• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Erdoğan Fatih Projesi töreninde konuşuyor

Erdoğan Fatih Projesi töreninde konuşuyor
Başbakan Erdoğan Eğitimde Fatih Projesi tablet dağıtım töreninde konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Bugün 81 vilayetimizde tam 100 bin adet tablet bilgisayarı öğrencileirmize teslim ediyoruz. Şu ana kadar 63 bin adet tableti öğrencileirmize dağıttık. Bugün 100 binini daha teslim ediyoruz. İnşallah Mart'ın sonuna kadar bu sayıyı 675 bine ulaştıracağız. Tablet bilgisayarlarınız hepinize hayırlı olsun. 

Eğitimin alt yapısını köklü şekilde değiştiriyoruz. Bilim ve teknolojideki gelişmeleri ülkemize yansıtıyoruz. Dünyada örneği olmayan son derece modern bir eğitim altyapısı inşa ediyoruz. Çocuklar sizler eski Türkiye'yi görmediniz. Anne babalarınız büyükbabalarınız o Türkiye'yi gördü. Eski Türkiye'de şimdiki kadar çok okul yoktu. Eski Türkiye'de şimdiki kadar çok öğretmen de yoktu. Sizin kolaylıkla sahip olduğunuz silgi kalem defter ve kitabı elde edebilmek bile çok zordu. Bizim çocukluğumuzda anne babalarımızın ağabeylerimizin özellikle ne tür çileler çektiğini biliyoruz. 

Kitap alabilmek için kırtasiye dükkanlarını nasıl dolaştığımızı biliyoruz. Teksir makineleri okulumuzun matbaası gibiydi. Saman kağıtlarında teksir mürekkebinin nasıl dağıldığını ve metinlerin okunamaz hale geldiğini hatırlıyoruz. Böyle geldik... Onun için de çalakalem öğretmenimiz dersi anlatır biz de notları tutardık. Eski Türkiye buydu. Halbuki eğitim herşeyin başıydı. Ama buna rağmen o günkü yönetimler bu imkanlarla bizi buluşturamadılar. Biz 70 kişilik sınıfta okuduk. Hatta bazı yerlerde 100'e ulaşan sınıflar vardı. 

Biz bunu görerek kendi yaşadıklarımızdan dersler çıkararak enerjimizi ve kaynaklarımızı dört temel taş üzerine inşa edeceğiz dedik. Birinci sıraya da eğitimi koyduk. İkinci sağlık, üç adalet, dört emniyet... Çocuklarımız herşeyin en iyisine layıktır. Bu yüzden bütçeden en fazla payı eğitime ayıracağız dedik ve öyle de yaptık. Çocuklarımızın gençlerimizin sizlerin en iyi eğitimi alması için en fazla kadroyu eğitime tahsis ettik. Derslik sayıları yetersizdi. 79 senede inşa edilen derslik sayısının yarıdan fazlasını biz şu 11 yılda inşa ettik. Çünkü yeterli değildi. 70 kişilik derslikler vardı. Onun için 11 yılda 205 bin yeni derslik açtık. Sınıflardaki bu sayıyı azalttık. Hedef 30 öğrenci ve aşağısıdır. Buna yönelik çalışmalarımız devam ediyor. 

Ders kitaplarındaki karmaşayı ortadan kaldırdık. Okul başladığında sıralarınızın üzerinde birinci hamur kağıttan kitaplarınızı buluyorsunuz. Türkiye'nin dört bir yanında bu var. Bu bir iane ve lütuf değildir. Bu sadece devletin vatandaşına karşı görevini yerine getirmesi olayıdır. Bu eskiden böyle değildi. Devlet öğrenciye kitap defter vermezdi. Öğrenci kendisi arar bulurdu. Günlerce kitap peşinden koşardı. Bu sorunu ortadan kaldırdık. Bundan sonra da bu aynı şekilde devam edecek. Bu yıldan itibaren özel okullarda da artık ders kitaplarını biz vermeye başlıyoruz. Orada da bir sıkıntı olsun istemedik. 

Bazı aileler çocuklarını okula göndermek için imkana sahip değildi. Çocuk okuldan uzak kalamaz dedik. Yoksul da olsa her çocuk okula gidecek eğitim alacak dedik. Yoksul ailelere destek sağlamaya başladık. Her ay bu ailelere çocuklarını okula göndermeleri için katkıda bulunuyoruz. Zorunlu eğitimi 12 yıla çıkardık. 4+4+4... Kesintisiz eğitime son vererek meslek liselerinin önünü açtık. Yeni seçmeli dersler belirledik. Kuran, Siyer, hukuk, dil ve adalet derslerini seçmeli yaptık. 19 bin labaratuvardan 35 bin labaratuvara çıkardık. 12 bin kütüphaneden 22 bin kütüphaneye çıkardık. Eğitimin olmazsa olmaz unsuru öğretmenleri de unutmadık. 417 bin yeni öğretmen atadık. Önceki hafta 10 bin öğretmen daha atadık. 

Altyapıyı böyle değiştirirken teknolojiyi de sınıflarımıza getirdik. Meslek liseleri hariç tüm liselerimizde 85 bin etkileşimli akıllı tahta yerleştirdik. Meslek liseleri için de sözleşmeler imzalandı. 40 bin okula daha etkileşimli tahta kazandıracağız. 350 bin tahta öğrencilerimizin hizmetinde olacak. Bu tahtalarda ve tabletlerde kullanılacak kaynaklar hazırlanıyor. Şu ana kadar 5 bin ders videosu ve 3 bin ses kaydı oluşturuldu. 54 bin adet ders malzemesi hazırlandı. 100 bin öğretmenimiz Fatih projesi eğitimi aldı. Tablet bilgisayarda süreci hızlandırıyoruz. 10 milyon 600 bin adet tablet anlaşması ihale aşamasına geldi. Dünyanın en büyük firmaları bunun için yarışıyor. Üretimi de ülkemizde yapacaklar. Ortak üretim... 

Ne yapıyorsak sizler için yapıyoruz. Bizim yaşadığımız zorlukları sizin yaşamasını istemiyoruz. Sizlere daha büyük bir Türkiye emanet etmek için doğumunuzdan başlayarak her aşamadan sizlere en iyi imkanları sunmak için çalışıyoruz. Okul öncesi eğitime de farklı bir destek veriyoruz. Büyüdüğünüzde her biriniz iyi bir doktor, mühendis, bilim insanı, işçi, yargıç, memur, asker polis ve öğretmen olacaksınız. 

Şunu lütfen unutmayın sevgili çocuklar. Bu ülkeyi biz atalarımızdan miras olarak aldık. Bu ülkeyi aziz şehitlerin bir emaneti olarak aldık. Şehitlerimiz canlarını vatanları için verirken, bu ülkenin çocuklarının emniyet içinde en iyi imkanlar içinde yaşamalarını arzu ediyordu. Biz şehitlerimize bir borç olarak çocuklarımıza en iyi imkanları sunmanın çabası içindeyiz. Siz de bu ülke için sadakatle çalışacağınıza bu ülkeyi büyütmek için koşturacağınıza inanıyorum.

Bizim dört önemli başlğıımız var. Biz tek millet bilinciyle yürümeliyiz. Bu da Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıdır. Biz tek bayrak ile bugüne geldik öyle yürüyeceğiz. bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır. Böyle inanacağız. Bayrağımız anlamlı. Rengini şehit kanından almış hilalimiz bağımsızlığın yıldız şehitlerimizin sembolü. Onun için tartışma yok bayrak üzerinde. Ve tek vatan... 780 bin km kare tek vatan. Bunun üzerinde bölünmeyi kabul etmek asla mümkün değil. Dördüncüsü de tek devlet... Devlet içinde devleti asla kabul etmemiz mümkün değil. Bizim hepimizin vatanımıza karşı milletimize karşı bayrağımıza ve şehitlerimize karşı ahde vefa borcumuz var. Bize bu özgürlüğü sağlayanlara karşı vefa borcumuz var. 

Bizim başlattığımız reformları yatırımları üst seviyelere zirvelere sizler Türkiye'nin evlatları olarak taşıyacaksınız. Sizin çok eski ve şanlı bir tarihiniz var. Sizin dünyaya istikamet çizmiş ecdadınız var. Sizler Alparslan'ın Osman Gazi'nin Fatih'in Kanuni'nin Yavuz'un Sultan Abdülhamit'in torunusunuz. Şeyh Edebali, Akşemseddin, Mevlana, Yahya Kemal'in Mehmet Akif'in torunlarısınız. Sizler Kurtuluş savaşının başkomutanı Gazi Kemal'in ülkeyi emanet ettiği istikbalimiz olan evlatlarsınız. Sizler kendinize inanacak kendinize güveneceksiniz. Sizler özgüvenli olacaksınız. Hiçbir millet hiçbir devlet hiçbir medeniyet karşısında boynunuzu yere eğmeyecek, kendinizi ikinci sınıf hissetmeyeceksiniz. Hayatınız boyunca birbirinize hoşgörüyle davranmanızı, özgürlüklerine yaşam tarzlarına hasassiyetlerine hoşgörüyle bakmanızı rica ediyorum. El ele omuz omuza olacaksınız bir olacaksınız iri olacaksınız diri olacaksınız kardeş olacaksınız hep birlikte Türkiye olacaksınız. Olay bu! 

77 milyon tek bir milletin mensuplarıyız. Bu ülkeyi hep birlikte bu günlere taşıdık. Horgözle bakmadan hakkına kem gözle bakmadan incitmeden geleceği birlikte imar edeceğiz. Bizim tarihimizde medeniyetimizde özellikle inancımızda insanı doğuştan gelen özelliklerine göre tasnif etmek ayırmak birini diğerine üstün görmek asla yoktur. Nerede doğmuş olursa olsun annesi babası dili inancı kültürü deri rengi ne olursa olsun bu vatan toprağı üzerinde yaşayan herkes birdir beraberdir. Irkçılık bizim topraklarımızda kendine asla yer bulamamıştır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim