ekonomi, Hazine, Maliye, Adalet, İçişleri, Dışişleri, Savunma, Milli Eğitim, Sağlık, Çevre ve Şehircilik, Ulaştırma bakanları değişecek. Erdoğan'ın parti içinde üç dönem kuralını bu yüzden değiştirmediği kendisine yakın isimler tarafından açıkça telafuz ediliyor. Bakan görevlendirmelerinde milletvekili olma şartı olmadığı için Numan Kurtulmuş, Yiğit Bulut, Süleyman Soylu ve İbrahim Kalın gibi isimlerin bakanlık için önlerinde hiç bir engel bulunmuyor.

Bu bakanlarla birlikte, tüm müsteşarlar ve  bakan yardımcıları ile birlikte, 200 kadar üst düzey bürokrat, 270 kadar genel müdür, 800 kadar müdür yardımcısı ve şube müdürü değiştirilecek

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim