• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Erdoğan Hakan Fidan'ı neden istemedi?

Erdoğan Hakan Fidan'ı neden istemedi?
MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olacağı uzun süre konuşuldu. Davutoğlu'nun bakan olmasını istediği Fidan'a Erdoğan'ın karşı çıktığı ortaya çıktı.

Ahmet Davutoğlu hükümetinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın Dışişleri Bakanı olması bekleniyordu. Ancak, Fidan MİT Müsteşarlığı görevinde kaldı. Erdoğan, çözüm süreci, çevremizdeki sıcak gelişmeler ve paralel yapıyla mücadele için Fidan'ın MİT'te kalmasını istedi.

Bakanlık için istekli olduğu belirtilen Hakan Fidan'ı Ahmet Davutoğlu çok istedi. Ancak Erdoğan bunu geri çevirdi. Milliyet'ten Serpil Çevikcan, Erdoğan ile Davutoğlu arasındaki Fidan görümelerinin perde arkasını yazdı. İşte o yazı:

FİDAN'IN BAKANLIK DEFTERİ 10 GÜN ÖNCE KAPANDI

Birkaç gün öncesine kadar adı güçlü bir biçimde Dışişleri Bakanlığı için geçen MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ın neden yerinde kaldığına odaklanmak gerekiyor.

Aldığım bilgiler, Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması konusunun aslında 10 gün önce kapandığını gösteriyor.

DAVUTOĞLU FİDAN'I NEDEN İSTEDİ?

Davutoğlu’nun, Fidan’ın Dışişleri Bakanlığı koltuğuna oturması için uzun süre ısrar ettiği, ancak Erdoğan’ın kararının MİT’ten yana olduğu söyleniyor.

Kulislerdeki bilgilere göre, Davutoğlu’nun Fidan ısrarında iki gerekçe öne çıkmış.

Birincisi; Başbakan olarak dış politikanın haricindeki alanlara yoğunlaşma zorunluluğu. Davutoğlu’nun, bu zorunluluk nedeniyle; devredeceği dosyalara arka planıyla hakim olan, bakanlığı sırasında çok yakın mesaide bulunduğu Fidan’ı istediği belirtiliyor.

SICAK GELİŞMELERE İSTİHBARATÇI YAKINLIĞI

Fidan’ın, yakın coğrafyadaki sıcak gelişmelere, “istihbarat” boyutuyla da hakim olmasının, Dışişleri Bakanlığı görevini yürütürken hem kendisinin hem de hükümetin işini kolaylaştıracağı düşüncesinin de Davutoğlu açısından kritik önemle görüldüğü kaydediliyor.

MİT Müsteşarı’nın, parti koridorlarını aşındırmayan tarafsız bürokrat kimliğinin, parti içi dengelerin gözetilmesinin gerektirdiği hallerde bir avantaj olduğu tezinin de altı çiziliyor.

Çözüm süreci ya da çetrefilli diplomatik problemlerin ele alınış süreçlerinde bu kimliğin Başbakan Davutoğlu’nun elini güçlendireceği ve karar mekanizmalarını hızlandıracağı, Fidan ısrarında bunun da etkili olduğu belirtiliyor.

ERDOĞAN'IN KARŞI ÇIKMA GEREKÇELERİ

Ancak son kertede Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararı Fidan’ın şimdilik MİT’in başında kalmasından yana oluyor.
Erdoğan’ın, bölgedeki sıcak gelişmeler, çözüm süreci ve paralel yapıyla mücadele nedeniyle MİT’in tam randımanla ve en ufak bir zafiyete yol açmadan çalışmasının önemini gözeterek değerlendirmelerini yaptığı kaydediliyor. Erdoğan’ın, mesaisinin Fidan’a zaten geniş bir yetki alanı sağladığını düşündüğü belirtiliyor.

BAKANLIKTAN DAHA ÖNEMLİ KONUMA SAHİP

Hatta, Erdoğan’ın MİT’i, “ayrı bir yerde konumlandırdığı” ve bu dönemde MİT’ten daha kilit öneme sahip herhangi bir bakanlık olmadığını söylediği konuşuluyor.

Bu arada, Fidan’ın, adının Dışişleri Bakanı olarak konuşulduğu süreç boyunca ne Erdoğan’a ne Davutoğlu’na herhangi bir talepte ya da beklenti beyanında bulunmadığı özellikle vurgulanıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim