• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanıyla görüştü

Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanıyla görüştü
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Fransa arasındaki ikili ilişkiler ve uluslararası sorunlar konuşuldu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleşen görüşmede, Türkiye-Fransa arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra uluslararası sorunlar hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu. Görüşmede, Irak başta olmak üzere Suriye ve İran'ın da dahil edildiği bölgesel konular ayrıntılı şekilde masaya yatırıldı.

TOPLANTIDA KİMLER VARDI

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Başbakan Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Hollande arasında gerçekleşen toplantıya; AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genel Başkan Danışmanı Binali Yıldırım, Paris Büyükelçisi Hakkı Akil, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir ve Baş Müsteşar Yardımcısı'nın da hazır bulundu. Fransız tarafının katılımcıları arasında Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, Cumhurbaşkanı Kurmay Başkanı General Benoit Puga'nın da yer aldığı öğrenildi.

ERDOĞAN'DAN AB MESAJI

Toplantıda ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğine değinen iki lider, ticaret hacminin daha da artırılması için gayret gösterme konusunda mutabık kaldılar. Görüşmede ayrıca Türkiye'nin AB'ye üyelik süreciyle ilgili olarak, yeni fasılların açılmasına yönelik çabaların önemine değinildi. Başbakan Erdoğan'ın bu çerçevede 2014'ün Türkiye açısından yeni bir AB yılı olmasına büyük önem verdiklerininde ifade ettiği öğrenildi.

"İŞBİRLİĞİ ARTIRILMALI"

Fransa-Türkiye arasında 1952'de imzalanan kültür anlaşmasının güncellenmesi gerektiği de belirtildi. Erdoğan ve Hollande, nükleer enerji ve savunma sanayii konularında iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılması ve hızlandırılması gerektiğine de işaret ettiler.

TANAP DA MASADAYDI

Masaya yatırılan konular arasında Avrupa enerji güvenliği, bu konuda Türkiye'nin oynayabileceği rol ve TANAP projesi de yer aldı. Terörle mücadele konusunda uluslararası işbirliğinin önemine dikkati çeken iki liderin, bu husustaki iki ülke arasındaki işbirliğinin ve koordinasyonun daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirttikleri bilgisi edinildi.

IRAK VE SURİYE'DEKİ SON DURUM

Başbakan Tayip Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Hollande, IŞİD saldırısıyla kargaşaya sürüklenen Irak ve Suriye'de yaşanan son gelişmelerin yanında Kırım meselesi de dahil olmak üzere Ukrayna hakkında da görüş teatisinde bulundu. Görüşmede, Karabağ sorununa çözüm bulmaya yönelik çabalara da değinildi. Görüşmede, AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Genel Başkan Danışmanı Binali Yıldırım ve Türkiye'nin Paris Büyükelçisi Hakkı Akil de katıldı .

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim