• BIST 9079.97
  • Altın 2324.118
  • Dolar 32.3373
  • Euro 34.9482
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 14 °C

Erdoğan: Ben varken İsrail'le olmaz

Erdoğan: Ben varken İsrail'le olmaz
Başbakan Erdoğan, İsrail’in Gazze operasyonunun ilişkileri sıfırladığını belirterek, "Ben görevde bulunduğum sürece hiçbir zaman İsrail’le olumlu bir şey düşünemem. Başkaları düşünebilir, beni enterese etmiyor" dedi.

İsrail'in kara harekatına başlamasını değerlendiren Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Ben görevde bulunduğum sürece hiçbir zaman İsrail’le olumlu bir şey düşünemem. Başkaları düşünebilir, beni enterese etmiyor" dedi.
Başbakan Erdoğan, "Şu anda maslahatgüzar seviyesinde devam eden sürecin bundan sonraki yol haritasında şüphesiz Türkiye olarak, bir devlet terörü estiren İsrail'e olumlu bakmamız mümkün değil" dedi. Erdoğan, "Türkiye olarak bizim İsrail'e karşı tavrımız net. İsrail'le olan ilişkiler noktasında ilişkimizi sıfırlaştırmış noktadayız. Normalleşmenin olması bundan sonra mümkün değil" diye konuştu. 

Başbakan Erdoğan, İslam dünyasına da çağrısını yineledi. "İslam dünyası İsrail'e karşı tavrını ortaya net koymadığı sürece bu sıkıntılar sürecektir" dedi.

'Güçlere şirin görünmek gayretinde değilim'

Başbakan Erdoğan, "Tayyip Erdoğan'ı Batı farklı şekilde tanımlayabilir, 'gerilimcidir' diyebilir. Ben hakkın ve halkın rızasını kazanmakla görevliyim. Güçlere şirin görünmek gayretinde olmadım, olmayacağım. Şirin görünmek değil, mazlumların yanında yer almaktır görevim" dedi.
"Hukuku, hakkın ve haklının elindeki bir unsur olarak değerlendirmemiz lazım" diyen Başbakan, "Böyle değerlendirdiğimiz sürece İsrail bu zulmü devam ettiremez. Şu an galip gibi görünebilir, ama sonunda mağlup olacak İsrail'dir. Dünyanın başka yerinde yaşayan Yahudileri de rahatsız edecektir yaptıkları" dedi.

'İsrail soykırım yapıyor'

2009 yılında Davos'taki Dünya Ekonomik Forumu'nda söylediği sözleri hatırlatan Başbakan Erdoğan, "İsrail'in attığı adımın arkasında üç çocuk falan yok, yalan. Çünkü çocukları en iyi öldürmesini bilen devlet İsrail'dir. 'Siz çocukları öldürmesini en iyi bilirsiniz' demiştim. Şimdi yine çocukları öldürdüler, plajda bombaladılar" dedi.
İsrail'in orantısız güç kullanımıyla beraber saldırmaya devam ettiğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "İsrail terör estiriyor, soykırım yapıyor" dedi. Başbakan Erdoğan, "Görülen gerçek o ki, İsrail dünyada ve Ortadoğu'da barışı tehdit ediyor. Hiçbir zaman barış yanlısı olmamıştır, zulmetmeye devam etmektedir" dedi.

Mısır'ın arabuluculuğu

İsrail'in Hamas ile Fetih Hareketi arasında birlik hükümeti kurulmasını arzu etmediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Bir başka hesap daha var. Mısır'la görüşmelerde Hamas'ı dışlama gayretidir. Mısır taraf değildir ki; Gazze'dir, Hamas'tır, Filistin'dir taraf" dedi.
Mısır'ın ateşkes çağrısı sorulduğunda Başbakan Erdoğan şunları söyledi:
"Mısır taraf değil ki, Mısır'ın orada ne işi var? İsrail devletinin her zamanki yanlışlarının devamıdır; beş, altı saat ateşkes yapıp dünyaya şirin görünmek istiyorlar. İster Sisi'den gelsin, ister İsrail'den gelsin. Sisi burada taraf mıdır, değildir. Sisi kendisi de zalimdir, darbecidir. Diğerlerinden farkı yok. Hamas'ın gıda yollarını kapayanlardan birisi de odur. Mısır şu anda Gazze'ye insanî yardımın bile yollarını kapamıştır. Kimin talimatıyla, İsrail'in talimatıyla. Müşterek hareket ediyorlar. Olacaksan arabulucu ol, ama asıl taraf Filistin'dir, Gazze'dir."

İsrail'in bu yolla Mısır yönetimine meşruiyet kazandırmak istediğini söyleyen Başbakan Erdoğan, "Taraf ortada yok, mazlum ortada yok. Kendileri çalıp, kendileri oynuyorlar. Meşruiyet kazandırmak istiyorlar Mısır'a, Mısır hükümeti gayrimeşrudur. Darbeci hükümet kendisi çaldı, kendisini seçtirdi" dedi.

"Demokrasi halkın kendi iradesini rahatlıkla kullanabildiği, herkesin seçme ve seçilme hakkını rahatlıkla kullandığı rejimdir" diyen Başbakan, "Bunun adı 'güdümlü demokrasi'dir. 

'BMGK ciddi tavır almadı'

"Batılı ülkeler endişe etmekle bir yere varmak istiyor. Endişe etmekle bir yere varılmaz" diyen Başbakan, "BMGK'nın da dünya barışına karşı ciddi tavır almadıklarını görüyoruz, barışa katkılarının nasıl olacağını test ediyoruz. Eylülde BM Genel Kurulu olacak, orada Türkiye bunları dile getirecektir" dedi.

 

 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim