• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 20 °C

Epidural anestezi ile normal doğum

Epidural anestezi ile normal doğum
Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Özen Demirbilek, epidural anestezi uygulandığında annelerin prensesler gibi bir doğum yapabildiğini söyledi.

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Özen Demirbilek, epidural anestezi uygulandığında annelerin prensesler gibi bir doğum yapabildiğini söyledi.

Epidural anestezi ile normal doğum (prenses doğum) hakkında bilgi veren Liv Hospital Samsun Anestezi ve Reanimasyon Kliniği'nden Uzm. Dr. Özen Demirbilek, "Doğum ağrısı, kendine has özellikleri olan çok yönlü bir ağrıdır ve genellikle çok şiddetlidir. Pek çok kadın için yaşadıkları en şiddetli ağrıdır. Doğum sancısı annenin gereksiz yere acı çekmesine, fizyolojik stres oluşturmasına ve annenin yorgun düşmesine neden olur. Bu nedenle epidural anestezi uygulandığında annelerimiz prensesler gibi bir doğum yapabilirler" dedi.

"Günümüz anne adayları çok şanslı"

Günümüz anne adaylarının çok şanslı olduğunu belirten Demirbilek, "Çünkü epidural "ağrısız doğum', "prenses doğum" adıyla bilinen yöntem; doğum eyleminde ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan özel bir bölgesel anestezi yöntemi haline gelmiştir. Genel anesteziden farkı anne adayının işlem esnasında uyanık olması ve etrafında olup bitenleri tümüyle algılamasıdır. Normal doğum için en çok tercih edilen, en etkili, en güvenli ve en sık kullanılan yöntem epidural "ağrısız doğum" tekniğidir" diye konuştu.

"10-20 dakika sonra doğum sancılarınız geçer"

Epidural anestezi hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Özen Demirbilek şöyle devam etti:

"Omuriliğin etrafını saran tabakanın dış kısmına "epidural" aralık denir. Epidural anestezi için belirli tıbbi şartlar gereklidir. Tüm doğumlarda uygulanamayan bu yöntem doğumun hangi aşamada olduğuna bağlıdır. Rahim kasılmaları düzenli hale geldikten sonra rahim ağzı yaklaşık yüzde 60-70 incelip, açıklığı 4 cm'e ulaşınca yani sancılar anneyi ciddi olarak rahatsız etmeğe başlayınca uygulanır. Bu yaklaşık 4 cm civarında epidural anestezi uygulanır. Önceklikle anestezi doktoru anne adayına yapacağı işlemi kısaca anlatır, varsa sorularını cevaplandırır. Anne adayı yan tarafına uzanır veya öne doğru eğilir. Cilt ve cilt altı çok ince bir iğne ile uyuşturulur. Bu epidural iğnesinin girilmesi esnasında oluşacak ağrı hissini azaltmayı hedefler. Epidural sahaya kateter yerleştirilir ve ilaç verilir. Özellikle bu aşamada annenin birkaç dakika kıpırdamadan durması çok önemlidir. Kateterin dışarıda kalan kısmı flasterle, hastanın sırtı boyunca sabitlenerek kayması engellenir. Buradan ihtiyaç duyuldukça önceden programlanmış otomatik pompalarla sürekli belirli doz ilaç verilebilir. İlaç verilmeye başlandıktan 10-20 dakika sonra doğum sancılarınız geçer. Doğum gerçekleştikten sonra epidural kateteriniz çıkarılır. İlacın etkisi ise birkaç saat sonra tamamen kalkar. Anestezi amaçlı epidural kateter takılması işlemi hastalar açısından son derecede kolay acısız ve rahat bir uygulamadır. Bu yöntem hem normal doğumda hem de sezaryende güvenle kullanılabilir. Her ikisinde de amaç ağrıların giderilmesidir. Etkin bir biçimde doğum ağrılarının giderilmesini sağlar, uygun dozda ve zamanda uygulandığında doğumu hızlandırır. Epidural anestezi uygulanan kadınların yüzde 90'ında tam bir ağrı kontrolü sağlanır."

"Normal doğum şansınızı arttırır"

Epidural anestezide en sık görülen yan etkinin tansiyon düşüklüğü olduğunu belirten Uzm. Dr. Özen Demirbilek, "Bunu önlemek için işlem öncesi sıvı yüklenir ve epidural anestezi uygulanan hamileler çok yakından takip edildiği için sorun yaşanmaz. Tecrübeli uzmanların yaptığı epidural sonrası baş ağrısı genellikle olmaz. Epidural anestezi sizi sersemletmez, hasta hissettirmez. Ayrıca bağırsak hareketlerini durdurmaz, gaz çıkarımını engellemez. Psikolojik rahatlama, kas spazmını çözmesiyle normal doğum şansınızı artırır. Doğum sonrası yorgun, bitkin olmadığınız için bebeğinizi çok daha çabuk kucağınıza alır, hemen besleyebilirsiniz. Doğum kesisi (epizyotomi) açılan durumlarda epizyotominin açılması ve tamiri esnasında duyulan ağrıyı gidermede oldukça etkilidir. Epidural anestezi yapılsa da yapılmasa da doğum sonrası her 3 kadından birinde bel ağrıları olur; bu durumun hamileliğe bağlı vücudun ağırlık merkezinin zamanla öne kaymasıyla bel kaslarının bunu karşılamasının, doğum sonrası aniden değişmesine bağlı olduğu düşünülmektedir. Çoğunlukla bel bölgesinde bir problem yoksa epidural anestezi ağrı yapmaz. Epidural anesteziyle bel fıtığı ameliyatları bile yapılmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim