• BIST 9138.22
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Erdoğan Katar'da, Rusya'nın petrol iddialarına yanıt verdi

Erdoğan Katar'da, Rusya'nın petrol iddialarına yanıt verdi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rus uçağının düşürülmesine ilişkin olarak, "Her millet, her ülke karşısındaki ülkeye saygı duymalı ve onun onuru ile oynamamalı" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, temaslarda bulunmak üzere gittiği Katar’da, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad Al Sani tarafından resmi törenle karşılandı.
Erdoğan, Katar Üniversitesince kendisine verilen "Fahri Doktora" takdim töreninde de konuştu. Erdoğan'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:

"Dünyamız çetin bir dönemden geçiyor. Ülkelerimizin de yer aldığı bölge ciddi sıkıntılar yaşıyor. Türkiye tarihi coğrafi özellikleri nedeniyle birden fazla fay hattının kesişim noktasında olan bir ülke. Suriye ve Irak'ta yaşanan müessif olaylar hergün daha da tırmanıyor.
Suriye ile 911 kilometrelik sınırımız var. Buralarla ilgi alakası olmayanların buralara girmelerini anlamak güç. Terörle mücadele bahane edilerek sivil halk öldürülüyorsa burada düşünmek lazım. Türkiye'nin etrafındaki sorunlar bunlarla da sınırlı değil. Aynı zamanda bir Karadeniz ülkesi olan Türkiye, Karadeniz ve güney Kafkasya'daki bir dizi sıkıntıyla yakından ilgilenmek durumundadır. Şu anda Kırım'da yaşananlar, Ukrayna'da yaşananlar ortada.
2008 yılında başlayan mali krizi pek çok Avrupa ülkesini önemli sınamalarla karşı karşıya bıraktı. Avrupa'da bazı çevrelerin yaşadığı sıkıntılara tepkilerini Müslümanlara yöneltmeleri yeni sıkıntılara yol açıyor.

UÇAĞIN VURULDUKTAN SONRA RUSYA'YA AİT OLDUĞU ANLAŞILDI

24 Kasım tarihinde Hatay ilimizin güneyinde üzüntü verici bir hadise yaşadık. 5 dakika içinde 10 kez ikaz edilmelerine rağmen ülkemize ilerlemeyi sürdüren ve o anda milleyeti bilinmeyen 2 savaş uçağı sınırımızdan girdiler. Bu uçaklardan biri tekrar Suriye topraklarına girdi, diğeri ise sınırlarımız içerisindeki vurularak düşürüldü. Olay sonrası uçağın Rusya'ya ait olduğu anlaşıldı.

G20'DE PUTİN'İ UYARMIŞTIM

Birinci hava sahası ihlalinde uyardık. Bizzat kendim konuştum, herhalde ihmal var dediler. G20 toplantısında Putin ile konuştum, farklı bir yaklaşım gösterdiler, bir daha olmayacak dediler. G20'den döndük geldik ve ardından bu oldu. Bunu anlamak mümkün değil. Her ülke hangi güce sahip olursa olsun, karşısındaki ülkeye saygı duymalı onuruyla oynamamalıdır. Kaldı ki bizim stratejik işbirliğimiz var.
Suriye'de 400 bine yakın insanı öldüren Esed'in ülkesinde ne işiniz var. Burada bir zulüm var, siz de onlarla birlikte hareket ediyorsanız zulme ortak olmuş olursunuz. Yaşanan hadise önceden açıkladığımız angajman kurallarımızın otomatik olarak uygulanması konusudur.

GERİLİMİ TIRMANDIRMA AMACIMIZ YOK

Bizim bu hadiseyi tırmandırma amacımız kesinlikle bulunmamaktadır. Diplomasi ve diyalog kanallarının işletilerek, sağduyunun galip geleceğini umuyorum. Ateşe körükle gitmek kimsenin yararına değil. Türkiye ile Rusya, önlerinde gerçekten çok büyük iş birliği potansiyelleri olan iki büyük ülkedir.

DUYGUSAL DAVRANMAYACAĞIZ

Biz, duygusal davranmadık şu ana kadar bundan sonra da duygusal davranmayacağız. Biz, uluslararası diplomasi neyi gerektiriyorsa o diplomatik dille hareket edeceğiz. Bu sorunun ne mevcut ilişkimize ne de potansiyelimize daha fazla zarar vermesini istemiyoruz. İyi ilişkilerimizin irtifa kaybetmesini istemiyoruz.
Rusya'nın, haklı olduğumuzu tüm dünyanın kabul ettiği bir konuda verdiği orantısız tepkileri üzüntü ile takip ediyoruz. Bu tepkilerin devam etmesi durumunda elbette biz de kendi tedbirlerimizi almak mecburiyetinde kalacağız.

TERÖR ÖRGÜTÜNDEN PETROL ALACAK KADAR AHLAKİ DEĞERLERİMİZİ KAYBETMEDİK

Özellikle DAİŞ'in petrollerini Türkiye'nin satın aldığını söylemek gibi bir iftiranın içerisine girmek, böyle bir iftirayı Türkiye'ye atma hakkına kimse sahip değildir. Türkiye, bir terör örgütünden petrol alacak kadar ahlaki değerlerini kaybetmemiştir.

O KOLTUKTA OTURMAMALI

Paris'te de bunu söyledim, bu iftirayı atan ispat etmek durumundadır. İspat ettikleri anda bu koltukta durmam ancak iftirayı atanların da o koltukta oturmamaları gerekir. Dürüst siyaset bunu gerektirir, biz bugüne kadar böyle gördük. Bizim nereden ne aldığımız belli.
Dünyada DAİŞ ile mücadele konusunda Türkiye kadar kapsamlı ve sonuç alıcı mücadele yürüten başka ülke yoktur. Kimileri DAİŞ'i bahane ederek Suriye'de kendi projelerini hayata geçirirken Türkiye doğrudan bu örgütün saldırılarına maruz kalma pahasına, mazlum kardeşlerinin yanında yer almayı tercih etmiştir.
Dünyada 60 milyon yerinden zorla edilmiş insan bulunuyor. Bu acı tablo küresel sınamalara karşı küresel çözümler getirilmesi bir ilkedir. Sığınmacılara yönelik kapıları kapatan dini ayrımcılığın olduğunu görmek üzüntü verici. Terörü bir dinle eşleştirmek en çok teröristlerin amacına hizmet eder.

Türkiye bu insani trajediyle 5 yıldır yüz yüze.  Son dönemde bu insanların Avrupa'ya yönelmelerinin nedeni ülkelerine dönem umudunu kaybetme nedenidir. Bu krizi gerçek bir siyasi dönüşümle çözüm bulunamadıkça mülteci sorunu çözülemez."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim