• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 24 °C

Erdoğan'dan ODTÜ çıkışı

G-20 Zirvesi’nin ardından açıklama yapan Başbakan Erdoğan, ODTÜ’de türbanlı öğrencilere yönelik sözlü saldırı ve yol çalışmasına gösterilen tepkiyi eleştirdi.
Rusya'nın St. Petersburg kentinde düzenlenen G-20 Liderler Zirvesi’ne katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açıklamalarda bulundu.
 
Erdoğan’ın açıklamasından öne çıkanlar şöyle:
 
"Tüm G-20 ülkeleri büyüme potansiyelini artıracak yöntemleri yeniden belirledi. Kredi derecelendirme kuruluşlarına olan mekanik bağımlılığın azaltılması görüşümü ilettim.
 
G-20’de çeşitli liderlerle görüşmelerim oldu. Görüşmelerimizde bölgesel meseleler, Mısır’daki askeri darbe, Suriye’de rejim tarafından sürdürülen katliam da yer aldı.
 
Zirveye katılan liderler Suriye rejimin kendi halkına yaptığı katliamı dikkatle takip ediliyor. Suriye rejiminin halkına yönelik katliamı, zirveye katılan hemen her lider tarafından dikkatle takip ediliyor ve Şam'a yönelik bir operasyonun son derece gerekli olduğunu liderler de ifade ediyor. Tabii bunun nasılı, niçini, zamanlaması, Birleşmiş Milletler misyonunun raporunu vermesi ve bu rapora dayalı olarak bir adımın atılmasının daha burada önemli olduğu noktasında biryaklaşım var
 
Suriye’deki bu gelişmelerin teşhisi üzerinde durduk. Burada bir hedef saptırması çok önemlidir. Kimyasal silahlar üzerinde hassasiyetle durulurken ölen insanlar gözardı ediliyor. 7 milyon insanı göçe zorlayanlar suç işlemiyor mu?
 
Esad gidince ne olacak sorusu gündeme geliyor. Esad giderse bundan daha iyi olacak.
 
Suriye’ye yönelik bir operasyonu destekliyor olmamız asla savaş çığırtkanlığı, savaş heveslisi olmak değildir.
 
Kimyasal silahlarla öldürülmüş çocukların fotoğraflarını görmeye hangi vicdan el verir. Kurda merhamet kuzuya zuldür. Katilleri teşvik etmektir.
 
Fed’le ilgili bir konu gündemimize gelmedi. Fed’in daha şeffaf daha dikkatli olması gerektiği önem arz ediyor.
 
500 bin sığınmacı var. Biz açık kapı politikasıyla süreci devam ettiriyoruz. Harcadığımız rakam 2 milyar doları buldu. 100 milyon dolar dışarıdan destek geldi. Tüm masrafları bizler tarafından yapılıyor, buna göre desteğinizi yapın. 
 
Burada şu andaki görüntü BM Güvenlik Konseyinin kararı olmadığına göre zaten ortak bir operasyon olmaz. Ancak oluşturulabilecek bir koalisyon gücünün ortak operasyonu olur. Bu koalisyon güçleri 3 ülke olur, 5 ülke olur, velhasıl böyle bir şey ancak olabilir. Rusya ve Çin ile de şu anda bizim diyaloglarımız devam ediyor, devam edecek. Onların, özellikle Rusya'nın şu anda takıldığı konu kimyasal silah noktasında bir belgeler, iki kim tarafından kullanıldığı. Kendileri, Rusya hala bu işin yani Beşar Esed tarafından kullanıldığını kabullenmiyor.
 
Benim tanıdığım, bildiğim Suriye halkı aşırı uçlara prim vermez. Irak’taki olay mezhep savaşına dönüştü. Suriye’yi bekleyen asıl tehlike mezhep savaşı.
 
G-20 siyasi değil, ekonomik bir zirve. Sadece Suriye’nin hareketli olduğu bir dönemde ister istemez farklı bir şekilde gündeme oturmuş oldu. Şu anda buradan umutlu veya umutsuz ayrılmak gibi bir şeyi konuşmak yanlış olur. Sadece süreci bizim dikkatli bir şekilde takip etmemiz ve gereğini de yapmamız gerekir diye düşünüyorum.
 
Muhaliflerin beklediği hava desteğidir. Muhalif güçler, hava desteği verilirse daha erken başarı kazanırlar.
 
ABD’de senato ve Temsilciler Meclisi’ndeki süreç devam ediyor. Obama, olumlu bir gayretin içerisinde. Tarih zikretmek, şu gün olur bu gün olur diye konuşmak doğru değil.
 
(ODTÜ’de türbanlı öğrencilere sözlü saldırı) Ötekileştirme çok moda bir kavram. Kimlerin kimleri ötekileştirdiği ortada. Türkiye'de sol her zaman ötekileştirmiştir. Şu anda da ne yazık ki ODTÜ'deki bu zihniyeti çok açık, net ortada görüyoruz ve bu ülkenin evlatlarına karşı burada böyle bir ötekileştirme gayreti kampanyası yürütülüyor. Tabii konuyla ilgili olarak öyle zannediyorum ki YÖK gereğini yapacaktır ve konuyla ilgili olarak bizler de gereğini yapacağız. Niçin polisin görev almasını istediğimi bu olay ispatlamıştır. O kızlarımız diğerlerinin hakkı neyse onlar da o haklarını kullanacak. Onların özlediği Türkiye çok gerilerde kaldı.
 
ODTÜ’de büyükşehir belediyemizin yol çalışması var. Bir grup genç, yol yapımını engellemeye çalışıyor. Kimin nerede durduğunu göstermesi açısından bu çok önemli. Güvenlik güçleriyle ön açılacak, bu yollar da yapılacak.
 
Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı konusunda herkes mutabık.
 
Başkanlık sistemi bizim olmazsa olmazım değil. Dünyanın gerçeklerini görmek durumundayız.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim