• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

ERDEM BAŞÇI, FAİZİN ARTACAĞI SİNYALİNİ VERDİ

ERDEM BAŞÇI, FAİZİN ARTACAĞI SİNYALİNİ VERDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), hükümet adına Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a hitaben gönderdiği açık mektubu paylaştı. Öte yandan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, bu akşamki Para Politikası Kurulu toplantısında fiyat istikrarını sağlayacak

Yılın ilk enflasyon raporunun açıklandığı toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'dan piyasaları rahatlatan açıklamalar geldi. Başçı, bu akşamki PPK toplantısında fiyat istikrarını sağlayacak adımlar atacaklarını söyledi. Başçı, "Üzerimize düşeni yapacağız" dedi.

Şimdiye kadar tek araçla çalıştıklarını söyleyen Başçı, "Bundan sonra iki araç olacak. Birincisi faiz aracı, diğeri döviz aracı. Döviz satışlarının faizle desteklendiği zaman daha etkili olduğu bilinir" dedi. Başçı, "Şu ortamda faiz aracını devreye almak gerekiyor" ifadesini kullandı.

İşte Başçı'dan piyasalara nefes aldıran o konuşma: "-Şu ana kadar büyük ölçüde tek araçla çalışıyorduk. Bundan sonra büyük ihtimalle iki araçla çalışacağız. Bir faiz aracı olacak ki bu likidite politikasıyla ilgili olan kısım, bir de döviz aracı olacak. Bundan sonra o kombinasyonu, hangisini ne kadar kullanacağımızı kendimiz ayarlayacağız"

- Rezervlerin hızla azalması bazı başka yan etkilere yol açıyor olabilir. O yüzden faiz aracını devreye almak gerekiyor

- Fiyat istikrarı, finansal istikrar açısından üzerimize düşeni yapacağız. Merkez Bankası riskleri en aza indirmeyi çalışacak

- Adımlarımız etkili olsun ama aynı zamanda da sonuç almak için dikkatli adımlar atmak gerekiyor. Onların hepsini enine boyuna tartışacağız. Zor bir dönemdeyiz ama özellikle benim herkesten istirhamım, şimdiye kadar Merkez Bankası nasıl gereken noktalarda, gereken tedbirleri aldıysa bundan sonra da alacaktır

-Türkiye'de Merkez Bankası diye bir kurum vardır. Bu kuruma verilmiş bir iş vardır. Uğraşır, şimdi yapamaz 2 gün sonra yapar, 2 gün sonra yapamaz 1 ay sonra yapar ama mutlaka yapar. Bunun taahhüdünü ben veriyorum, elimizden gelenin en fazlasını yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz

- Erken konuşmamak lazım demiştim en son toplantıda. Bu yıl için de aynı şeyi söylüyorum. Bu yıl da tam tersine olumsuz gibi görünüyor ama erken konuşmamak lazım. Yılın ikinci yarısında hiç beklemediğimiz bir şekilde olumlu gelişmeler de olabilir."

Piyasalarda son durum Döviz piyasası bu gece açıklanacak Para Politikası Kurulu (PPK) ara toplantı kararları öncesinde yatay bir seyir izliyor. Güne 2,2834 seviyesinden başlayan dolar/TL Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Enflasyon Raporu ve Başkan Erdem Başçı'nın açıklamalarının ardından 2,2575 - 2,2675 aralığındaki bandda dalgalı bir seyir izliyor.

Şu dakikalarda bankalararası piyasada 2,2690 seviyesinden alıcı bulan dolar/TL, sabah açılışta en yüksek 2,2878 seviyesini görmüştü. Dün TCMB'nin, PPK ara toplantısı duyurusunun ardından tarihinin en yüksek seviyesi olan 2,39 seviyesinden düşüşe geçen dolar/TL günü 2,2823 seviyesinden tamamlamıştı. Euro/TL'de dünkü en yüksek rekorunu 3,2732 seviyesine taşıdıktan sonra bugün 3,10 seviyesinin altında işlem görüyor.

Açıklamaları temkinli karşılayan döviz piyasasında hareketler sınırlı kalırken, analistler, PPK ara toplantı kararlarının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını ve yarınki ABD Merkez Bankası (Fed) kararlarına kadar oynaklığın artabileceğini tahmin ediyor.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim