• BIST 9057.95
  • Altın 2296.889
  • Dolar 32.3247
  • Euro 35.0593
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Erdoğan: Ortak mesajımız; Hoşgörü ve ittifak

Erdoğan: Ortak mesajımız; Hoşgörü ve ittifak
Cumhurbaşkanı Erdoğan Papa Francis ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Dünyadaki olaylarla ilgili farklı düşündüğümüz konu neredeyse hiç yok. Teröre bakışımız tamamen aynı. Dünyada özellikle şiddete yönelik bakışımız aynı. Paranın egemenliğine yönelik bakışımız aynı. Bu egemenliğin neleri doğurduğuna yönelik bakışımız aynı. Bu ziyaretin bölgemizin kritik süreçten geçtiği zaman diliminde gerçekleşiyor olması çok çok anlamlı.

Ankara'da vücut bulan bu fotoğraf şüphesiz dünya için bir umut fotoğrafıdır. 

Bu ziyaretin çok hayati bir adım olduğuna inanıyorum. Bugün buradan verilecek mesajlar sadece Türkiye'ye ve Vatikan'a değil tüm İslam ve Hıristiyan coğrafyasına ulaşacak ve barış umudunu artıracak şekilde yankı bulacaktır. 

PATRİK HAZRETLERİNİN KARDEŞLİK VURGUSU

Patrik hazretlerinin kardeşlik vurgusu çok önemlidir . Önyargıların hiç arzu edilmeyecek şekilde büyüdüğüne şahit oluyoruz. Batıda ırkçılık ayrımcılık, farklı olana nefret ve islamofobi ne yazıkki hızlı şekilde tırmanıyor. Müslüman coğrafyalarada batıya karşı önyargı artıyor. İnsanlar mensup olduğu dinlerden dolayı peşinen gerici hoşgörüsüz tutucu ya da şiddet yanlısı olarak yaftalanabiliyorlar.

2-092.jpg

İSLAM'I TERÖRLE ÖZDEŞ HALE GETİRMEK İSTİYORLAR

Medya bu ırkçı algıyı bilerek veya bilmeyerek çoğaltıyor. Batı dünyasında İslam'ı terörle özdeş hale getirmek gibi girişimlerin milyarlarca Müslümanı derinden incittiğini müşahade ediyoruz. Buna karşılık İslam dünyasında da Müslümanlara yönelik olumsuz algıyı besleyecek şekilde öfken nefret ve şiddetin yaygınlaştığını esefle görüyoruz. Kendisini yenilmiş ve mazlum hisseden milyonlarca insan umutsuzluk içinde terör örgütlerinin istismarına açık hale gelebiliyor. 

SURİYE'DE BİR DEVLET TERÖRÜ VAR

DEAŞ gibi El Kaide gibi, Boko Haram gibi terör örgütleri uzun yıllardır devam eden yanlış politikaların sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Yalnızlığa itilen ayrıma tabi tutulan yoksullukla başbaşa bırakılan çifte standarta uğrayan yığınlar bu terör örgütlerinin istismarına açık hale gelmiştir. DEAŞ terör örgütü tüm dünyada biliniyor. Hakkında her gün konuşuluyor. Her gün bu soruna tedbir aranıyor. Ancak Suriye'de kendi halkından 300 bin masum insanı öldüren, 7 milyon insanın ülkesinde veya ülke dışına iltica veyahut sığınmacı olarak gönderen insanların durumu gözardı ediliyor. Bu konuda kimse bir şey ciddi anlamda konuşmuyor. Burada bir devlet terörü var. Kişisel terörler var bunu biliyoruz ama Suriye'de de bir devlet terörü var. Orada devlet terörü estiren bir kişi var. Böyle bir zalime karşı acaba o giderse onun yerine kim gelir gibi hiçbir mantığı olmayan bilimsel altyapısı olmayan bir yaklaşım sergileniyor. 

Gazze'de mazlumların ölümüne yol açan devlet terörü dünyanın dikkatini çekmiyor. Kudüs'te Müslümanların en kutsal mekanlarındaın biri olan Mescidi Aksayı hedef alan ihlal ve saldırılar gözardı ediliyor. farklı dini cemaatlerin özgürlüklerine yönelik kısıtlama yapılıyor. Ama uluslararası camia buna da duyarsız kalıyor. 

1-122.jpg

Türkiye'de 50 bin insanın ölümüne neden olan PKK terörü dünyadan gereken tepkiyi almıyor. Bazı ülkelerdeki darbeler, katliamlar, hak ihlalleri dünyadan gereken cevabı almayarak adeta teşvik ediliyor. İşte bu çifte standartlı tutum, adaletsiz yaklaşım, sadece İslam dünyasının ruhunda değil adalete gönül veren tüm insanların ruhunda tamiri zor tahribata yol açıyor. 

BİZİM VERMEKTE OLDUĞUMUZ MESAJ; HOŞGÖRÜ VE İTTİFAK

Bunlara çözüm üretecek olan hoşgörü ve ittifaktır. Buradan vermekte olduğumuz mesaj aslında bu olacaktır. 

Medeniyetler arasında, inançlar kültürler mezhepler arasında uçurumlar derinleşiyor. Bunun karşısında eli kolu bağlı durmak tarihe karşı büyük bir haksızlık olacaktır. Dünyayı tehdit eden ırkçılık, ayrımcılık ve nefret suçlarına birlikte çözümler üretmek zorunda olduğumuza inanıyorum. BM çatısı altında İspanya ile başlattığımız Medeniyetler İttifakı'nın önemli bir fırsat olduğunu düşnüyorum. Bu girişimin yaşatılması gerekmektedir. 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim