• BIST 9079.97
  • Altın 2322.902
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9788
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Erdoğan: Silahların bir kısmı DAİŞ'e gitti

Erdoğan: Silahların bir kısmı DAİŞ'e gitti
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Fransa'da Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

İslami bir örgüt olarak göstermenin gayreti içine giriyorlar. Bir defa İslam anlam itibariyle anlamı barış olan 'sin' kelimesinden türemiştir. Anlamı barış olan din asla teröre müsaade etmez.

Dikkat edin IŞİD'i de kullanmıyorum, DAİŞ'İ kullanıyorum. Çünkü bunlar terör örgütüdür.

Kobani bölgede yaşanan trajedinin çok cüzi bir kısmıdır bunun da istismarı yapılmaktadır. Ne var burada acaba? petrol mü var, altın mı var, elmaslar mı var? neden acaba kobani? Bunun üzerinde durmak gerekir. Bugün Kobani'yi bombalayanlar koalisyon güçleri. Açık söylüyorum, dost acı söyler.

Bakınız Hama vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, Humus vurulmuştur sesleri çıkmamıştır, bütün onlar vurulurken sesleri çıkmayanlar acaba Türkiye'nin sınırındaki Kobani ile ilgili niye bu kadar aceleci dünyanın her yerinde bir stratejik konuma taşıdılar? onlar için stratejik önemi nedir?

Benim sınırımda burası. Eğer stratejik bir konumu olacaksa benim için olmalı. E 200 bin insan oradan çıkmış vaziyette. Şu an boş bir kobani var.

Dediler ki biz PYD'ye silah yardımı yapmamız lazım. Bende kendilerine dedim ki yanlış yaparsınız, çünkü PYD bir terör örgütüdür.

Şu anda zaten orada halk bizde, Kobani'de bin iki bin tane savaşçı var. Bu attığınız silahlar DAİŞ'İN eline geçerse bunu neyle izah edeceksiniz. dediler yok hassasız. E ne oldu? atılan silahların bir bölümü DAESH'ın eline geçti.

Batı'nın Ortadoğu'ya karşı sergilediği çifte standartlı durum vicdanları etkiliyor. Bu tutum son bulmadığı, küresel adalet tesis edilmediği müddetçe, Ortadoğu'da ve diğer bölgelerde bu tahribat artacaktır. Batı da bu tahribattan uzak kalmayacaktır. Avrupa'nın bu tehlikeyi görmesi gerekiyor. Bugün Kobani’yi kurtarırsınız yarın başka Kobani’ler çıkar. PKK’ya yeşil ışık yakılırken, bu terör örgütüne kırmızı ışık yakılması samimiyetin sorgulanmasına neden olur.

Suriye’de 300 bin insanın öldürülmesine ses çıkarılmaması adaletin sorgulanmasına neden olur. AB bunu Türkiye ile başarabilir. Türkiye’nin ekonomik gücüyle birlikte tarihi birikiminden istifade edebildiği ölçüde büyüyebilecektir. 

İran Suriye'de mezhep eksenli bir politika izliyor.

"AB'DE EN BÜYÜK KATKIYI FRANSA'DAN BEKLİYORUZ"
 
Karşılıklı yatırımlar konusunda iyi bir seviyedeyiz. Şu anda Türkiye'de 1150 civarında Fransız şirketi faaliyet gösteriyor. Fransa'da yaşayan 610 bin civarı Türk vatandaşı var. Türkler Fransa'da 4. büyük göçmen grubunu oluşturuyorlar. Vatandaşlarımız Fransa adına büyük başarılara imza atıyorlar. İlişkilerimizin mevcudun çok çok ötesinde olması gerekmektedir. Türkiye ile Fransa asırlık ilişkilerini önyargılara feda etmeyecek kadar büyük devlet vizyonuna sahip ülkelerdir. Biz büyük devlet vizyonumuzu her zaman muhafaza ettik. AB sürecinde en büyük katkıyı beklediğimiz ülkelerin başında Fransa geliyor.
 
"2 KAVRAM BENİ ÇOK RAHATSIZ EDİYOR"
 
Siz değerli aydınlarla görüşürken bunun altını önemle çiziyorum. Dünya savunma sistemleri arasına yerleşen 2 kavram beni çok rahatsız ediyor. Bunlar Konvansiyonel ve kimyasal silahlar. Bunlar özellikle karşımıza Suriye'de çıktı. Suriye'de kimyasal silahla ölenlerin sayısı binlerle ifade edildi. Ama konvansiyonel silahlarla ölenlerin sayısı üzülerek söylüyorum 300 bin kişi. Yani kimyasal silahla öldürülürse suç, konvansiyonel silahla öldürülürse suç değil, mantık bu mu? Neticesi ölüm olan ne olursa olsun bunun yasaklanması gerekir. Burada bir katliam var. Dünyanın burada ayrımı çok dikkatli yapması lazım. Burada devlet terörü estiriliyor.
 
"IŞİD'LE MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"
 
IŞİD terör örgütüdür. Mısır'da, Ukrayna'da bugün oluşan manzarayı önceden görmek çok da zor değildi. AB'nin yeterince insiyatif almadığını görüyoruz. Türkiye'nin Suriye'den kabul ettiği mülteci sayısı 1 milyon 600 kişi. Ama Avrupa yaklaşık 2oo bin kişiyi kabul etti. Biz sadece Kobani'den bir hafta içinde 200 bin kişi kabul ettik. Şu anda onlara biz bakıyoruz. Bizim mültecileri için harcadığımız rakam şu anda 4 milyar dolara yaklaştı. Bize dışardan gelen destek 200 milyon dolar. Biz desteğimizi vermeye devam edeceğiz. Çıkıyor şimdi birileri Türkiye IŞİD'e destek verdiğini söylüyor. Türkiye'nin asla IŞİD gibi bir terör örgütüne destek verme yanlışı olmamıştır. Biz terörün ne olduğunu gayet iyi biliriz. Bizim mücadelemiz IŞİD'le aynı şekilde devam edecek.
 
"PYD BİR TERÖR ÖRGÜTÜDÜR"
 
Kobani neden stratejik bir durumdadır, bunun üzerinde bir durmak gerekir. Kaldı ki bugün Kobani'yi bombalayanlar, koalisyon güçleri -dost acı söyler bunu söylemek zorundayım- diğer bütün ülkeler vurulurken sesi çıkmadı. Onlar için Kobani'nin stratejik önemi ne? 200 bin insan zaten oradan çıkmış durumda, şu anda orada boş bir Kobani var. Dediler ki biz PYD'ye silah yardımı yapacağız, ben de dedim ki yanlış yaparsınız çünkü PYD bir terör örgütüdür. Bakın ne oldu gönderdikleri silahlar IŞİD'in eline geçti. Uygulanan çifte standar sona ermediği sürece tahribat devam edecektir Avrupa da bundan nasibini alacaktır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim