• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Erdinç: “Akdeniz Gep, Bölgeyi Şahlandıracak”

Erdinç: “Akdeniz Gep, Bölgeyi Şahlandıracak”
AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Av. Mehmet Şükrü Erdinç, Akdeniz Gelişim Projesi (Akdeniz GEP) ile 8 ilde toplam 3 bin...

AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Plan Bütçe Komisyonu Sözcüsü Av. Mehmet Şükrü Erdinç, Akdeniz Gelişim Projesi (Akdeniz GEP) ile 8 ilde toplam 3 bin 725 tesis yapılacağını ve bu tesislerin de bölgeyi şahlandıracağını söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığının 2016 bütçesi üzerine Plan ve Bütçe Komisyonu'nda söz alan Milletvekili Erdinç, Türkiye'nin her alanına dokunan bir Bakanlık olarak bahsettiği Orman ve Su İşleri Bakanlığına, Adana'nın kangren haline dönüşmüş Yedigöze Barajı Projesi'nin hayata geçirilmesi ile İmamoğlu Ovası'nın sulanmasında birinci merhalenin tamamlanması ve ikinci merhalenin ikinci kısmının temelinin atılmasından dolayı teşekkür etti.

Adana'yı da içine alan oldukça kapsamlı bir proje olan Akdeniz Gelişim Projesi (Akdeniz-GEP) hakkında önemli ve çok faydalı bir proje olarak bahseden Milletvekili Erdinç, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Akdeniz Bölgesi'nin böylesine ciddi yatırımlara vesile olacak şekilde bir proje içerisine dahil edilmesini takdirle karşıladığını söyledi.

"2019'DA TAMAMLANACAK"

Milletvekili Erdinç, Akdeniz-GEP ile ilgili olarak ayrıca şunları paylaştı:

"Projeye baktığımızda, içerisinde baraj, gölet, sulama tesisi, içme suyu temin tesisi, taşkın kontrol tesisi, ağaçlandırma ve ormancılık tesisleri, milli park ve tabiatı koruma projeleri ve meteorolojik tesisler gibi birçok eserin hayata geçirileceğini görüyoruz. Tabii, 8 ilde yürütülen çalışmaların geniş bir çatı altında tek bir proje içerisine dahil edilmesi de bu projenin hayata geçirmesinin kolaylaşması anlamında değerli olduğunu da düşünüyorum. 2015-2019 yılları içerisinde yapılacak yatırımların planlandığı bu projede 37 milyar liralık bir yatırım öngörülmektedir. 3 bin 724 projenin hayata geçirileceği belirtilmektedir ki geçtiğimiz iki hafta öncesinde Adana'da bu projelerden 5 tanesinin temelinin atılmasına birlikte tanıklık ettik."

"İNSAN YAŞAMI MEVZUATTAN ÖNEMLİ"

Milletvekili Erdinç, ayrıca Sarıhamzalı ve Yunusoğlu mahallelerinin ortasından geçen üstü açık drenaj kanallarının temizlenmesi konusunda yaşanan bürokratik sıkıntıyla ilgili olarak da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Hiçbir mevzuat insan yaşamından daha değerli değildir" sözlerini hatırlatıp, Orman Bakanı Veysel Eroğlu'ndan çözüm için söz almış ve Adanalılara müjdeyi vermiş oldu.

Milletvekili Erdinç, konuşmasında Çukurova Ovası'nda tarımsal sulamanın vahşi sulama yöntemiyle yapıldığını belirterek bu yöntemle yapılan sulamanın randımanı yüzde 43 civarında olduğunu randımanın yüzde 90-95 seviyesine çıkarılabilmesi için Seyhan ve Yüreğir ovasında kapalı sulama sistemi yapılması gerektiğini yönünde bakandan talepte bulundu.

"KÖYLÜMÜZÜN MAĞDURİYETİ GİDERİLİYOR"

Son olarak 1950'li yıllarda Seyhan Nehri'nin taşkınlarını önlemek amacıyla yapılan seddelerden dolayı başka bölgelere yerleştirilen köylülerin DSİ ile olan tapu sorununa değinen Milletvekili Erdinç şunları söyledi:

"1949 yılında yaşanan taşkının hemen ardından Seyhan Ovası sular altında kaldı. Bunu önleme adına 1950-1951 yıllarında Seyhan Nehri'nin sağ ve sol tarafına seddeler yapıldı ve seddelerin içerisinde kalan yaklaşık 10 köyümüz kaldı. O dönemde yapılan çalışma neticesinde Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğümüz seddeler dışındaki bir bölgeyi kamulaştırdılar ve bu vatandaşlarımızı o bölgelere taşıdılar. Ev yapma koşuluyla o vatandaşlarımıza tapularını vereceklerini söylediler. Tabii bu geçen süre içerisinde sadece iki köyümüz biri Hadırlı Köyü 1984 yılında tapularına kavuştu, bir diğeri de Mürseloğlu Köyü. Bu iki köyün dışında orada Yalmanlı, Karayusuflu, Salmanbeyli, Mürseloğlu, Dervişler, Baharlı, Ganime yeni ismiyle Yenimurat, Ziyametyeni ismiyle Damlapınar, Kuranşa, Gümüşyazı, Kumrulu ve Yerdelen köyleri olmak üzere birçok köyümüzün tapusu halen Devlet Su İşleri adına tahsislidir. Bu hususları da sizlerin takdirlerine sunuyorum. Vatandaşlarımız halihazırda bu bölgelerden 1950'den bu yana bu alanlar üzerinde evlerini inşa etmişler, bahçelerinde, tarlalarında çalışmalarını sürdürüyorlar. Tabii, bu çalışmaları sürdürürken de açılan mirasçılık davaları olsun, nizalı davalar olsun, çeşitli davalarda muhakkak surette DSİ taraf olmak durumunda kalıyor, vatandaşlar taraf olmak durumunda kalıyor. Bu sorunun çözüm konusunda desteklerinizi bekliyoruz. Bütçemizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyor, saygılar sunuyorum."

Erdinç: “Akdeniz Gep, Bölgeyi Şahlandıracak”

Erdinç: “Akdeniz Gep, Bölgeyi Şahlandıracak”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim