• BIST 9645.02
  • Altın 2412.297
  • Dolar 32.5798
  • Euro 34.7928
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Erdoğan: Yeni anayasa için halkla arama konferansları yapılabilir

Erdoğan: Yeni anayasa için halkla arama konferansları yapılabilir
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parlamento ve referandumun dışında yeni anayasayı hazırlarken gerekirse halkla arama konferansları yapılabileceğini...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, parlamento ve referandumun dışında yeni anayasayı hazırlarken gerekirse halkla arama konferansları yapılabileceğini söyledi. Erdoğan, "Halkla arama konferansı yapmak suretiyle oluşturulacak bir anayasa maddeler manzumesinde bir adım atılabilir ve bu adımı attıktan sonra da, artık biz milletçe hep beraber artık milli bir anayasa kurduk deriz." dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan ziyareti öncesinde Atatürk Havalimanı'nda gazetecilere açıklamalarda bulunarak soruları cevapladı. Erdoğan, "Bizim kendi güvenlik güçlerimizin henüz Teşrin barajından batıya doğru geçtiklerine yönelik kesin bir haber söz konusu değil. Bu bazı kaynakların sizinde ifade ettiği gibi yapmış olduğu açıklamalardır. Burada özellikle Cerablus'ta DAİŞ'e yönelik koalisyon güçleri olarak attığımız bir adım var. Ve birinci derecede Cerablus'u DAİŞ'ten temizlemek. Bu adım devam etmektedir. Bu kesinlikle başarılacaktır. Irak'ta da Ramadi de mevcut gelişme DAİŞ'in oradan sökülüp atılması diğer yerlerde de bunlar olacaktır. Terör örgütlerinin eğer o ülkenin milli güçlerinin sağlam durması karşısında dayanmaya evelallah tahammülü yoktur. Türkiye'de de bu noktadaki kararlığımız çok açık net ortadadır. PKK'ya karşı verilen bu mücadele aynı kararlılıkta devam edeceği gibi bölgede de koalisyon güçleri ile beraber atacağımız adımlar hepsi bunun bir yansımasıdır. Bu adımları da kararlı bir şekilde atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

DTK kongresinde özerklikle ilgili yapılan açıklamayla ilgili bir soruya Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Bu açıklamalar maalesef ismi demokratik ama uygulamaları demokrasi ile yakından uzaktan alakası olamayan bir yapı bunlar. Şunu bir defa kendileri kesinlikle bilmesi gerekiyor. Halkın iradesi silahtan güçlüdür. Ama bunlar parlamentoya inanmış değiller. Bunlar bir taraftan biz Türkiye partisiyiz, veya Türkiyeliyiz demeye başladılar 7 Haziran seçimleri öncesinde bunların bir Türkiye partisi olmadığı ortaya çıktı. Ele saz almakla veya Nişantaşı'nda tur atmakla Türkiye partisi olunmuyor. Türkiye partisi olabilmek için tüm Türkiye'de halkımızın değerlerine saygı duymak gerekir. Bu değerlere saygı duymayanların, kandan beslenenlerin, halkımızı sokağa dökmek suretiyle sadece 6-7-8 Ekim tarihlerinde bu Eş başkanlardan bir tanesinin sokağa davetiyle benim Kürt kardeşlerim maalesef bir kısmı bu davete uydu ve bunun neticesinde 50 Kürt kardeşimiz öldü mü? Öldü. Ölenler Kürt'tü, öldürende Kürt.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sen bir defa hangi hakla kalkıp da Türkiye'nin bu mevcut üniter yapısı içerisinde, Güneydoğu'da, Doğu'da bu bölgelerde bir devlet kurmaktan bahsediyorsun. Eğer zerre kadar şu parlamentonun içerisinde olduğunun farkında olsa ki bu kişi henüz milletvekili yemini yapmış değil böyle bir kişi. Çok daha enteresan bir hususiyet söz konusu. Anayasamızın biliyorsunuz 14. maddesi, bir defa bunların attığı bu adımlara karşı konulmuş bir maddedir. Siz böyle bir adımı bir defa atamazsınız. Böyle bir şeye zaten bu ülkenin ne milli iradesi müsaade eder ne güvenlik güçlerimiz, silahlı kuvvetleriyle, polisiyle, köy korucularıyla buna müsaade eder. Anında bizler gereğini bugüne kadar nasıl yaptıysak bundan sonra da yaparız ve nasıl o açtıkları çukurlarda şu anda kendileri boğuluyorsa, bundan sonra da boğulmaya devam ederler olay bu kadar açıkttır nettir şuanda zaten bunların bu camilere, okullara olan saldırıları sonlarının geldiğinin akıbetidir. Esnaflara yapılan saldırılar bunlar bu bölgenin temsilcisi değiller tam aksine onları tehditle yıldırmak suretiyle onların oylarını gasp eden gasplardır." ifadelerini kullandı.

Erdoğan daha sonra yemin etmedi dediği Demirtaş'la ilgili "Demirtaş'ın 4 gün önce yemin etmiş, onuda artık yakından takip edemiyoruz tabi bu da çok manidar." ifadelerini kullandı.

'HALK KONFERANSLARI YAPARIZ'

Anayasa çalışmaları ile ilgili soruya Erdoğan, "Anayasa çalışmaları konusunda malum, tüm siyasi partilerin Türkiye'de toplumsal mutabakatın sağlandığı bir yeni anayasa beklentisi var. Hemen hemen bütün siyasi partiler de bunun sözünü siyasi seçimlerde meydanlarda verdiler ve seçimlerde verilmiş bu sözün temenni ederiz ki yerine geldiğini görürüz. Sayın başbakan yarın başlayacak olan ziyaretle 2 siyasi partinin ana muhalefet ve MHP'nin düşüncelerini bizde göreceğiz. İnşallah burada bir mutabakat sağlanır. Artık 12 Eylül darbesinin bir anayasası ile yaşamak değil yeni 0 kilometre bir anayasayı tesis etmiş oluruz. Tabi bu yüzde yüzle illa olur diye bir şey yok. İktidarla ana muhalefet, iktidar partisiyle MHP her ikisinin oluşturacağı bir mutabakatla referandum veya parlamento içi çalışmayla bu yapılır. Her iki halde de parlamentodan geçtikten sonra millete gitmek suretiyle de tam manasıyla çift dikiş diyicem buna sağlam irade burada tecelli eder. Millet derki hah buna ben kararımı verdim. Hatta daha da ileri gidiyorum, gerekirse arama konferansları yapmak suretiyle, kimle yapacağız bu arama konferansını halkla. Halkla arama konferansı yapmak suretiyle oluşturulacak bir anayasa maddeler manzumesinde bir adım atılabilir ve bu adımı attıktan sonra da artık milletçe hep beraber artık biz milli bir anayasa kurduk deriz ve güvenle de yarına inşallah yürürüz deriz." dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim