• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Erdoğan kritik zirve için Rusya’da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, kritik bir dönemde gerçekleşen G20 zirvesine katılmak için Rusya'da.
Dünyanın en gelişmiş 20 ekonomisine sahip G20 ülkeleri zirvesine katılmak üzere Rusya’nın ikinci büyük şehri St. Petersburg’a giden Başbakan Erdoğan, iki günlük zirve süresince Türk şirketi “Rönesans” tarafından inşa edilen ve işletilen “Crowne Plaza” otelinde kalacak.
 
G20 ülkeleri zirvesi resmi açılışı bugün TSI 15.00 civarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in konuşmasıyla yapılacak.
 
Zirve şehrin dışındaki “Strelya” adlı çarlık döneminden kalma sarayda gerçekleşiyor. Resmi gündeminde ekonomiyle ilgili konular bulunmasına rağmen, zirveye Suriye krizinin damgasını vurması bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın St. Petersburg’daki G20 zirvesinde gerçekleştireceği kritik temas ve görüşmelere Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Çavuşoğlu eşlik ediyor.
 
ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ
 
Rusya’nın özellikle Türkiye’nin Suriye konusunda izlediği politikaları eleştirdiği biliniyor. Başbakan Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında bu konuda yapılacak temas şimdilik “ayaküstü görüşme” olarak programda yer alıyor. Böylece Kremlin Sarayı Türkiye’ye “Sizinle Suriye meselesini uzun boylu yeniden tartışmayı düşünmüyoruz” mesajı veriyor. Bu yüzden yaklaşık 20 dakika sürecek Putin-Erdoğan ayaküstü görüşmesi ikili temasa dönüşmesi durumunda Rusya’nın Suriye tavrında ciddi bir değişim gerçekleştirmeye hazır olduğu sinyali olarak algılanacağı şimdiden gözlemciler tarafından dile getiriliyor.
 
Rusya’nın arası zirvenin en önemli konuğu olan ve Suriye’ye müdahale hazırlayan ABD Başkanı Barack Obama ile de ciddi biçimde açık. Daha zirve açılışı yapılmadan Putin’in “yalancı” dediği ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin St. Petersburg’a gelmekten son anda vazgeçtiği Rus kaynaklar tarafından açıklandı. Kerry ise Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’un telefonlarına bile cevap vermez oldu. G20 ülkeleri zirvesinde çıkabilecek en büyük kriz ise ABD Başkanı Barack Obama ile ilgili. Sabah saatlerinden itibaren yayılan fısıltılara göre Obama zirve açılışına katıldıktan kısa bir süre sonra Putin ile hiçbir temas yapmaksızın Washington’a dönebileceği söylenmekte.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim