• BIST 9685.43
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Erdoğan: 'Birleşmiş Milletler ne işe yarar'

Başbakan Erdoğan Asya Pasifik Parakende Kongre Fuarı'nda Suriye'deki devam eden iç savaş hakkında çarpıcı açıklamalar yaptı.

Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları:

Her kültürün alışverişe yönelik çok ciddi birikimleri olduğunu biliyoruz. Bizim tarihimizde ahilik teşkilatı adı altında bir sistem oluşturulmuş ve bu sistem toplumun bir taşı olmuştur. Ahilik sistemi toplumun tüm meseleleri ile ilgililenen çok önemli bir teşkilattır. Ahilik teşkilatına ait olan bir kavramı özellikle vurgulamak istiyorum. Bizim esnafımız sabah dükkanını dua ile açar ve müşterisini beklemeye başlar. İlk aldığı para çok önemlidir ve bu paraya ''Siftah'' denir. Eğer komşusu siftah yapmadıysa gelen müşterisini o komşusuna yollar. Hile yapmayı bizim esnafımız her zaman ayıplamıştır.

Küreselleşen bir dünyadayız. Sermayenin ve rekabetin küreselleştiği bir dünyadayız. Küreselin yereli yok ettiği bir dünya olamaz. Eğer bir yerde sınırsız kazanma ve tüketme varsa orada adaletsizlik vardır. O yüzden dünyayı tehdit eden hırsla ilgili bir çok toplantıda uyarılarımızı yapıyoruz.

BARIŞI KÜRESELLEŞTİRMELİYİZ

Eğer dünya böyle giderse tüm para birimlerimiz elimizde bir kağıt parçası olarak kalacaktır. Ticaretin devamı için belli şartlar vardır. Adalet olacak, ülkeler adil olacak ve adil küreselleşecek, yollar açık olacak yollarda hırsızlar olmayacak, hem yerel anlamda hem küresel anlamda huzur ve istikrar olacak. Huzuru küreselleştirmek istiyorsak bu şartları yerine getirmeliyiz. Markaları küreselleştirirken barışı da küreselleştirmeliyiz. Çocukların kimyasal silahlarla öldürüldüğü bir dünyada vicdanlar da kurur.

BARIŞ VE HUZUR İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

Bölgede barış ve huzur için samimi bir şekilde mücadele veriyoruz. Ülke içinde var olan sorunları tamamen demokrasi çerçevesinde çözmeye çalışıyoruz. Ülke dışında ise halkın egemen olduğu sistemleri tamamen destekliyoruz. Eğer bir yerde deprem mi var, sel felaketi mi var biz oradayız. Asla bu müslümandır, bu hristiyandır diye ayrım yapmadan oradayız. Türk milleti şanına yaraşır olanı yapmak zorundadır bu zamana kadar yapdık ve yapmaya devam edeceğiz.

110 BİN İNSAN ÖLDÜRÜLDÜ

Somali'deki yoksulluğu dünya gündemine taşırken, çok açık söyliyeyim uluslararası kuruluşlar Somali'ye gerekli yardımı yapmamıştır. Suriye'de şu anda sadece 1700 insan kimyasal silahlarla öldürüldü. Bu zamana kadar Suriye'de 110 bin insan öldürüldü ama BM halen kimyasal saldırı ile ilgili kararını veremiyor. BM ne işe yarar. Bugün BM görevini yerine getiremiyor. 5 tane insanın dudağının arasında yönetilen dünya adil bir dünya olamaz. Bizim gençler şimdi bir kampanya başlattık, dünya 5'ten büyüktür diye. Artık bu sistemin değişmesi gerekiyor. Belli kişilerin yönlendirdiği BM dünyada barışı sağlayamaz. Ben bunu 11 yıllık Başbakanlığım döneminde defalarca dile getirdim ama işlerine gelmiyor.

REFORMLARA DEVAM EDİYORUZ

Dünyanın daha yaşanabilir bir yer olacağını biliyor ve mücadele veriyoruz. Tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye güven ve istikrara dayalı olarak kalkınmaya ve reformlarını cesaretle gerçekleştirmeye devam ediyor. Ayın 30'unda inşallah demokratikleşme paketi açıklayacağız. Söz verdiklerimizin yeni bir aşamasıdır bu. Son 10 yıl içinde Türkiye ekonomisi yıllık ortalama yüzde 5 büyüme kaydetti. Milli gelirimiz dolar bazında 3,5 kat arttı. İhracatımız 36 milyar dolardan 152 milyar dolara ulaştı. Yıllık 155 milyar doların üzerinde ihracat yapıyoruz bugün. Küresel kriz döneminde IMF ile Stand-By anlaşması yapmayı bırakın, IMF ile olan tüm borçlarını da kapattı. Enflasyonu kontrol altına aldık. Çift haneli rakamlardan tek haneliye düşürdük. Artan nüfusa rağmen 5 milyon kişiye istihdam sağladık.

2023 İÇİN ÖNEMLİ HEDEFLER BELİRLEDİK

Ekonomimiz çok kararlı bir şekilde taviz vermeden yolunda kararlılıkla ilerliyor. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı olan 2023 için çok önemli hedefler belirledik. Dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri olacağız. Ekonomiyi büyütürken insani değerleri, hak ve özgürlükleri, çevreyi ve özellikle geleceğimizi dikkate alıyoruz. Yıldızı her geçen gün parlayan bir ülkeyiz. Özgürce, rahatça yatırım yapılacak bir ülkedir. Küresel ticaretin gevenli olmasına her fırsatta katkı sağlayacağız. Türkiye'yi daha çok tanıyacağınıza, sunduğu fırsatları daha çok değerlendireceğinize yürekten inanıyorum.

www.istanbulhaber.com.tr

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim