• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 19 °C

Erdoğan'dan Avrupa'ya: Bombalar Sizin Şehrinizde Patladığında Anlayacaksınız

Erdoğan'dan Avrupa'ya: Bombalar Sizin Şehrinizde Patladığında Anlayacaksınız
Çanakkale Zaferi'nin 101'inci yıl dönümünde konuşan Cumhurbaşkanı, Batı'yı teröre destekle suçladı, "AB'nin herhangi bir şehrinde bu bombalarının patlamaması için hiçbir sebep yok" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101. yılı törenlerinde Çanakkale'de önemli mesajlar verdi. Erdoğan, şehitleri ve gazileri anarak başladığı konuşmasında, milletlerin tarihlerini bilmesi gerektiğinin altını çizdi ve gençlerin mutlaka Çanakkale'yi görmeleri gerektiğini söyledi.

BRÜKSEL'DE PKK ÇADIRINA SERT TEPKİ

Erdoğan, Brüksel'de PKK'nın çadır kurmasına izin verilmesine sert tepki gösterdi. Batı'nın da teröre karşı tutumunu sert sözlerle eleştiren Erdoğan, "Brüksel'de veya AB'nin herhangi bir şehrinde bu bombalarının patlamaması için hiçbir sebep yok. Mayın tarlasında dans etmek gibidir bu. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir. Bombalar sizin şehirlerinde patladığında bizim ne hissettiğimizi anlayacaksınız, ancak çok geç olacak." dedi.

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Çanakkale Destanını okuyan yavrumuzu gözlerinden öpüyorum bu destanı inanıyorum ki bu nesilde aynı şekilde yazacaktır. Duamızı yapan kızımızı da tebrik ediyorum. O damlalara hasretiz bu topraklar hep o gözyaşları ile sulanmıştır. İlgili tüm kurumlarımızdan bunu öncelikli bir mesele olarak görmesini istiyorum. Çanakkale Boğazı, Çanakkale 1915 Köprüsü ile inşallah cumhuriyetin 100. yılına geçecek. Buradan Gelibolu'ya Anıttepe'ye rahatlıkla geçip bu merasimleri çok daha farklı bir şekilde kutlayalım.

"ONLAR ÖLÜ DEĞİL, DİRİDİRLER. SİZ BİLEMEZSİNİZ"

Bu mücadelenin ifade ettiği manayı gönlüne ve zihnine işleyemediğimiz her evladımızın vebali bu işim ilgilileri üzerindedir. Son üç yılda yaşadıklarımız bunu daha önemli kılıyor. Şahadet bizim için korkulacak değil ulaşılacak bir makamdır. "Onlar ölü değildir, diridirler. Siz bilemezsiniz" bu müjde ile onlar yürürler. Kabirlerindeki hali görünce bu dünyaya dönmek isterler. Birileri bunu anlamaz normal tabutta giden cenaze zannederler. Değil, değil... Bunu anlamamız lazım.

"MİLLET OLMAK KOLAY DEĞİL AMA, İLLET OLMAK KOLAYDIR"

Bugün şimdi acaba 7-8 Ekim tarihlerinde benim Kürt kardeşimi sokağa dökenler kimler? Benim Mehmetçiğimin karşısına çıkan kimler. Benim polisimin karşısına dikilenler kimler, bunlara destek verenler kimler? Millet olmak kolay değil ama unutmayın gençler illet olmak kolay. Bugün tarihi bir yol ayrımındayız gözler bir kez daha Türkiye'ye yönelmiştir. Karşımızdaki zorluklar ne kadar büyük olursa olsun mücadele etmek ve başarıya ulaşmak millet olarak bizim en önemli vasfımızdır. Biz bir ölür bin diriliriz bunu böyle biliriz. Onun için tek millet, tak bayrak, tek vatan, tek devlet...

"SİZ KİMİ ALDATIYORSUNUZ!"

Kardeşlerim ilkelerimizden taviz vermeyelim. Dün Çanakkale geçilmez diyerek üzerimizde oynan oyunları bozmuştuk. Bugün de yeni Türkiye'yi 21. yüzyılın büyük ve güçlü ülkesi haline getireceğiz. Karşımıza çıkan engel ne kadar büyük olursa olsun yılmayız kaçmayız. Ama karşımıza en alçak yöntemlerle çıkan terör işimizi zorlaştırıyor. Masum insanlarına arasında giren bir bombalı araç 35 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden oldu. Mankurt olarak nitelendirdiğim bu aşağılık varlıkların karşısında öfkeye kapılmamak mümkün değil.

Başta Batı ülkeleri olmak üzere pek çok devlet hala bu örgütler karşısında ilkeli bir tavır ortaya koyamıyor. Bürüksel 'de toplantı yapılan binanın arkasında Belçika, onların paçavralarını dalgalanmasına izin verebiliyor. Bunlar samimi değil. Bugün bayrağı indirip oradaki posterleri kaldırmışlar. Kimi aldatıyorsunuz; dürüst olun, samimi olun. Karşınızda aldatılacak bir Türkiye, Türk milleti yok. Bunun adı teröre destek olmaktır.

"BU BOMBALAR BRÜKSEL'DE VEYA AB'NİN HERHANGİ BİR ŞEHRİNDE DE PATLAYABİLİR"

Bunlar teröre teslim oldular. Brüksel'de veya AB'nin herhangi bir şehrinde bu bombalarının patlamaması için hiçbir sebep yok. Mayın tarlasında dans etmek gibidir bu. Ayağınızın ne zaman mayına basacağını bilemezsiniz ancak bunun kaçınılmaz bir son olduğu da bellidir. Koynunuzda yılan besliyorsunuz. Beslediğiniz o yılan her an sizi de sokabilir.

"BOMBALAR SİZİN ŞEHRİNİZDE PATLADIĞINDA ANLAYACAKSINIZ"

Türkiye'de patlayan bombalar sizin için bir şey ifade etmeyebilir. Sizin şehirlerinde patladığında bizim ne hissettiğimizi anlayacaksınız, ancak çok geç olacak. Ülkenizde bir bombalı saldırı olduğunda, ve sizin bir milletvekiliniz taziyeye gittiğinde neler yapabileceğinizi çok iyi biliyorum. Akademisyen, STK temsilcisi sıfatı taşıyanların terör örgütüne destek verdiklerinde sizin tavrınızı da iyi kestirebiliriz.

"AVRUPA ÜLKELERİNDEN EMPATİ BEKLİYORUZ"

Türkiye benzer bir tehdide maruz kalabilecek ülkelere karşı çok daha demokrat, ilkeli bir tutum ortaya koyuyor. Avrupa ülkelerinden beklentimiz biraz empati yapmalarıdır. Biz ne yaptığımızı, nasıl bir mücadele verdiğimizi, kimlere karşı mücadele ettiğimizi gayet iyi biliyoruz. Eleştiriler adilse kulak veririz, değilse kusura bakmasınlar. Yapılması gerekeni yaparız. Bizim tarihimizde kıyım, katliam, toplumların iliğini sömürme anlayışı hiç yoktur. Bizim terörle mücadelemizin bir ölçüsü, ahlakı, meşruyeti verdır.

Türkiye 3 milyonu aşkın sığınmacıya evsahipliği yaparken, bir avuç mülteciye yer bulamayanlar önce dönüp kendilerine baksınlar. Bizler Çanakkale'deki kahramanların evlatları olarak, onların şanına gölge düşürecek en küçük yanlışın içinde olmayız."

ÇANAKKALE'DEKİ TÖRENDEN NOTLAR

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 101'inci yıl dönümü, kentte farklı coşku ve heyecanla kutlanıyor. Törenlerde ilk olarak, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Atatürk Anıtı'na çelenk konuldu.


TÖRENE MİLLİ SAVUNMA BAKANI DA KATILDI

Cumhuriyet Meydanı'nda saat 08.30'da başlayan törende, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Çanakkale Valisi Hamza Erkal, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu, Çanakkale Belediye Başkanı CHP'li Ülgür Gökhan, milletvekili, asker, muharip gaziler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri öğrenciler, hazır bulundu.

21 PARE TOP ATIŞI YAPILDI

İlk olarak anıta hükümet adına, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, çelenk bıraktı. Ardından da, Vali Hamza Erkal, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ahmet Serdar Gündoğdu ve Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da çelenk koydu. Bu arada, şehitleri selamlamak adına TCG Barbaros Fırkateyni'nden de 21 pare top atışı gerçekleştirildi.

ŞEHİTLER İÇİN SAYGI DURUŞU GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından Boğaz Komutanlığı Bandosunun çaldığı İstiklal Marşı eşliğinde Türk bayrağı göndere çekildi.

ANITA SİVİLLER DE ÇELENK BIRAKTI

Bu arada, resmi çelenk koyma töreninin sona ermesinin ardından kentteki çeşitli siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları da, kendi çelenklerini Atatürk Anıtı'nı bıraktı.

GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI

Zaferin merkezinde farklı bir coşkuyla kutlanan törenlerde, polisin de, olası protestolar ve olumsuzluklara karşı aldığı geniş güvenlik önlemleri dikkat çekti.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim