• BIST 9079.97
  • Altın 2302.765
  • Dolar 32.318
  • Euro 35.0939
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Erdoğan: Sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına izin vermeyiz

Erdoğan: Sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına izin vermeyiz
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Sınırlarımızın içinde sürdürdüğümüz mücadeleye bakışımız ne ise Suriye'deki hassasiyetimiz de aynıdır. Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Sınırlarımızın içinde sürdürdüğümüz mücadeleye bakışımız ne ise Suriye'deki hassasiyetimiz de aynıdır. Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz" dedi.

Türkiye'nin küresel vicdanın sesi olduğunu ifade eden Erdoğan, "Türkiye zalim ile mazlumu savunanların ayrıldığı, maskelerin düştüğü bu süreçte küresel vicdanın sesi olmuştur. Türkiye tüm algı operasyonlarına rağmen Suriyeli kardeşlerine din, dil, mezhep ve etnik köken ayrımı yapmadan sahip çıkarak, tüm dünyaya insanlık dersi vermiştir" diye konuştu. 

"Güney sınırlarımızda yeni bir Kandil oluşmasına izin vermeyiz"

Güney sınırlarında yeni bir Kandil oluşmasına izin vermeyeceklerini kaydeden Erdoğan, "Biz, bölücü terör örgütünün Suriye'deki kolunun izlediği politikayı, diğer ülkeler gibi uzaktan izleme lüksüne sahip değiliz. Topraklarımızın bütünlüğü, milletimizin birliği bakımından sınırlarımızın içinde sürdürdüğümüz mücadeleye bakışımız ne ise o sınırların Suriye tarafındaki gelişmeler konusundaki hassasiyetimiz de aynıdır. Güney sınırımızda yeni bir Kandil'in oluşmasına asla izin vermeyeceğiz. PYD terör örgütünün Halep'in kuzeyinde attığı provokatif adımlara ve hayata geçirmeye çalıştığı emrivakilere asla müsaade etmeyeceğiz. Bölgede Türkiye'ye rağmen 'oldu bitti'lerle fiili durumlar ortaya çıkarılmasına sessiz kalamayız, kalmayacağız" şeklinde konuştu. 

"Biz bekamızdan vazgeçemeyiz ama onlar tercihini değiştirebilir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD'nin uçuşa yasak bölgeye "evet" demediğini hatırlatarak, "Ama bak orada Rus savaş uçakları cirit atıyor ve binlerce, on binlerce oradaki mazlum, mağdur insan ölüyor. Hani biz koalisyon güçleriydik, hani koalisyon güçleri olarak beraber hareket edecektik. Hani ne oldu ve kalkıp Türkiye'ye şu söyleniyor, 'PYD'ye, YPG'ye top atışlarını durdurun'. Kusura bakmayın, bizim böyle bir düşüncemiz yok. Türkiye'ye karşı bir kişi kalkıpta bir havan topu, bir mermi atarsa, bu kat be kat fazlasıyla karşılığını bulacaktır. Biliyoruz ki bizim için beka meselesi olan, onlar için sadece bir taktiktir, hatta operasyonel bir tercihtir. Biz bekamızdan vazgeçemeyiz ama onlar tercihlerini kolaylıkla değiştirebilirler. Şayet bu yapılanların gerisinde Türkiye'nin sabrının sınırlarını denemek gibi bir niyet varsa, o sınırların sonuna gelindiğini de bilmelidirler" ifadelerini kullandı. 

"Batı ülkelerinin bu akını kontrol altında tutma şansı yoktur"

Suriye'deki gelişmelerle ilgili, 'Artık denizin bittiği yere gelinmiştir' diye Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Batı ülkeleri ne kadar hoyrat, ne kadar insafsız, ne kadar vicdansız davranırlarsa davransınlar bu akını kontrol altında tutma şansları yoktur. Bunun için bir an önce Suriye'deki meselenin çözümü konusunda bir konsensüs sağlanmalıdır. Artık denizin bittiği yere gelinmiştir. Ya bu mesele kısa sürede çözüm yoluna girecek ya da kar topu gibi büyüyen ve yakın uzak tanımadan tüm dünyayı etkisi altına alacak daha büyük sorunların kapısı açılacaktır" dedi. 

"Bu kararı millet versin"

Konuşmasında yeni anayasa çalışmalarına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ey Parlamento'daki saygın üyeler, değerli arkadaşlarım, gelin bir karar alın. Deyin ki 'Biz millete gideceğiz'. Millete gidin. Bakın bakalım millet size ne diyor. Hazırlayın, sunun millete. Millet 'evet' diyorsa, egemenlik kayıtsız şartsız milletin değil mi? Siz Atatürkçü değil miydiniz? Atatürkçü olduğunuza göre, Gazi Mustafa Kemal ne diyor? 'Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir'. Öyleyse haydi millete gidelim, 'Millet bu kararı versin' diyelim. Milletin verdiği karara da uyalım."

"Yeni Türkiye'nin inşası çerçevesinde yeni anayasamızı da çıkartacağız. Başkanlık sistemi de inşallah bu şekilde hayata geçecektir. Benim milletim başkanlık sistemini istemiyorsa, bizim milletimize söyleyecek hiçbir şeyimiz yoktur, onu da öper başımıza koyarız. Olay bu kadar basittir."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim