• BIST 9530.47
  • Altın 2478.563
  • Dolar 32.4466
  • Euro 34.6709
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Erdoğan MKYK listesine kendine yakın isimleri ekledi

Erdoğan MKYK listesine kendine yakın isimleri ekledi
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Davutoğlu’na karşı yürüttüğü ‘Binali Yıldırım operasyonu’ ile hem MKYK’nin kendine yakın isimlerden oluşmasını sağladı hem de örgütteki gücünü ölçtü.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında büyük krize yol açan, bugün yapılacak kongrede delegelerin oyuna sunulacak olan 50 kişilik MKYK listesi, büyük oranda Erdoğan’a yakın isimlerden oluşacak. Sarayın danışman kadrosunda yer alan Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bekir Bozdağ, Nurettin Canikli’nin MKYK’ya girmesine kesin gözüyle bakılıyor. 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yakınlığıyla bilinen Bülent Arınç, Ali Babacan, Hüseyin Çelik ve Beşir Atalay’ın ise liste dışı kalacağı ifade ediliyor. Erdoğan, Gül ekibini de tasfiye ederek Davutoğlu’nun etrafını kendi adamlarından oluşturacak.

Erdoğan ile Davutoğlu arasında yaşanan MKYK listesi krizinin partideki yansımaları dün de sürdü. İkili arasında varılan uzlaşmaya göre Erdoğan’ın MKYK listesinin büyük çoğunluğunu kendisinin belirleyeceğine dikkat çekiliyor. Parti kulislerinde, Erdoğan’ın danışman kadrosunda yer alan Binali Yıldırım, Burhan Kuzu, Bekir Bozdağ ile Nurettin Canikli, Mehmet Ali Şahin, Ömer Çelik, Faruk Çelik, Mehdi Eker, Mustafa Şentop, Süleyman Soylu, Edibe Sözen, Zeid Aslan, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Veysel Eroğlu ile Hayati Yazıcı’nın yeni MKYK’de yer alacağına dikkat çekiliyor. Eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Erdoğan’ın eski danışmanı Mücahit Arslan ile damadı Berat Albayrak da kurula girecek isimler arasında sayılıyor.

Gül ekibine tasfiye

11. Cumhurbaşkanı Abdullah’e yakın olarak nitelendirilen Bülent Arınç, Hüseyin Çelik, Ali Babacan, Salih Kapusuz, Beşir Atalay ve Sadullah Ergin’in ise liste dışı kalacağı dile getiriliyor. Erdoğan ile Davutoğlu arasında son dakikada yeni bir kriz çıkmaması ve listeye Erdoğan’ın şekil vermesi durumunda Davutoğlu’nun çalışma ekibinin büyük bölümü Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın belirlediği isimlerden oluşacak. Erdoğan’ın Binali Yıldırım’ın genel başkan adaylığını öne sürecek kadar liste konusunda diretmesinin altında, kendisine rağmen partide farklı kararlar alınmasının önüne geçme isteğinin yattığı kaydediliyor.

Erdoğan’ın Binali Yıldırım kozunu öne sürerek hem MKYK’de dediğini yaptırmış, hem de teşkilattaki gücünü ölçmüş oldu. Yıldırım için kısa sürede 1000’e yakın delegeden imza toplanmasının teşkilattaki Erdoğan ağırlığını gösterdiği dile getirilirken, kulislerde Davutoğlu’nun bundan sonra işinin daha zor olacağına dikkat çekiliyor. Partinin 1 Kasım seçiminde başarısız çıkması durumunda genel başkan değişiminin yeniden gündeme gelebileceği kaydediliyor.

HDP çağrıldı, Gül gelmiyor

AKP Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, bugün yapılacak kongrede 12 bini salonun içinde 28 bini salon dışında olacak şekilde toplam 40 bin kişinin katılmasının planlandığını ifade etti. Atalay, “Bin 100’ü seçilmiş toplam bin 445 delege oy kullanacak. Partinin kuruluşundan bu yana bütün kadroların buluştuğu bir toplantı olacak” dedi. Kongreye akreditesi yapılmış 300 civarında yabancı konuğun katılacağına kaydeden Atalay, HDP’nin de arasında olduğu toplam 11 siyasi partinin kongreye davet edildiğini kaydetti. Atalay, 50 ulusal, 20 uluslararası basın kuruluşunun kongreyi izleyeceğini toplam 800 basın mensubunun akredite olduğunu belirtti. Kongrede sürpriz film gösterimleri yapılacağı ifade eden Atalay, seçim şarkısının da duyurulacağını söyledi. Atalay, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün doğrudan Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından aranarak sözlü olarak davet edildiğini ancak Gül’ün kongreye katılamayacağını kaydetti.

2 maddelik değişiklik

AKP’nin bugünkü kongresinde tüzük komisyonunun, 2 maddelik bir değişiklik teklifinde bulunacağı öğrenildi. Tüzükte, 25. dönem milletvekilleriyle ilgili 3 dönem kuralının uygulanmayacağına ilişkin düzenleme ile partinin il ve ilçe başkanlığı seçiminde delegelerin imzasıyla aday olma koşulunun getirilmesi planlanıyor. AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin’in açıkladığı “Kurucu Değerler Kurulu” oluşturulmasından ise vazgeçme eğiliminin öne çıktığı öğrenilirken, bazı parti yöneticileri “Zaten partide bunun için kurullar var. Ayrıca bir kurul oluşturmaya gerek yok” dedi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim