• BIST 9699.07
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Erdoğan o zamana kadar 'Elected president' olacak

Erdoğan o zamana kadar 'Elected president' olacak
Erdoğan, seçildiği takdirde Köşk'e çıkana kadar “seçilmiş cumhurbaşkanı” (elected president) ve başbakan olarak anılacak.

Başbakan Erdoğan seçildiği takdirde önce mazbatasını alacak, Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi bitene kadar “seçilmiş cumhurbaşkanı” (elected president) ve başbakan olarak anılacak.

ÇANKAYA SEÇİMİ İÇİN BAŞBAKAN’IN İSTİFASINA GEREK YOK

Köşk seçim sürecinde CHP ve MHP, Başbakan Erdoğan’ın istifa etmesi gerektiğini savunarak YSK’ya başvurmaya hazırlanıyor. Ancak hem kanuna göre hem de YSK’nın aldığı karar doğrultusunda istifaya gerek yok. Seçimler iki turlu olarak 10 ve 24 Ağustos tarihlerinde yapılacak. Başbakan Erdoğan’ın ilk turda yüzde 51’in üzerinde oy alarak seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

AK Parti’nin yol haritası

Erdoğan’ın adaylığı ardından AK Parti grubu yol haritasını belirledi. Buna göre ABD’deki “president elected” modeli uygulanacak. Erdoğan seçildiği takdirde mazbatasını alacak, ardından Köşk’te devir teslim töreni yapılana kadar iki görevi bir arada yürütecek. Devir teslim töreni için belirlenen tarihse 28 Ağustos. Çünkü Cumhurbaşkanı Gül’ün görev süresi 28 Ağustos’ta dolacak. Bu süre zarfında Erdoğan “seçilmiş cumhurbaşkanı” ve “başbakan” olarak anılacak. 28 Ağustos’ta Meclis’te yemin töreni, ardından Köşk’de devir teslim yapılacak. 

Hükümeti kurma görevi

Yol haritasında devir teslim töreni ardından aynı gün AK Parti’den bir ismin Köşk’e davet edilerek hükümeti kurmakla görevlendirilmesi öngörülüyor.

ÖNCE GEÇİCİ GENEL BAŞKAN ARDINDAN KONGRE

AK Parti’nin tüzüğüne göre geçici genel başkanı MKYK seçiyor. MKYK parti genel başkanını seçmek üzere mevcut delegelerle kongre kararı alıyor. Geçici genel başkana hükümeti kurma görevi verilebilir. Genel başkan kimse, büyük kongrede de seçilirse o isim başbakan olarak ülkeyi 2015 seçimlerine götürecek. Kongre süreci ise 45 gün içinde tamamlanmak zorunda.
Seçim sürecinde YSK da aday olabilmek için istifa etmek zorunda olanların listesini açıkladı. Yargı mensupları, öğretim görevlileri, RTÜK üyeleri, memur statüsünde bulunanlar, belediye başkanları, askerler, sendika temsilcilerinin yer aldığı listede başbakanlar yer almıyor. Bu durumda Başbakan Erdoğan’ın istifa etmesi gerekmiyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim