• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Erdoğan, inovasyon hedefini açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği 'İnovasyon Haftası' etkinliğinde konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlediği 'İnovasyon Haftası' etkinliğinde önemli açıklamalarda bulundu.

İşte Başbakan'ın konuşması:

Önümüzdeki dönemde desteklerimizi arttırarak bunu devam ettireceğiz. Girişimcilerin inovasyon çalışmalarına destek vermeye devam ettireceğiz.

O ANNENİN DRAMINI GÖRMÜŞSÜNÜZDÜR

Yavrusuna süt ulaştırmak için denizde dalgalarla boğuşan annenin dramını herhalde gazetelerde okumuşsunuzdur. Dünyada mücadele böyle devam ediyor. Bilimin bu seviyeye ulaşmasında doğu medeniyetlerinin büyük payı bulunuyor.
Bu dönemde astronomide, tıpta, tıpta yaşanan gelişmeleri sonraki dönemde yapılan çalışmaların bunlar hep temelini oluşturdu

İSTANBUL BİLİMİN MERKEZİYDİ

Selçuklu ve Osmanlı devletleri döneminde de Konya'dan Bursa'ya, Sivas'tan Edirne'ye ve elbette İstanbul bilimin kültürün, ticaretin dünyadaki önemli merkezleri olmuştur. Taklit eden takip eden asla öne geçemez. Üretmeyip, üretilenle yetinen, başkasının avucuna bakan asla liderlik konumuna yükselemez.

Daha fazla yatırım yapmak zorunda olduğumuz açıktır. Bilim ve sanatın çok geliştiği şehirler esasında cazibe merkezi olan şehirlerdir. Konya döneminin önemli bir başkenti olan Konya, bilimin, sanatçıların önde gelen isimlerini çekmiştir. Daha fazla bilim insanı Konya'ya akın etmiştir. İstanbul'da da durum aynıdır. Kurtuba, Bağdat da aynı şekilde dönemlerinin cazibe merkezleridir. Bugün de bu gerçeğin değişmediğini görüyoruz.
Dünyanın en başarılı üniversiteleri, AR-GE merkezleri uluslararası bir kimlik taşıyorlar.
Silikon Vadisi sadece ABD vatandaşlarından değil dünyanın her ülkesinden başarılı insanların emekleriyle ayakta duruyor. Bizim de bu gerçeği görmemiz gerekiyor

Bugüne kadar 7 büyük şehirimizde bilim merkezleri faaliyete geçti. Önümüzdeki 5 yıl içinde bilim merkezlerimizi 81 ilimize yaymak için çalışıyoruz.

Bugüne kadar bünyelerinde araştırma geliştirme faaliyeti yürüten firmalarımıza destek veriyoruz. Bu desteklerimizi arttırarak bunu devam ettireceğiz.Kalkınmanın temelinin bilim olduğunu biliyoruz. Bilim ve teknoloji bakımından insanlığın ulaşmış olduğu yer göz kamaştırıcıdır. Bu imkandan her toplum, her ülke aynı derecede faydalanamıyor. Akdeniz'e atlayarak bizim sahillere kadar yavrusuna süt ulaştırmak için denizde dalgalarla savaşan annenin dramını gazetelerde okumuşsunuzudr. Bilimin bu sevyelere ulaşmasında doğu medeniyetlerinin büyük payı bulunuyor. Taklit eden takip eden asla öne geçemez. Üretmeyip üretilenle yetinen asla liderlik konumuna yükselemez. Irkçılık bilimin ve sanatın da düşmanıdır. Hiçbir ırkçı  devlet ve toplumun öne çıktığını göremezsiniz. Türkiye kadim tarihi içinde hiçbir zaman ırkçı anlayışa sahip olmamış insanlık dışı yaklaşıma hoşgörü ile bakmamıştır. Türkiye hoşgörü iklimini, kardeşlik iklimini daha da güçlendirerek bilim sanat ve sporda da artık farklı kulvarda ilerliyoruz. Henüz başlangıç aşamasındayız. İnanıyorum ki başta etğim olmak üzere bilimde atılan adımlar kartopu gibi büyüyecek Türkiye'yi küresel düzlemde öne çıkaracaktır.

Dünyada yarışın içerisne girmek için bu yarışta olması gereken özelliklere sahip olmanız gerekiyor yoksa bunu başaramazsınız. Kağnılarla yürüyerek bir yere varamayız. Banliyo trenleri onlarla da yürüyerek bie yere varamazsınız. Onlar da tarih oluyor. Şimdi Türkiye'de YHT baklıyorsunuz Ankara'dan Eskişehir'e, bir tarafndan Ankara Konya tüm bunların hepsi yapılmış, yapılmakta ve devam ediyor. Bu hızı yakalamak zorundayız.  Biz bir tribün izleyicisi olamayız. Yarışın içerisinde olacağız. İnsansız hava araçlarımızı yapıyoruz. Bugüne kadar İHA'mız yoktu. Herhangi ülke verirse Amerika, İsrail verirse alacağız vermezlerse yandık. Şimdi kendimiz üğretiyoruz. Yakın gelecekte de ihracına başlayacağızç Şimdi tankımızı üreteceğiz. Yakın zamanda seri üretimine geçeceğiz. Kendi helikopterimizi üretir hale geldik. Gemiler dolusu buğday ihraç etseniz ne olur? Mısır ihraç etseniz ne olur? Bir şey kazanamazsınız. Tekstil bile bizim için nihai çözüm değildir.

Artık tablet bilgisayarla okula giden bir nesli göreceksiniz. Ülke olarak 2023 yılı için belirlediğimiz hedeflere kararlılıkla ilerliyoruz. Geleceğin inovasyonunda hedeflediğimiz eğitimli insan gücümüzle teknolojik adımları atmaya devam edeceğiz. Gündemi belirleyen değil gündem belirleyen bir ülke olmak zorundayız.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim