• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 20 °C

Erdoğan: Tokyo-Üsküdar, olur mu olur

“Asrın Projesi” olarak nitelendirilen Marmaray, düzenlenen törenle hizmete giriyor. Japonya Başbakanı Abe’nin "Tokyo’dan İstanbul’a kadar hızlı tren yolu kuralım” önerisine yanıt veren Başbakan Erdoğan, “Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur” dedi.
İstanbul Boğaz'nda tarihi bir gün yaşanıyor.
 
Marmaray, Cumhuriyet’in 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açılıyor.
 
Marmaray için açılış töreni Üsküdar İstasyonu’nda gerçekleştiriliyor.
 
Açılış öncesi Kıyı Emniyeti'ne ait gemiler su fışkırtıp, korna çalarak denizde gösteri yaptı.
 
Marmaray'ın açılış töreni, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın söylenmesiyle başladı.
 
TOPBAŞ: TARİHE VURULMUŞ MÜHÜR
 
Törende ilk olarak kürsüye çıkan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, tarihi bir güne tanıklık edildiğini belirterek, “Bugün çifte bayram yaşıyoruz. Marmaray asrın değil, asırların projesidir. Marmaray, Türkiye’nin tarihine vurulmuş bir mühürdür” dedi.
 
Topbaş, başta Başbakan Erdoğan olmak üzere, Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte projeye katkı veren herkese teşekkür etti.
 
YILDIRIM: İSTANBUL'UN TARİHİNİ YENİDEN YAZIYORUZ
 
Törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Türkiye’nin iki bayramı birden kutladığını ifade etti.
 
Projenin İstanbul'a hayırlı olmasını dileyen Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Bugün çok heyecanlıyız, haklı bir gururun heyecanını yaşıyoruz. Bu proje İstanbul değil yalnızca, kıtalararası değil, Uzakdoğu ile Avrupa'yı medeniyetleri de iki kıtayı birleştiren en derin tüp tünel projesidir. Artık İstanbul, Marmaray'dan önce Marmaray'dan sonra diye anılmaya başlıyor. İstanbul'un tarihini Marmaray ile yeniden yazıyoruz."
 
JAPON BAŞBAKAN'DAN ÖNERİ
 
Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın ardından kürsüye Japonya Başbakanı Shinzo Abe geldi.
 
Abe, “Haydi şimdi de Tokyo’dan kalkıp İstanbul’dan geçip Londra’ya kadar uzanan bir hızlı tren yolunun hayalini birlikte kuralım” diye konuştu.
 
ERDOĞAN: TOKYO-ÜSKÜDAR; OLUR MU OLUR
 
Konuk başbakanların konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan kürsüye çıktı.
 
Başbakan Erdoğan, kısaca şöyle konuştu:
 
"Marmaray’ın İstanbulumuza, Türkiyemize, tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum. Bu anlamlı günde Fatih Sultan Mehmet'i rahmet ve minnetle yad ediyorum. Projenin hayalini kuran, bu hayali projelere döken Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülhamit’e de rahmet yad ediyorum. Gazi Mustafa Kemal'e, bu projenin gerçekleşmesine katkı sunanlara gönülden şükranlarımı ifade ediyorum.
 
'Asrın Projesi' Marmaray’ı son derece anlamlı bir günde hizmete açıyoruz. Bugün yaşadığımız gurur aynı zamanda Cumhuriyetimizin, demokrasimizin, birlik ve kardeşliğimizin gururudur.
 
11 yıl boyunca ulaştırma yatırımlarına ağırlık verdik. ‘Yol medeniyettir’ dedik. Cumhuriyetimizin ilan edildiği yolu hiç unutmadık. Cumhuriyet kazanımlarına yenilerini ekledik. İnşa ettiğimiz yollarla sadece şehirleri değil gönülleri de buluşturduk. Göreve geldiğimizde Türkiye'de 26 havaalanı vardı, bugün 50'yi aşkın havaalanı var.
 
Marmaray, sadece iki kıtayı kavuşturmakla kalmıyor, 150 yıllık hayalleri gerçekle buluşturuyor. Marmaray, sadece iki kıtayı değil; insanları, halkları ve ülkeleri buluşturuyor.
 
'TOKYO-ÜSKÜDAR OLUR MU OLUR'
 
Tokyo, Pekin, Londra, Üsküdar. Olur mu olur. Marmaray, Pekin’den Tokyo’dan Londra’ya kadar tüm kardeşlerimizin projesidir.
 
Marmaray sadece bir İstanbul projesi değil, aynı zamanda bir insanlık projesidir. Marmaray bir barış projesidir. Marmaray sadece yolcuları değil, sevgiyi, muhabbeti, aşkı, kardeşliği de kıtalar arasında taşıyacaktır.
 
2015’te de biraz daha güneyden otomobillerin geçeceği tüp geçidi bitireceğiz. Tüp geçişle 3. köprü de bitirilecek.
 
Bu büyük eser, aynı zamanda insanlığın bir eseridir. İstanbul’da, Türkiye’deki her bir kardeşim bu büyük projeyle gurur duysun.
 
Biz bu milletin efendisi değil, hizmetkarıyız. En kısa zamanda Marmaray’a bir kardeş kazandıracağız. Küresel ölçekli projelerimize yenilerini katacağız. Yılsonuna hızlı treni hizmete alacağız. Sivas, Bursa ve İzmir’i hızlı trenle tanıştıracağız.
 
Bugününden itibaren iki kıta arasındaki yolculuk süresini 4 dakikaya indireceğiz.
 
İnşaat sürecinde rahatsızlıklar verdik. Üsküdarlı hemşerilerimize diyorum ki; hakkınızı helal edin. Her kutlu doğum sancılı olur. Bu bir kutlu doğumdur."
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim