• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan'ın, 77 yaşındaki bir kadın hastanın akciğer ana atardamarlarından mekanik yöntemle pıhtı çıkartma görüntüsü, ABD'de iki asırdır yayında olan dünyanın en prestijli tıp dergisi "The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE" yayın oldu. Dünyaca önemli haftalık tıp dergisinde Türkiye'den bugüne kadar vakasına yer verilen ikinci kardiyolog olan Prof. Dr. Oğuzhan, "Daha önceki yayın klinik çalışmadan oluşuyordu. Görüntü dalında dergide yayınına yer verilen ilk kardiyolog ben oldum. Bu yayın Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri ve Türkiye'nin dünya tıp alanında tanıtımı açısından da oldukça önemli" dedi.

ERÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Oğuzhan, konuyla ilgili açıklamasında, 7 Ocak 2016 tarihinde "The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE" de yayınlanan vakası ile ilgili şunları söyledi:

"Geçtiğimiz 2015 yılında Tıp Fakültemiz Acil Servisine göğüs ağrısı, çarpıntı ve nefes darlığı şikâyetleri ile 77 yaşında bir kadın hasta başvurmuştu. Elektrokardiyografisinde kalp krizini düşündüren bulgular tespit ettik. Acilde solunumu ve kan dolaşımı duran hastaya önce acil hekimlerimiz müdahale etti, ardından hastayı biz kliniğimize devraldık. Hastanın bu durumunun kalbinden kaynaklandığını düşünerek hastaya kalp anjiyografisi yaptık. Anjiyografi işleminde hastanın kalp damarları normal çıktı. Sonra yine anjiyografi yöntemi ile hastanın akciğerindeki ana atardamarlarını görüntüledik. Hastanın akciğer ana atardamarlarının içerisinde "pulmoner emboli" denilen yoğun pıhtı oluşumu tespit ettik. Hastanın akciğerlerinde kan dolaşımı durmuştu. Sonra mekanik yöntemle katater adını verdiğimiz borucuk vasıtasıyla hastanın akciğer ana atardamarlarına girdik ve akciğer ana atardamarındaki pıhtıyı parçalara ayırıp dışarı aldık. Bu işlem sırasında yine kateter vasıtası ile hastanın akciğer ana atardamarının içerisine pıhtı eritici ilaç enjekte ettik. Aynı zamanda hastada bu işlemin tamamını görüntüledik. Bu görüntüler daha önce hiçbir hastada bu derece net tespit edilemediğinden orjinaldi. Görüntüleri hastanın öyküsü ile birlikte yayınlanması için dünyanın en prestijli tıp dergisi olan The NEW ENGLAND JOURNAL of MEDICINE'ne gönderdik. Dergi yaklaşık 1 yıllık incelemenin ardından vakamızı görüntü dalında yayınlamaya uygun görerek, 7 Ocak 2016 tarihinde çıkan sayısında yayınladı. Vaka görüntümüzün olgu sunumu ile dünyanın en prestijli tıp dergisinde yayınlanması için bizim için büyük gurur oldu. Çünkü dünya genelinde tanınırlılığa sahip oluyorsunuz. Türkiye'den daha önce bu dergide kardiyoloji kategorisinde bir yayın çıkmış, fakat o yayın da klinik çalışmadan oluşuyor. Bizim çıkan bu yayınımız görüntü kategorisinde Türkiye'den ilk. Dolayısıyla Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kayseri ve Türkiye'nin tanıtımı açısından bu yayın oldukça önemli.

SESSİZ KATİL "PULMONER EMBOLİ'

Açıklamasında Prof. Dr. Oğuzhan, pulmoner embolinin hastanede yatan hastalarda ölüm nedenleri arasında 3. sırada yer aldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Oğuzhan, "Biz buna sessiz katil de diyoruz. Aniden ortaya çıkabiliyor. Akciğerin neresine ulaşacağı ve yapacağı tahribat belli olmuyor. Akciğer ana atardamarlarını tamamen tıkadığında hastayı aniden öldürebiliyor. Tıkanma daha küçük damarlarda ise hastada nefes darlığı, göğüs ağrısı, çarpıntı ve öksürükle kan tükürmeye yol açıyor. Pıhtının kaynağı sıklıkla bacakların derinindeki toplardamarlar. Burada oluşan pıhtı akciğere doğru hareket ediyor. Bacaklarda, özellikle baldırda ortaya çıkan şişlik, kızarıklık ve ağrı durumunda uyanık olmak ve hemen doktora başvurmak gerekiyor. Peki, nedenleri neler? Büyük ameliyatlar özellikle kalça ve diz ameliyatları sonrası, obezite, sigara, hareketsiz yaşam, doğum kontrol hapları, hamilelik, varisler, uzun otobüs ve uçak yolculukları pulmoner emboli oluşumunda yatkınlık oluşturuyor. Pıhtı oluşumuna neden olan genetik hastalıklar da mevcut. Ancak bazı vakalarda ise hiçbir sebep bulunamıyor. Sigarayı bırakmak, fazla kilolardan kurtulmak, düzenli egzersiz ve uzun süren yolculuklarda molalarda yürüyüş yapmak ve bol su tüketmek riski azaltıyor. Özel durumlarda ise pıhtı oluşumunu engellemek için kan sulandırıcı ilaçlar kullanılabiliyor. Eğer koruyucu önlemler alınmazsa; erken tanı ve tedavi uygulanmaz ise pulmoner embolinin ölümcül bir hastalık olabileceğini hiçbir zaman aklımızdan çıkarmamamız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesinin Bilimsel Başarısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim