• BIST 9092.87
  • Altın 2324.401
  • Dolar 32.3603
  • Euro 34.9324
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Erciyes Teknopark Bölgenin Gelişim Üssü Olacak

Erciyes Teknopark Bölgenin Gelişim Üssü Olacak
Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, ticareti ve sanayisi ile tanınan Kayseri'yi, Teknopark'taki çalışmalar ile Türkiye'nin...

Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, ticareti ve sanayisi ile tanınan Kayseri'yi, Teknopark'taki çalışmalar ile Türkiye'nin teknoloji üssü haline getireceklerini söyledi.

2005 yılında kurulan ve 2007 yılında faaliyet göstermeye başlayan Teknopark bünyesinde halihazırda 200'e yakın teknoloji tabanlı firma bulunduğunu belirten Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, temel amaçlarının, Kayseri'deki geleneksel sanayi anlayışının, teknoloji tabanlı sanayiye evrilmesine hizmet etmek olduğunu ifade etti.

"TEKNOLOJİ FİRMA FABRİKASIYIZ"

Sivas, Yozgat ve Kayseri illerini kapsayan TR 72 Bölgesi'ndeki en gelişmiş teknopark olduklarının altını çizen Prof. Dr. Andülhakim Coşkun, TÜBİTAK tarafından desteklenen 20 teknopark arasında olduklarını, dolayısıyla "teknoloji firma fabrikası" olarak nitelendirilebileceklerini vurguladı. 3 yıl öncesine kadar ar-ge cirosunun, kurulduğu yıldan bu yana toplam 30 milyon civarında olduğunu kaydeden Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, "Artık her yıl 60 milyonun üzerinde ar-ge cirosu ortaya çıkmış durumda. Birkaç yıl içerisinde 100 milyon ar-ge cirosunu geçmeyi hedefliyoruz. Üç yıl öncesinde 120 civarında firma barındırırken, şimdi 200 civarında firma barındırmaktayız ve bunların 180'i aktif durumda. Bu firmaların niteliği de her geçen gün artmaktadır. Bundan sonraki süreçte ekonomimize katkı sunan bu firmaların sayıca artmasını öngörüyoruz." diye konuştu.

2015'TE 50 İŞLETME İLE PROTOKOL İMZALANDI

Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, geleneksel girişimcilikte ilk sıralarda yer alan Kayseri'de, Teknopark bünyesinde kurulan Erciyes Teknopark Transfer Ofisi (ETTO) ile "modern girişimcilik" anlayışını geliştirmek istediklerini söyledi. Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, ETTO faaliyetleri ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Teknoloji Transfer Ofisi'nin en önemli görevlerinden biri girişimci yetiştirmek olduğu kadar üniversite sanayi iş birliği kapsamında çalışmalar yapması. Sadece 2015 yılında 50'nin üzerinde sanayi işbirliği kontratı yapılmış durumda. Üniversitemizdeki bilginin sanayiye ve endüstriye aktarılmasında çok önemli görevler yapıyoruz. Örneğin, Kayseri Şeker AŞ ile onun üzerinde protokol imzalandı ve bu projeler hızla hayata geçirildi."

KONUT YERİNE TEKNOLOJİYE YATIRIM...

Türkiye'de, teknolojik tabanlı ürün ihracatının halen daha yüzde 5'lerde seyretmesi sorununun önüne geçilmesinin, üniversite-sanayi işbirliği kapsamında teknoparklar aracılığı ile mümkün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, iş insanlarına yaptıkları "konut yerine teknolojik firmalara yatırım yapın" çağrısının karşılık bulduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, "Kayseri'de binlerce nitelikli konut yapılıyor. Sanayicilerimiz, iş adamlarımız, halkımız buralara yatırım yapıyorlar. Bunların bir kısmı ihtiyaç, bir kısmı yatırım amaçlı gerçekleştiriliyor. Özellikle işadamlarımızın bir konut yatırımı kadar teknolojiye yatırım yapmaların yönünde çağrıda bulunduk. Bu çağrı karşılık buldu ve çok sayıda işadamımız bir konut yatırımı karşılığında teknoloji tabanlı firmalara yatırım yaptı, bu önemli hamle olacaktır. Geleneksel yatırımcılıktan farklı olarak, modern girişimcilikte yapılan yatırımların çok azı az zamanda geri dönüşüm sağlayacaktır. Ama bu az sayıdaki başarılı girişim, gerek ülkemizin bölgemizin endüstrileşmiş ülkeler arasına girmesini sağlayacaktır. Bu zihniyet değişimini hepimizin çok iyi kavraması gerekir." ifadelerini kullandı.

Ekonomi ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Zirvesinde Erciyes Teknopark'ın en hızlı gelişen teknopark ödülü aldığını belirten Prof. Dr. Abdülhakim Coşkun, sözlerini şöyle tamamladı.

"Ayrıca gelişmekte olan 5-9 yaş teknoparklar arasında en iyi teknopark ödülünü aldı. Yine tüm teknoparklar içerisinde en iyi beşinci teknopark ödülünü aldı. Bunun dışında çok sayıda iyi uygulama ve başarı ödülleri aldı. Son olarak Kalkınma Bakanlığı 3. Kümelenme Zirvesi'nde, ikinci yazılım kümelenmesini gerçekleştirdi ve bu ödülü aldı. Buluş fuarlarında, patent sayılarında başarılarımız devam ediyor. Bunun yanı sıra 300 ar-ge projesi bölgemizde yürütülmektedir. Son iki yıl içerisinde 75 buluş ERÜ akademisyenleri tarafından bildirildi, 26'sı buluş niteliğinde olduğu için uluslararası patent başvuru süreçleri başlamıştır. 3 fikri hakkın lisanslanması için görüşmelerimiz devam etmektedir. İlk kümelenme faaliyeti olarak yazılım alanında, ETTO Soft olarak marka almıştır. Organize Sanayi Bölgesi ile kümelenme konusunda çalışmalarımız devam etmektedir. İlk endüstriyel ar-ge birimi Kayseri Şeker AŞ'de faaliyete geçirilmiştir. Avrupa İşletmeler Ağı'nın TR72 Bölgesi 2015-2017 yılları arası tek temsilcisiyiz. Avrupa Patent Yardım Masası TTO uzmanı olarak faaliyet göstermektedir. Bölgemizdeki en önemli fikri hakların incelenmesi ile ilgili faaliyetleri de Teknoloji Transfer Ofisi olarak sürdürmekteyiz."

Erciyes Teknopark Bölgenin Gelişim Üssü Olacak

Erciyes Teknopark Bölgenin Gelişim Üssü Olacak

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim