• BIST 9809.78
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Erdoğan: Zalim rejim alaşağı edilmeli

Erdoğan: Zalim rejim alaşağı edilmeli
'Biz Türkiye olarak Irak ve Suriye'den gelen 2 milyonu aşkın kişiyi misafir ediyoruz'

Mülteci kriziyle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "Batı'da bakıyoruz ki, bir kısımı ancak Hristiyanları alın, bunların dışındakileri almayın diyerek böyle bir dönemde bunları görmemiz gerçekten kabul edilebilir birşey değil" dedi.

Erdoğan,  "Suriye'deki sorunun çözümü ülkedeki zalim rejimin alaşağı edilmesinden geçiyor" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Ankara'daki JW Marriott Otel'de düzenlenecek 3. Uluslararası Ombudsmanlık Sempozyumu'nda konuştu. 

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

İnancımızdaki kul hakkı ve adalete olan vurgu devlet ile birey arasındaki klişkinin temelini oluşturmaktadır. Biz Türkiye olarak Irak ve Suriye'den gelen 2 milyonu aşkın kişiyi misafir ediyoruz.

Üstelik mülteci sorununun yanında terörle mücadele ediyoruz. Sınırlarımızı kapamak suretiyle veya boğulmak suretiyle onları izleyerek değil, canlarını ve geleceklerini kurtarmak için geldiklerini biliyoruz.

Batı'da bakıyoruz ki, bir kısımı ancak Hristiyanları alın, bunların dışındakileri almayın diyerek böyle bir dönemde bunları görmemiz gerçekten kabul edilebilir birşey değil. 

İsrail'in Mescid-i Aksa'da yaşanan üç dinin kutsal kabul ettiği yerdeki bu uygulama kabul edilemez. Mukaddes kitabımızı yerlere atmak ve yakmak suretiyle yaptıkları kabul edilebilir birşey değildir. Türkiye, farklı inançların buradaki mabedlerini imar ve inşa ederken bu tür şeylerle karşılaşmak bizi ciddi anlamda rahatsız etmektedir. Küresel bazı olumsuz gelişmeleri de tetikleyeceği endişesini duyuyorum. 
Mülteciler için kendi ülkeleri yaşanbilir bir yer olmaktan çıkmış durumdadır. Asıl sorun onların ülkelerindeki sorunlara kulak verecek yönetimlerin işbaşına gelmesidir. 
 
Akdeniz ve Ege'de çaresizliğin zorlanması ile yapılan yolculuklardan hayatını kaybeden çocukların ve kadınların cesetlerinin kıyılara vurmasını seyretmeye daha fazla dayanamayız. Bazı ülkeler hala Suriye'ye yardım uçaklar gönderiyor ve Esed rejimini destekliyor. Suriye'deki sorunun çözümü ülkedeki zalim rejimin alaşağı edilmesinden geçiyor.

Türkiye'nin Suriye ile ilgili söylediği herşey en başından beri doğru çıkmasına rağmen sorunu çözecek adımlar bir türlü atılamadı. Şuana kadar çalışmalara 6,5 milyar dolar destek verdik. Biz insani desteğimizi sürdürürken bazıları hala çatışmaları destekliyor.

"AVRUPA MİLYONLARA SIRTINI DÖNEMEZ"

Ülkemizin sınırları boyunca terör örgütlerinden arındırılmış bölgeler oluşturulmasına ihtiyaç var. Bu uygulama insanlara yardım eli uzatılabilmesine yardım edecek. 2011 yılından bu yana Suriye nüfusunun yarısından fazlasını oluşturan 12 milyon kişi yer değiştirmek zorunda kalmıştır.  Kendi insanlarının günlük ihtiyaçlarını karşılamak için her türlü çabayı gösterenler sadece ve sadece yaşamaya çalışan insanların sorunlarına sırtını dönemez.

'İsrail'in vandallığını kınıyorum'

İsrail'in Müslümanların ilk mescidi olan Mescid-i Aksa'da gösterdiği vandallığı bir kez daha kınıyorum. Bu farklı inançlara sahip insanlar arasında değişik sorunların çıkmasını körüklüyor.

'Teröristlere güçlü silahlar yurtdışından verildi'

 
Türkiye, tarihi boyunca terörün kanlı ve sıcak yüzünü çok yakından hissetmiştir. Yeni bir terör dalgası ve getirdiği acı kayıplarla karşı karşıyayız. 2003 yılından bu yana demokrasi ve kalkınma yolunda attığımız adımların yanında terörün temelini oıluşturan etkenleri de yok etmek için çalışıyoruz. Teröristlere bu kadar güçlü silahları verenler ülkenin dışından. Sonuca yaklaştığımızı görenler Türkiye'yi nasıl böleriz, nasıl huzursuzluk sağlarız, bunun gayreti içine girdiler. Terör konusunda dışarıdan alınan desteklere içeriden de medya ve finans sektörüyle destek veriliyor.

'Terörist cesetlerini sivilmiş gibi gösteriyorlar'

Terör örgütünün bayrağının sarıldığı terörist cesetlerini sivil vatandaşmış göstererek sosyal medyada bütün dünyaya yansıtıyorlar. Buna içeriden ciddi destekler veriliyor. Bu oyunu milletçe hep beraber bozacağımıza inanıyorum. Batı’da ciddi destekçileri var. Batılı dostlarımızın, hele hele kamu denetçiliği noktasında görev üstlenmiş dostlarımızın olayı kaynağında incelemesi gerekiyor.

Türkiye otorokratik bir rejimle idare edilen bir ülke değildir. Bu ülkede silahlarla tehdit edilme suretiyle oy verme durumunda olan vatandaşlarımız olduğunu bilmenizi istiyorum. AGİT’in de ona göre rapor vermesi lazım.

'Suriye, Libya, Mısır görüntüsü veriyorlar'

Bunun bir de medya ayağı var. Bu siyasetçileri cici çocuk olarak gösterenler var. Ama suçlanan kim? Hükümet, devlet ve şahsım.

Hurda toplayan 70 yaşındaki insanların terör örgütü tarafından katledilmesiyle zerre kadar ilgilenmiyorlar. Detay görüntülerden Suriye, Libya, Mısır görüntüsü veriyorlar.

Şunun çok iyi bilinmesini istiyorum, şahıslar gelip geçicidir, fanidir ama bu vatan, bu millet bakidir. Türkiye, devletiyle ve milletiyle ezelden ebede bu yolda dimdik yürümeye devam edecektir. Dün bu ülkeye ve millete karşı her türlü alçaklığı yapanlar yok edenler. Bugün yapanlar da benzer akıbete uğrayacaklar. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim